362
Πάντως δοκίμασε τα προστατευτικά προσώπου... | REUTERS/Leah Millis

Ο Τραμπ φορά μάσκα, αλλά μόνο μακριά από τους δημοσιογράφους

Protagon Team Protagon Team 22 Μαΐου 2020, 08:54
Πάντως δοκίμασε τα προστατευτικά προσώπου...
|REUTERS/Leah Millis

Ο Τραμπ φορά μάσκα, αλλά μόνο μακριά από τους δημοσιογράφους

Protagon Team Protagon Team 22 Μαΐου 2020, 08:54

Ενας άνθρωπος, που έχει πει και κάνει τόσα αντιφατικά για την πανδημία του κορονοϊού, φορά και αυτός μάσκα. Αλλά πρέπει να βασιστούμε μόνο στον λόγο του ότι το κάνει.

Ο Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε τους δημοσιογράφους ότι μερικές φορές φοράει προστατευτική μάσκα, όταν το απαιτούν οι συνθήκες, πρόσθεσε όμως πως δεν σκοπεύει να το κάνει μπροστά στους δημοσιογράφους, για να μην τους «δώσει την ικανοποίηση» να τον δουν με αυτή.

Ο αμερικανός πρόεδρος επισκέφτηκε το Ιψιλάντι του Μίσιγκαν (μια πόλη που έχει πάρει το όνομά της από τον Δημήτριο Υψηλάντη της Επανάστασης του 1821), όπου περιηγήθηκε σε εργοστάσιο της αυτοκινητοβιομηχανίας Ford που λειτουργεί εκ νέου για να κατασκευάσει μηχανικούς αναπνευστήρες και μέσα ατομικής προστασίας.

Φυσικά, ο Τραμπ δεν φορούσε μάσκα, όπως τα στελέχη της εταιρείας που τον ξεναγούσαν κατά την περιήγησή του στην εγκατάσταση.

«Φόραγα μία προηγουμένως. Φόραγα μία εκεί πίσω. Αλλά δεν ήθελα να δώσω στους δημοσιογράφους την ικανοποίηση να το δουν», απάντησε σαρκαστικά ο αμερικανός πρόεδρος. Λίγο αργότερα, επέδειξε στους δημοσιογράφους τη μάσκα του, χωρίς να τη βάλει. «Μου αρέσει πολύ. Ειλικρινά, νομίζω είμαι πιο ωραίος με τη μάσκα», αστειεύτηκε.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, την ώρα που όλοι οι άλλοι φορούν μάσκες, αρκείται στο να την κρατά στα χέρια | REUTERS/Leah Millis

Ο Τραμπ αψηφά συστηματικά συστάσεις του CDC προς τους Αμερικανούς για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας, ειδικά ως προς τη χρήση μάσκας και γαντιών και την αποφυγή στενών επαφών. Το έκανε και στο εργοστάσιο της Ford, παρότι η εταιρεία έχει ξεκαθαρίσει πως η πολιτική της ορίζει ότι όλοι οι επισκέπτες πρέπει να φορούν μάσκα.

Ενας πρόεδρος σαν τον Τραμπ προφανώς νομίζει ότι μπορεί να αυτοεξαιρεθεί. Αυτά την ώρα που είναι ζήτημα λίγων ημερών να ξεπεράσουν οι ΗΠΑ τους 100.000 νεκρούς – ήδη βρίσκονται στις 94.000.

Ο Μπιλ Φορντ, εκτελεστικός πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας όταν ερωτήθηκε αν είπαν στον Τραμπ πως είναι αποδεκτό να μη φορέσει μάσκα στο εργοστάσιο, απάντησε «από εκείνον εξαρτάται».

Σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε αργότερα, η Φορντ διαβεβαίωσε πως ο πρόεδρός της «ενθάρρυνε» τον αρχηγό του κράτους να φορέσει μάσκα, πράγμα που ο Τραμπ έκανε αρχικά, ενόσω του παρουσιάζονταν μερικά διθέσια αυτοκίνητα GT, προτού τη βγάλει για το υπόλοιπο της επίσκεψης.