847
O Αλέξης Τσίπρας με φόντο τη λίμνη Κόμο στην Ιταλία | CNBC

Ο Τσίπρας εξηγεί τι είναι λαϊκισμός στο CNBC – και περιγράφει τον εαυτό του!

Protagon Team Protagon Team 9 Σεπτεμβρίου 2019, 18:17
O Αλέξης Τσίπρας με φόντο τη λίμνη Κόμο στην Ιταλία
|CNBC

Ο Τσίπρας εξηγεί τι είναι λαϊκισμός στο CNBC – και περιγράφει τον εαυτό του!

Protagon Team Protagon Team 9 Σεπτεμβρίου 2019, 18:17

Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν στο Κόμο για το φόρουμ του European House Ambrosetti. Εκεί συνάντησε διαφόρους, είπε διάφορα για την κρίση και μεταξύ άλλων έδωσε και μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο δίκτυο CNBC. Αλλωστε δεν είναι μόνο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, θεωρείται και τρόπον τινά «ειδικός» σε θέματα λαϊκισμού, ευρωπαϊκής κρίσης, σύγκρουσης με τις Βρυξέλλες κλπ.

Μίλησε λοιπόν ο πρώην Πρωθυπουργός –ο μακροβιότερος μνημονιακός, μην το ξεχνάμε– στο αμερικανικό δίκτυο στο περιθώριο του ετήσιου φόρουμ στη λίμνη Κόμο. Και αφού απέφυγε αυτή τη φορά λεκτικά λάθη τύπου «good success», ανέλυσε τη σκέψη του για τα διδάγματα της ελληνικής κρίσης, τον λαϊκισμό, τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το Brexit.

Κατ’ αρχάς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε αντισυστημικός – εδώ ισχύει πάντα ο αφορισμός ότι «στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις» έτσι ο κ. Τσίπρας μπορεί να δηλώνει «αντισυστημικός» ξεχνώντας τις διακοπές και τα πούρα στο κότερα.

Εξήγησε βέβαια ότι είναι μεν «αντισυστημικός» αλλά πως «πρέπει να καταλάβουμε τι σημαίνει κατεστημένο στις μέρες μας» και «για ποια συμφέροντα αγωνίζεσαι. Ποιον θέλεις να προστατεύσεις».

«Αν θέλουμε να προστατέψουμε τους αδύναμους, τους ευάλωτους, τότε θα πρέπει να αγωνιστείς, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να προσπαθήσεις να βρεις εναλλακτικά μονοπάτια για να υπερασπιστείς τα συμφέροντά τους. Και αυτό ήταν το κρίσιμο και δύσκολο ερώτημα όταν πήραμε την εξουσία. Θυμάμαι ότι, πριν από πέντε χρόνια, εδώ στο Cernobbio, όλοι πίστευαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η Αριστερά, που θέλουν να αλλάξουν πολιτικές στην Ευρώπη, ήταν η απειλή και ο κίνδυνος για την Ευρώπη. Σήμερα, πέντε χρόνια μετά, πιστεύω ότι η πλειοψηφία τους είναι πεπεισμένη ότι αυτή η απειλή δεν έρχεται από την Αριστερά. Αλλά η απειλή στην Ευρώπη έρχεται από τη Δεξιά, ειδικά από την άκρα Δεξιά. Η απειλή δεν έρχεται από τις πολιτικές δυνάμεις που θέλουν να αλλάξουν την Ευρώπη προς μια κατεύθυνση με περισσότερη Δημοκρατία και Ισότητα, αλλά από τις δυνάμεις που θέλουν να καταστρέψουν την Ευρώπη», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Επειτα επιχείρησε να αποκρούσει τον ισχυρισμό ότι υπήρξε λαϊκιστής. Και εκεί είχε το πιο ενδιαφέρον.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για την άνοδο του λαϊκισμού στην Ευρώπη και τις συγκρίσεις του 2015 στην Ελλάδα και των κινήσεων του Μπόρις Τζόνσον σήμερα με το Brexit, ο κ. Τσίπρας επέμεινε πως δεν μπορεί να γίνει καμία σύγκριση. Γιατί;

Διότι, είπε, «δεν είναι λαϊκισμός να αγωνίζεσαι για τα δικαιώματα του λαού σου. Δεν είναι λαϊκισμός να αγωνίζεσαι να βρεις έντιμες συμφωνίες με τους εταίρους σου. Αυτό είναι δημοκρατία, δεν είναι λαϊκισμός».

