704
Ο Λιονέλ Μέσι ως Τσε Γκεβάρα στο πρωτοσέλιδο της γαλλικής Equipe | Equipe/Facebook/CreativeProtagon

Ο… μουγγός Μέσι έγινε ο «Τσε» της Μπαρτσελόνα

Sportscaster Sportscaster 1 Απριλίου 2020, 13:40
Ο Λιονέλ Μέσι ως Τσε Γκεβάρα στο πρωτοσέλιδο της γαλλικής Equipe
|Equipe/Facebook/CreativeProtagon

Ο… μουγγός Μέσι έγινε ο «Τσε» της Μπαρτσελόνα

Sportscaster Sportscaster 1 Απριλίου 2020, 13:40

Η Εquipe φημίζεται για την ευρηματικότητά της. Το χθεσινό της (Τρίτη) πρωτοσέλιδο, με τον Λιονέλ Μέσι να παίρνει τη μορφή του Ερνέστο -«Τσε»- Γκεβάρα, εντυπωσίασε πάλι. Είναι «ο Τσε της Μπαρτσελόνα», έγραφε ο τίτλος για τον αρχηγό της καταλανικής ομάδας. Αλλά, τι σχέση μπορεί να έχει ο ντροπαλός σόουμαν της μπάλας με τον επαναστάτη – σύμβολο, που δολοφονήθηκε 20 χρόνια προτού γεννηθεί ο αργεντινός σούπερ-σταρ; Εκτός από το ότι πρωτοείδαν το φως της ζωής στην ίδια πόλη (Ροσάριο) κι έγιναν -και οι δύο- αφίσα σε αμέτρητα νεανικά υπνοδωμάτια, καμία άλλη. Τουλάχιστον, μέχρι πριν από λίγο καιρό.

Γιατί η αλήθεια είναι, πως ο «Λίο» έχει αλλάξει τελευταία. Για δεύτερη φορά μέσα σε δύο μήνες όρθωσε ένα ηγετικό ανάστημα, που κανείς δεν πίστευε ότι διαθέτει. Αυτός, που «μιλούσε», πάντα, με τη σιωπή του, «επαναστάτησε». Συσπείρωσε γύρω του τους συμπαίκτες του και τα έβαλε ανοιχτά με τη διοίκηση της ομάδας του. Ο Μέσι που γνωρίζαμε, σήκωνε τρόπαια – ποτέ λάβαρα. Κι αυτή, ακριβώς, τη μεταμόρφωση θέλησε να καταδείξει με το εμπνευσμένο της πρωτοσέλιδο η γαλλική εφημερίδα.

Το απόγευμα της Δευτέρας ανακοίνωσε, στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram, ότι οι ποδοσφαιριστές της Μπαρτσελόνα δέχονται να περικοπούν, κατά 70%, τα ποσά που έχουν λαμβάνειν μέχρι το τέλος της σεζόν (με βάση τα συμβόλαιά τους) και «να προσφέρουν ό,τι παραπάνω χρειαστεί, ώστε σε όλη αυτή τη δύσκολη περίοδο οι υπάλληλοι του κλαμπ να λαμβάνουν το 100% των δικών τους μισθών». Ταυτοχρόνως, όμως, με τρόπο ξεκάθαρο, κατήγγειλε τις μεθοδεύσεις διοικητικών στελεχών του συλλόγου, τα οποία «προσπάθησαν να μας βάλουν κάτω από τον μεγεθυντικό φακό, πιέζοντάς μας για κάτι που από την πρώτη στιγμή ήμασταν όλοι μας πρόθυμοι να κάνουμε». Ο Μέσι κέρασε… δηλητήριο τον Τζουζέπ Μαρία Μπαρτομέου, κι εκείνος το ήπιε ως την τελευταία σταγόνα.

