850
Καυστικός για συνωμοσιολόγους και λοιπούς απείθαρχους, ο Σωτήρης Τσιόδρας κατέδειξε με μία μόνο φράση του τη σημασία των μέτρων που έχουν ληφθεί | ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαΐτας

Ο Τσιόδρας, οι «150 νεκροί την ημέρα» και οι απείθαρχοι που δεν πιστεύουν στα μέτρα

Protagon Team Protagon Team 1 Απριλίου 2020, 11:53
Καυστικός για συνωμοσιολόγους και λοιπούς απείθαρχους, ο Σωτήρης Τσιόδρας κατέδειξε με μία μόνο φράση του τη σημασία των μέτρων που έχουν ληφθεί
|ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαΐτας

Ο Τσιόδρας, οι «150 νεκροί την ημέρα» και οι απείθαρχοι που δεν πιστεύουν στα μέτρα

Protagon Team Protagon Team 1 Απριλίου 2020, 11:53

Ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας το είπε όσο πιο ψύχραιμα μπορούσε στην τακτική ενημέρωση για την εξέλιξη του κορονοϊού, την Τρίτη: Αν δεν είχαμε πάρει γρήγορα και έγκαιρα τα μέτρα ελέγχου της κυκλοφορίας, στην Ελλάδα θα είχαμε τουλάχιστον 150 νεκρούς την ημέρα!

Δεν ήταν κάποια δραματική εκφορά του λόγου του, αλλά η επιστημονική εκτίμηση του εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να καταδείξει την τεράστια σημασία των μέτρων που βρίσκονται σε ισχύ το τελευταίο διάστημα και της πειθαρχίας και  υπευθυνότητας που επιδεικνύουν όσοι μένουν στο σπίτι περιορίζοντας στο ελάχιστο τις μετακινήσεις τους.

«Κατ´ αναλογία θα είχαμε γίνει Ιταλία, θα μετρούσαμε τα θύματα όπως η γειτονική χώρα, αν δεν είχαμε λάβει τα μέτρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Τσιόδρας και αφού υπογράμμισε πως οι θάνατοι που έχουν καταγραφεί στη χώρα μας, δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως αριθμοί, αλλά ως «ιερές απώλειες», έθεσε το ερώτημα: «Φαντάζεστε να είχαμε τώρα 150 νεκρούς την ημέρα; »

Ηταν το ερώτημα που θα έπρεπε να ηχεί κάθε φορά που κάποιος εμφανίζεται δημοσίως (μέσω των μέσων ενημέρωσης) ή στις προσωπικές μας επαφές (μέσω των social media ή γενικότερα στον συγγενικό ή φιλικό μας κύκλο) για να εκφράσει επιδεικτικά όχι μόνο τη δυσπιστία του, αλλά και την περιφρόνησή του, στα περιοριστικά μέτρα, διακινδυνεύοντας όχι μόνο τη δική του υγεία αλλά των συμπολιτών του.

Οι φωνές αυτές -είτε επειδή προβάλλονται προφανώς για λόγους επισκεψιμότητας  ή τηλεθέασης, είτε επειδή απλώς ξεχωρίζουν ανάμεσα σε όσους πειθαρχούν  στα μέτρα σεβόμενοι τον εαυτό τους, την οικογένεια και τους συνανθρώπους τους- έχουν αρχίσει να ακούγονται όλο και πιο δυνατά.

Εκτός απο τις πάσης φύσεως συνωμοσιολογικές θεωρίες (δείτε το βίντεο πάνω), στα social media υπήρξε μέχρι και ανάλυση του βίντεο από την παραλία της Θεσσαλονίκης ώστε να αποδειχθεί ότι ήταν κατασκευασμένο, με μοναδικό στόχο το κλείσιμο της αγαπημένης εξόρμησης των Θεσσαλονικέων, τώρα που δεν υπάρχουν ανοικτά καφέ! Λες και δεν υπήρχαν φωτογραφίες (από πολίτες ή ακόμα και επίσημα ειδησεογραφικά πρακτορεία) που έδειχναν με τον πλέον πειστικό τρόπο το πλήθος του κόσμου που είχε κατακλύσει προ ημερών την Νέα Παραλία.

Και αν στους πάσης φύσεως «θεωρητικούς συνωμοσιολόγους» προστεθούν οι φωνές των πιστών που διαμαρτύρονται για το κλείσιμο των εκκλησιών τη Μεγάλη Εβδομάδα και την «καθοδηγούμενη απόπειρα κατάργησης της θρησκευτικής λατρείας», με την επιβολή «παγκόσμιας δικτατορίας» (εδώ), το κοκτέιλ απειθαρχίας γίνεται ακόμη πιο επικίνδυνο.

