376
Στιγμιότυπο από τις αντιδράσεις στα Εξάρχεια για την έναρξη των εργασιών του σταθμού του Μετρό | Dimitris Kapantais/ SOOC

Ο Βαρουφάκης κατά του Μετρό στα Εξάρχεια: Θα λιώσουν τα φαντάσματα του Ασιμου και του Σιδηρόπουλου

Protagon Team Protagon Team 9 Αυγούστου 2022, 14:15
Στιγμιότυπο από τις αντιδράσεις στα Εξάρχεια για την έναρξη των εργασιών του σταθμού του Μετρό
|Dimitris Kapantais/ SOOC

Ο Βαρουφάκης κατά του Μετρό στα Εξάρχεια: Θα λιώσουν τα φαντάσματα του Ασιμου και του Σιδηρόπουλου

Protagon Team Protagon Team 9 Αυγούστου 2022, 14:15

Οι αντιδράσεις κατοίκων και λοιπών ενδιαφερόμενων στα Εξάρχεια για τη δημιουργία σταθμού του Μετρό στη συμβολή των οδών Στουρνάρη και Σπ. Τρικούπη, βρήκαν τον πολιτικό τους εκφραστή στο ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη.

Το οποίο ΜέΡΑ25, σε ανακοίνωσή του με αφορμή την (επεισοδιακή) έναρξη των εργασιών για τη δημιουργία του σταθμού του Μετρό στην πλ. Εξαρχείων, έβγαλε μια ανακοίνωση που μπλέκει το Πολυτεχνείο με τη Σοφία Βέμπο, τον Παύλο Σιδηρόπουλο με τον Λεωνίδα Κύρκο, τον Λαπαθιώτη με τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο –όλα αυτά και πολλά άλλα θέλει τρόπον τινά «να εμβολίσει» ο μετροπόντικας, σύμφωνα με τη σκέψη του κ. Βαρουφάκη και των συν αυτώ.

«Μετά το πάθημα του Πολυτεχνείου επί χούντας, το μάθημα των καθεστώτων έγινε μεταπολιτευτική πράξη: Το Πολυτεχνείο εξορίστηκε από το κέντρο της πόλης, και ειδικότερα από τη γειτνίασή του με τα Εξάρχεια, αυτή την ιστορική γειτονιά ελευθερίας, αμφισβήτησης, και έντονης πολιτικής ζύμωσης με σαφή αντιεξουσιαστικό προσανατολισμό», ανέφερε στην ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ25, για να συνεχίσει:

«Η πλατεία στάθηκε λίγο πιο δύσκολο να μεταφερθεί-πως να μεταφέρεις μια πλατεία; Τη λύση έδωσε το Μετρό. Η στρατηγική απόφαση της τοποθέτησης εισόδου στάσης Μετρό ακριβώς στην πλατεία, ελήφθη για να ισοπεδωθούν εκτός από τα δέντρα, ο ελεύθερος χώρος και η ιστορική χρήση και ο συμβολισμός της πλατείας. Να λιώσουν κάτω από την ανάπτυξη τα φαντάσματα του Ασιμου, της Γώγου και του Παύλου Σιδηρόπουλου, να εμβολίσει ο Μετροπόντικας το συμβολισμό της μπλε Πολυκατοικίας, του Λεωνίδα Κύρκου, της Σοφίας Βέμπο και του Φρέντυ Γερμανού, να τσιμεντώσει η Ανάπτυξη την Αντικουλτούρα».

«Hταν αναμενόμενο και έγινε προβλέψιμη πράξη, ότι η κίνηση θα γινόταν ακριβώς στην περίοδο του Αυγούστου που όλη η πόλη θα ήταν άδεια, και η προσοχή των πολιτών στραμμένη αλλού», επεσήμανε επίσης το ΜέΡΑ25, τονίζοντας πως «έτσι, στις 4.30 το πρωί σήμερα, μισή ώρα μετά την ώρα που για όσους θυμούνται ο Πλεύρης είχε γυρίσει το προεκλογικό του βίντεο συμβολικής “άλωσης” της πλατείας μέσω της απλής παρουσίας του εκεί το 2019, οι μπουλντόζες εισέβαλαν στην πλατεία Εξαρχείων, φυσικά συνοδευόμενες από καθόλου ευκαταφρόνητη ποσότητα ΜΑΤ».

«Ακόμα κι έτσι, οι κάτοικοι είναι εκεί και αντιστέκονται. Συνεπικουρούμενοι από τα ανειρήνευτα πνεύματα του Γύζη, του Σουρή, του Λαπαθιώτη, αλλά και (για να μην ξεχνάμε) του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, απέναντι στις μεραρχίες της “ανάπτυξης”, του gentrification και του airBnB», καταλήγει η ανακοίνωση του ΜέΡΑ25.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News