Κανείς δεν τόλμησε να τον διαψεύσει. Αντιθέτως, μάλιστα, ο ίδιος ο πρόεδρος έδωσε συνεντεύξεις στις καταλανικές εφημερίδες Sport και El Mundo Deportivo (31/03) όπου ευχαρίστησε τους παίκτες, που δέχτηκαν να μειωθούν οι αποδοχές τους, παραδεχόμενος πως ο Μέσι του είχε πει «ναι» από την πρώτη, κιόλας, στιγμή. Τότε, προς τι η ανακοίνωση της περασμένης Πέμπτης, ότι ο σύλλογος «θα διαπραγματευθεί μαζί τους μέσα στις επόμενες πέντε μέρες, κι αν δεν βρεθεί ένας κοινός τόπος θα λάβει, μονομερώς, τα μέτρα που θεωρεί απαραίτητα»; Γιατί τα ΜΜΕ με τα οποία ο Μπαρτομέου διατηρεί άριστες σχέσεις, παρουσίαζαν τους ποδοσφαιριστές ως ανάλγητους παρτάκηδες; Ο πρόεδρος δεν κατάφερε να δώσει κάποια πειστική εξήγηση.

Ηταν η δεύτερη φορά μέσα στο 2020, που ο Μέσι «όρμησε» για να υπερασπιστεί τον εαυτό του και τους συμπαίκτες του. Στις αρχές Φεβρουαρίου είχε αντιδράσει εντόνως στην τοποθέτηση του αθλητικού διευθυντή του club, Ερίκ Αμπιντάλ, ότι οι παίκτες της Μπαρτσελόνα ήταν, ουσιαστικά, αυτοί που οδήγησαν τον Ερνέστο Βαλβέρδε στην απόλυση, με την αδιαφορία τους στους αγώνες και τις προπονήσεις. Πάλι μέσω Instagram είχε απαιτήσει από τον παλιό του συμπαίκτη (χωρίς, καν, να αναφέρει το όνομά του) να πει συγκεκριμένα ποιοί ποδοσφαιριστές «έδιωξαν» τον προπονητή, και να μην τους βάζει όλους στο ίδιο καζάνι.

Ο παλιός Μέσι δεν έπαιρνε, ποτέ, τέτοιες ηγετικές πρωτοβουλίες. Μπορεί οι επιθυμίες του να ήταν «διαταγή» για τον σύλλογο, ή να καθυστερούσε να υπογράψει το επόμενό του συμβόλαιο μέχρι να γίνει «το δικό του», όμως δεν εκφραζόταν δημοσίως για ό,τι συνέβαινε στην ομάδα του. Ηταν «ο αμίλητος σούπερ-σταρ». Τι άλλαξε, άραγε;

Ενα σενάριο που κυκλοφορεί πολύ, τελευταία, είναι ότι θέλει να αποχωρήσει από την Μπαρτσελόνα. Οπότε, προβάλλοντας τις διαφωνίες του με τον Μπαρτομέου, προετοιμάζει ένα «βελούδινο διαζύγιο» με τη μόνη ομάδα που γνώρισε ως επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Υπάρχει, όμως, και ένα άλλο ενδεχόμενο: να αποφάσισε, τώρα στα… γεράματα, να παίξει το παιχνίδι της εξουσίας. Να εκδιώξει τη διοίκηση, ή να την υποχρεώσει να κάνει ό,τι (πιστεύει ο ίδιος πως) χρειάζεται για να τον υποστηρίξει στο γήπεδο. Για παράδειγμα, όπως γράφει η Confidencial, να φέρει πίσω τον Νεϊμάρ, αντί να αποκτήσει τον Κάρλος Βέλα. Σε μια ανοιχτή κόντρα του με τον Μπαρτομέου, η συντριπτική πλειονότητα των οπαδών θα έπαιρνε το μέρος του αγαπημένου της «μάγου» – και οι εκλογές στον σύλλογο πλησιάζουν.

Ο Μπαρτομέου έχει δει τον «Τσε» στο πρόσωπο του Μέσι πολύ πριν το εμπνευστεί η Εquipe. Κι έχει δύο επιλογές. Να εξακολουθήσει να συνδιοικεί μαζί του, ή να πάρει την (πολύ δύσκολη) απόφαση να αποχωριστεί πρόωρα τον καλύτερο ποδοσφαιριστή του καιρού μας, εγκαινιάζοντας τη μετα-Μέσι εποχή που, έτσι κι αλλιώς, πλησιάζει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...