Η ελαφρότητα όμως με την οποία αντιμετωπίζουν πολλοί (ευτυχώς όχι οι περισσότεροι) τον κίνδυνο του κορονοϊού αποτυπώνεται και σε  δημοσκόπηση της εταιρείας Interview, όπου το 50% των πολιτών εκτιμά πολύ έως αρκετά πιθανό να κολλήσει τον κορονοϊό, έναντι του 42% που θεωρεί το ενδεχόμενο μικρό ή καθόλου πιθανό και του 8% που δεν απλά γνωρίζει ή δεν απαντά!

Οσο για την καθιερωμένη ενημέρωση από τους κ.κ. Τσιόδρα και Χαρδαλιά, το  67% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι την παρακολουθεί καθημερινά, το 21%  δύο- τρεις φορές την εβδομάδα, το 7% σπανιότερα και το 5% ποτέ. Το 86% την κρίνει ως επαρκή και τεκμηριωμένη, ενώ μόλις το 6% ως ανεπαρκή (ίσως σε αυτά τα 5% και 6% να υπάγονται και αυτοί που χωρίς ίχνος κοινωνικής συνείδησης θεωρούν αχρείαστα -πόσο μάλλον κακόβουλα- τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας).

Και αν όπως λέγεται στην καθομιλουμένη, προς το παρόν φαίνεται «να τη γλιτώσαμε», χάρη στα έγκαιρα μέτρα της κυβέρνησης (την ώρα που σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, η βραδύτητα στη λήψη μέτρων στοιχίζει καθημερινά εκατοντάδες ζωές), το πρόβλημα που αναδύεται είναι η χαλάρωση των πολιτών που επέρχεται λόγω και της βελτίωσης του καιρού, επειδή μεγαλώνει η ημέρα και ταυτόχρονα η ανάγκη να βγούμε έξω.

«Αν χαλαρώσουμε όλοι θα πληρώσουμε το τίμημα. Δεν θέλουμε την κορυφή της επιδημίας να έρθει γρήγορα, αλλά θέλουμε ο ρυθμός της να είναι βραδύς».Είναι κρίσιμες αυτές οι εβδομάδες. Για να ζήσουμε ένα σύστημα υγείας που θα μπορεί να ανταποκριθεί και να μην βλέπουμε σκηνές τύπου Γουχάν, τύπου Ιταλίας, τύπου νοσοκομείων της Νέας Υόρκης», υπογράμμισε ο κ. Τσιόδρας, επαναλαμβάνοντας την αξία της τήρησης των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης για όσο χρειαστεί .

Πόσο θα χρειαστεί; Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι δύο με τρεις επόμενες εβδομάδες θα δείξουν. Και πάλι όμως οι επισημάνσεις-προειδοποιήσεις τους για την επόμενη ημέρα είναι σαφείς.

«Ναι, η επόμενη μέρα προβληματίζει όλους τους ανθρώπους. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα αρθούν οι περιορισμοί από τη μία μέρα στην άλλη και θα επιστρέψουμε κανονικά στη ρουτίνα μας. Τα μέτρα περιορισμού δεν είναι εφικτό να διατηρηθούν για πολύ, αλλά σίγουρα θα πρέπει να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε ό,τι κερδίσαμε με τόσο κόπο», δήλωσε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η αναπληρώτρια καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, Βανα Σύψα.

«Ο εκτεταμένος έλεγχος σε συνδυασμό με απομόνωση των κρουσμάτων και καραντίνα των οικείων τους θα μπορούσε να είναι μια στρατηγική, με βάση την εμπειρία άλλων χωρών», εκτιμά για να συμπληρώσει προς όσους επιμένουν να έχουν αυταπάτες:

«Η αλήθεια είναι ότι πιθανώς κάποια στιγμή θα «συναντηθούμε» με τον ιό. Για πολλούς αυτή η συνάντηση θα είναι λίγο ενοχλητική αλλά χωρίς συνέπειες. Για κάποιους, μπορεί να είναι επικίνδυνη. Φροντίζουμε λοιπόν να γίνει με τις προϋποθέσεις που θέλουμε: σε ένα σύστημα υγείας που δεν είναι θα είναι υπερφορτωμένο, επειδή η επιδημία θα είναι σε ελεγχόμενα επίπεδα, με πιο πολλές γνώσεις για τη θεραπεία και με ένα εμβόλιο στο απώτερο μέλλον. Ας είμαστε λοιπόν αισιόδοξοι».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...