Μέχρις εδώ θα ήταν όλα καλά, όμως ο κ. Τσίπρας υπερθεμάτισε λέγοντας ότι «αντίθετα, λαϊκισμός είναι να βυθίζεις τους πολίτες σου στο μίσος, να διαιρείς την κοινωνία και να δίνεις μάχες χωρίς να στοχεύεις σε ρεαλιστικές αποφάσεις. Θεωρώ πως αυτό κάνει τώρα ο Μπόρις Τζόνσον».

Είναι και αυτό ενδιαφέρον, ότι ο κ. Τσίπρας έχει την πεποίθηση ότι: α) ο ίδιος δεν βύθισε τους πολίτες στο μίσος, β) δεν διαίρεσε την ελληνική κοινωνία, γ) δεν έδωσε μάχες χωρίς να στοχεύει σε ρεαλιστικές αποφάσεις. Ο κ. Τσίπρας έχει δηλαδή την πεποίθηση ότι το πρώτο εξάμηνο του 2015, με το διχαστικό δημοψήφισμα και την τυφλή-εγκληματική και μη ρεαλιστική σύγκρουση με την Ευρώπη, δεν συνέβη ποτέ. Ή κάνει πως δεν το θυμάται. Βέβαια όλοι οι υπόλοιποι το θυμόμαστε…

Από την προσφιλή, τελευταία, θέση του πολιτικού σχολιαστή, ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι η ζημιά από το Brexit θα είναι τεράστια, κυρίως για το Ηνωμένο Βασίλειο και τους πολίτες του, αλλά όχι μόνο για αυτούς.

Γιατί σύμφωνα με τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, «η μεγαλύτερη ζημιά, εάν δεν υπάρχει συμφωνία, είναι προ των πυλών για όλα τα κράτη μέλη, και κυρίως για τα πιο ισχυρά μέλη της Ένωσης. Οι οικονομίες τους είναι διασυνδεδεμένες με την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου. Και αυτός είναι ένας βασικός λόγος για τον οποίο πρέπει να αποφευχθεί η έξοδος της Βρετανίας χωρίς συμφωνία».

Αλλά και στην περίπτωση της ελληνικής κρίσης, εκτίμησή του ήταν ότι τα μαθήματα που πήρε η Ευρώπη δεν ήταν αρκετά:

«Νομίζω ότι δεν έχουμε μάθει από τα λάθη του παρελθόντος. Πιθανώς, σε οικονομικό επίπεδο η Ευρώπη να έφτιαξε τους μηχανισμούς, αλλά δεν πήρε τα πολιτικά και ηθικά διδάγματα αυτής της περιπέτειας».

Από τη συνέντευξη Τσίπρα στο CNBC δεν έλειψαν τα «πυρά» κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, που όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Τσίπρας «ψάχνει δικαιολογία για να εφαρμόσει νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις μέσα από την αύξηση των στόχων για τα πλεονάσματα» .

 «Θέλει να διαπραγματευθεί κάτι που εμείς είχαμε πετύχει χωρίς διαπραγματεύσεις», παρατήρησε για το ζήτημα του πρωτογενούς πλεονάσματος  και ενώ «θέλει να δείχνει ότι είναι φιλοευρωπαίος, υιοθετεί βαθιά συντηρητικές θέσεις» (ενδεικτικά ανέφερε τη στάση του προέδρου της ΝΔ έναντι της Συμφωνίας των Πρεσπών).

Επιχειρώντας τέλος να εμφανιστεί ως εκφραστής της λεγόμενης υπεύθυνης αντιπολίτευσης (ξεχνώντας τη στάση που τήρησε τα χρόνια πριν πάρει την εξουσία), ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως «θα είναι εκεί» εάν ο κ. Μητσοτάκης θέλει να έχει ένα σύμμαχο για καλύτερα αποτελέσματα για τον ελληνικό λαό, και απέναντί του «εάν θελήσει να δώσει πίσω ότι καταφέραμε να κερδίσουμε με δύσκολες μάχες και με τις θυσίες του ελληνικού λαού».

ΝΔ: «Του ευχόμαστε… good success»

Απαντώντας στη συνέντευξη του κ. Τσίπρα, κύκλοι της ΝΔ σχολίασαν χαρακτηριστικά:

«Ο κ. Τσίπρας εξακολουθεί να διακινεί ανύπαρκτες και παγκοσμίως άγνωστες “επιτυχίες” του. Τίποτα από όσα διακινεί εκ των υστέρων και απελπισμένα δεν ισχύει. Ψέματα έλεγε ως κυβέρνηση, ακόμη μεγαλύτερα ψέματα λέει και ως αντιπολίτευση. Του ευχόμαστε good success». 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...