952
Ο Τραμπ επιβιβάζεται στο Air Force One σε ένα από τα τελευταία ταξίδια του με αυτό | REUTERS/Tom Brenner

O Τραμπ «καθαρίζει» με προεδρικές χάρες τον πολιτικό βόθρο που είχε γύρω του

Protagon Team Protagon Team 24 Δεκεμβρίου 2020, 08:41
Ο Τραμπ επιβιβάζεται στο Air Force One σε ένα από τα τελευταία ταξίδια του με αυτό
| REUTERS/Tom Brenner

O Τραμπ «καθαρίζει» με προεδρικές χάρες τον πολιτικό βόθρο που είχε γύρω του

Protagon Team Protagon Team 24 Δεκεμβρίου 2020, 08:41

Θα ήταν κωμικό, γελοίο. Αν δεν ήταν τραγικό, μια απόδειξη της τρομακτικής έκπτωσης της αμερικανικής δημοκρατίας στα χρόνια του Ντόναλντ Τραμπ. Ο οποίος, καθώς μαζεύει τις αποσκευές του για να αδειάσει τον Λευκό Οίκο, συνεχίζει να «τακτοποιεί» και τις πολιτικές και νομικές του εκκρεμότητες, με εργαλείο το ύψιστο δικαίωμα που του παρέχει το αμερικανικό σύνταγμα, την προεδρική χάρη. Την Τρίτη ήταν ο Τζορτζ Παπαδόπουλος που έλαβε ασυλία καθώς και μερικοί άλλοι από τον συρφετό που είχε συγκεντρώσει γύρω του ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ και ενδεχομένως θα μπορούσαν να τον μπλέξουν σε περιπέτειες. Τώρα είναι άλλοι 30 με τα ίδια χαρακτηριστικά!

Όπως έγινε γνωστό, από τον Λευκό Οίκο δόθηκε την Τετάρτη στη δημοσιότητα κατάλογος 30 ατόμων στους οποίους ο απερχόμενος πρόεδρος απένειμε χάρη ή έδειξε επιείκεια για ποινές που τους έχει ήδη επιβάλλει η αμερικανική δικαιοσύνη. «Συμπτωματικά» είναι και πρόσωπα που ενεπλάκησαν στην έρευνα για την ανάμειξη της Ρωσίας στα αμερικανικά πολιτικά πράγματα και στην εκλογή του Τραμπ το 2016. Επίσης στον κατάλογο είναι ο συμπέθερός του, δηλαδή  ο πατέρας του γαμπρού του Τζάρεντ Κούσνερ.

Σε κάθε περίπτωση αυτή η πράξη είναι άλλη μια ομοβροντία προεδρικής αλαζονείας και αυθαιρεσίας που προκαλεί αγανάκτηση, πάνω απ’ όλα στις τάξεις των Δημοκρατικών, οι οποίοι βλέπουν -όχι άδικα- μια προσπάθεια του Τραμπ να τακτοποιήσει κρίσιμους μάρτυρες της ανοιχτής υπόθεσης για τον ρόλο της Ρωσίας στις εκλογές που του έδωσαν τον Λευκό Οίκο.

Ανάμεσα στους ωφελούμενους είναι ο περιβόητος Πολ Μάναφορτ, διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ το 2016, σημαίνων παράγοντας των Ρεπουμπλικανών, αλλά και ο Ρότζερ Στόουν, άλλοτε σύμβουλος και προσωπικός φίλος του μεγιστάνα. Οι δυο τους είχαν απασχολήσει την έρευνα για την ανάμειξη της Μόσχας στην προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ το 2016.

Το 2018, ο Μάναφορτ είχε κριθεί ένοχος για οκτώ κατηγορίες φοροδιαφυγής, αλλά ο Τραμπ τον είχε χαρακτηρίσει «καλό άνθρωπο» και θύμα του «κυνηγιού μαγισσών» του ειδικού ανακριτή Ρόμπερτ Μόλερ, ο οποίος ερευνούσε τον ρόλο που έπαιξε η Μόσχα στις αμερικανικές εκλογές του 2016.

Ο Μάναφορτ σε δικαστήριο στο Μανχάταν το 2019 (Reuters)

«Κύριε πρόεδρε, η οικογένειά μου και εγώ σας ευχαριστούμε με ταπεινότητα για την προεδρική χάρη που μου απονείματε. Τα λόγια δεν αρκούν για να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη μας», ανέφερε μέσω Twitter ο Μάναφορτ, ο οποίος εξέτιε ποινή 7,5 χρόνων κάθειρξης για διάφορες απάτες που ήρθαν στο φως στο πλαίσιο της έρευνας για την αθέμιτη σύμπραξη της εκστρατείας του Τραμπ με τη Μόσχα που διενήργησε ο ομοσπονδιακός ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μόλερ.

Ο Μάναφορτ κρατείτο κατ’ οίκον από τον Μάιο, εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Τον Ιούλιο ο Τραμπ είχε ήδη μετατρέψει την ποινή του Στόουν, που αρχικά είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση για απόπειρα επηρεασμού μαρτύρων και για ψευδή ένορκη κατάθεση στο Κογκρέσο στο πλαίσιο της έρευνας για τη Ρωσία.

