550
Ο Τζεφ Μπέζος μετακόμισε με την Λόρεν Σάντσεζ στο Μαϊάμι για να αποφύγει τη φορολογία και πουλά τις μετοχές του για να αγοράσει ακίνητα και σούπερ γιοτ. | CreativeProtagon

O Τζεφ Μπέζος αποφάσισε να γίνει… νόμιμος φοροφυγάς

Protagon Team Protagon Team 14 Φεβρουαρίου 2024, 20:20
Ο Τζεφ Μπέζος μετακόμισε με την Λόρεν Σάντσεζ στο Μαϊάμι για να αποφύγει τη φορολογία και πουλά τις μετοχές του για να αγοράσει ακίνητα και σούπερ γιοτ.
|CreativeProtagon

O Τζεφ Μπέζος αποφάσισε να γίνει… νόμιμος φοροφυγάς

Protagon Team Protagon Team 14 Φεβρουαρίου 2024, 20:20

To 1994 το Σιάτλ περηφανευόταν ως μια πόλη πολύ μακριά από τα μεγάλα μητροπολιτικά και οικονομικά κέντρα των ΗΠΑ που αποτελούσε έδρα ορισμένων από τις κορυφαίες στον τομέα τους εταιρείες στον κόσμο όπως η Microsoft, η Boeing και τα Starbucks.

Στην πόλη που βρίσκεται κοντά στα σύνορα των ΗΠΑ με τον Καναδά στην πλευρά του Ειρηνικού Ωκεανού αποφάσισε ο Τζεφ Μπέζος να ιδρύσει την Amazon πιστεύοντας ίσως ενδόμυχα ότι η αύρα αυτών των κολοσσών που βρίσκονταν στην ίδια πόλη θα ενίσχυε και την δική του εταιρεία.

Το τι συνέβη με την Amazon τις επόμενες τρεις δεκαετίες είναι πλέον γνωστό. Η εταιρεία έγινε παγκόσμιος ηγέτης αρχικά πώλησης βιβλίων και στη συνέχεια λιανεμπορίου με την χρηματιστηριακή αξία της να υπολογίζεται αυτή τη στιγμή σε περίπου δύο τρισ. δολάρια. Ο Τζεφ Μπέζος που είναι σήμερα εκτελεστικός πρόεδρος της Amazon καταγγέλλεται τώρα ότι έκανε μια κίνηση νόμιμης φοροδιαφυγής.

Το 2022 η Πολιτεία της Ουάσιγκτον στην οποία ανήκει το Σιάτλ αποφάσισε να επιβάλει ένα νέο φόρο ύψους 7% σε πωλήσεις μετοχών ή ομολόγων αξίας άνω των 250.000 δολαρίων. Αυτό οδήγησε τον Μπέζος αρχικά στο να σταματήσει να πουλά πακέτα των μετοχών του όπως έκανε στο παρελθόν για να αποκτήσει οικονομική ρευστότητα και να χρηματοδοτήσει επιχειρηματικά του σχέδια ή φιλανθρωπικές του δραστηριότητες.

Στη συνέχεια ανακοίνωσε ότι θα εγκαταλείψει μετά από τριάντα χρόνια το Σιάτλ και θα μετακομίσει στη Φλόριντα και πιο συγκεκριμένα στο Μαϊάμι.

Η επίσημη δικαιολογία ήταν ότι θέλει να βρίσκεται κοντά στους γονείς του οι οποίοι είχαν μετακομίσει στο Μαϊάμι και στα σημεία εκτοξεύσεων της διαστημικής του εταιρείας που βρίσκονται στη Φλόριντα. Επίσης σε αναρτήσεις του στο Instagram είπε ότι η σύντροφος του Λόρεν Σάντσεζ  και εκείνος «αγαπούν το Μαϊάμι» και για αυτό θέλουν ζήσουν εκεί.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το BBC η μετακόμιση έγινε για άλλον λόγο και πιο συγκεκριμένα επειδή η Πολιτεία της Φλόριντα δεν έχει πολιτειακό φόρο εισοδήματος ούτε φόρο κεφαλαιακών κερδών.

Ο λόγος που επικαλείται το BBC είναι προφανώς και ο σωστός αφού τις τελευταίες ημέρες ο Μπέζος, μετά από περίπου τρία χρόνια χρηματιστηριακής αποχής, ξεκίνησε να πουλά μεγάλα πακέτα μετοχών που κατέχει στην Amazon.

Τις τελευταίες πέντε ημέρες ο Μπέζος έχει πουλήσει περίπου 24 εκατομμύρια μετοχές της Amazon αποκομίζοντας ένα ποσό της τάξης των τεσσάρων δισ. δολαρίων. Στόχος του είναι να πουλήσει άμεσα και άλλα πακέτα μετοχών ώστε συνολικά να μπουν στους λογαριασμούς του  εννέα δισ. δολάρια. Αν ο αμερικανός μεγιστάνας συνέχιζε να διαμένει στο Σιάτλ θα έπρεπε να καταβάλει φόρους για αυτές τις συναλλαγές ύψους 680 εκατ. δολαρίων, ποσό που βρίσκεται πλέον στη διάθεση του. Να σημειωθεί βέβαια ότι ο Μπέζος θα καταβάλει τους αναλογούντες ομοσπονδιακούς φόρους για αυτές τις συναλλαγές.

Πολλοί συνδέουν τις πωλήσεις των μετοχών με ένα μπαράζ αγορών που πραγματοποιεί το τελευταίο χρονικό διάστημα ο Μπέζος στις οποίες ξεχωρίζουν ένα γιοτ κόστους 500 εκατ. δολαρίων και διάφορα ακίνητα, όπως δύο γειτονεύουσες επαύλεις στο νησί Indian Creek στη Φλόριντα. Για να αποκτήσει τις δύο επαύλεις ο Μπέζος κατέβαλε περίπου 150 εκατ. δολάρια και φημολογείται ότι θα προσπαθήσει να αγοράσει και άλλα ακίνητα στην ίδια περιοχή με στόχο να δημιουργήσει μια νέα σούπερ έπαυλη κόστους μερικών εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Μπέζος παραμένει, παρά τις τελευταίες μαζικές πωλήσεις μετοχών, ο μεγαλύτερος μέτοχος της Amazon και είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο με εκτιμώμενη περιουσία άνω των 190 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...