Ο Ρότζερ Στόουν στη δίκη του στην Ουάσινγκτον τον Φεβρουάριο του 2020 (Reuters)

Ο απερχόμενος πρόεδρος κατηγορείται πως για ακόμη μια φορά καταχράται το δικαίωμά του να απονέμει χάρη, όπως εξάλλου συνέβη στα τέλη Νοεμβρίου, όταν έδωσε χάρη στον Μάικλ Φλιν, τον πρώην σύμβουλο Eθνικής Aσφαλείας του Λευκού Οίκου, που καταδικάστηκε κι αυτός στο πλαίσιο της έρευνας για τη Ρωσία.

«Ο Τραμπ μόλις έδωσε χάρη σε άλλο ένα τσούρμο κακοποιών από τη συμμορία του», εξεμάνη μέσω Twitter ο τεξανός βουλευτής των Δημοκρατικών Λόιντ Ντόγκετ.

Ο πατέρας του Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρού και συμβούλου του προέδρου, συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο. Ο Τσαρλς Κούσνερ, άλλη «περίπτωση» και αυτός, είχε καταδικαστεί σε διετή φυλάκιση για οικονομικές απάτες και άλλα αδικήματα.

O Τσαρλς Κούσνερ την εποχή της δίκης του το 2004

Μια απίθανη πτυχή της υπόθεσης Κούσνερ είναι πως ο εισαγγελέας που του είχε ασκήσει την ποινική δίωξη, η οποία οδήγησε στην καταδίκη του το 2004 ήταν ο Κρις Κρίστι, ο μετέπειτα κυβερνήτης της πολιτείας Νιού Τζέρσεϊ και σύμβουλος της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ!

Ο Κρίστι έχει πει πως η υπόθεση ήταν από τις «πιο ειδεχθείς και αηδιαστικές» που χειρίστηκε στην καριέρα του. Ο Τσαρλς Κούσνερ ομολόγησε στη δίκη εκείνη πως έστησε σκευωρία σε βάρος του γαμπρού του, προσλαμβάνοντας μια ιερόδουλη για να κάνει σεξ μαζί του σε μοτέλ και κατόπιν στέλνοντας βίντεο της συνεύρεσής τους στη σύζυγο — την ίδια την αδελφή του. Στόχος του ήταν να τον εκβιάσει ώστε να μην καταθέσει εναντίον του!

«Οι πάντες περίμεναν» ότι ο Τραμπ θα άρχιζε να μοιράζει χάρες «σε απαράτσικ και πιστούς του», το ότι πράγματι συμβαίνει «δεν είναι δα καμιά συνταρακτική είδηση», αλλά «το θέαμα είναι μολαταύτα αηδιαστικό» και «πολύ απέχει από το να έχει τελειώσει», προέβλεψε ο Ντέιβιντ Άξελροντ, άλλοτε σύμβουλος του Μπαράκ Ομπάμα.

Ο νέος κατάλογος δόθηκε μία ημέρα έπειτα από εκείνον με τα ονόματα 15 προσώπων στα οποία ο πρόεδρος απέμεινε χάρη και άλλων πέντε στα οποία έδειξε επιείκεια. Ανάμεσά τους, τέσσερις πρώην υπάλληλοι της διαβόητης ιδιωτικής εταιρείας ασφάλειας Blackwater, που είχαν καταδικαστεί για τη σφαγή 14 αμάχων το 2007 στη Βαγδάτη.

Εκείνο το μακελειό προκάλεσε παγκόσμια αγανάκτηση.

Στη Βαγδάτη, ο αξιωματικός της ιρακινής αστυνομίας που είχε αναλάβει να διενεργήσει την έρευνα για την υπόθεση δεν μάσησε τα λόγια του. «Τα θυμάμαι όλα σαν να ήταν χθες», είπε ο Φάρες Σαάντι. «Ήξερα πως δεν θα βλέπαμε να απονέμεται δικαιοσύνη».

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, οι τέσσερις τότε συμβασιούχοι της εταιρείας, όλοι τους πρώην στρατιωτικοί, «υπηρέτησαν για πολύ καιρό την πατρίδα».

Την Μπλακγουότερ, που δεν υπάρχει πλέον, ίδρυσε ένας από τους πιο παθιασμένους υποστηρικτές του Τραμπ, ο Έρικ Πρινς, που είναι επίσης αδελφός της υπουργού Παιδείας Μπέτσι ΝτεΒός.

Για μια μη κυβερνητική οργάνωση που μάχεται εναντίον της διαφθοράς, τους Πολίτες υπέρ της Ευθύνης και της Δεοντολογίας στην Ουάσινγκτον (Citizens for Responsibility and Ethics in Washington, CREW), «το μήνυμα του Τραμπ είναι ξεκάθαρο: η δικαιοσύνη δεν εφαρμόζεται αν μου ήσαστε πιστοί».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...