302
Σε πολλές περιπτώσεις, οι γερμανοί κτηματίες δούλεψαν στα χωράφια τους μαζί με συμπατριώτες τους εποχικούς εργάτες, επειδή τα ξένα χέρια δεν ήταν αρκετά | REUTERS/Fabian Bimmer

Αερομεταφορά ξένων εργατών στα γερμανικά χωράφια μέσα στην πανδημία

Protagon Team Protagon Team 21 Μαΐου 2020, 20:54
Σε πολλές περιπτώσεις, οι γερμανοί κτηματίες δούλεψαν στα χωράφια τους μαζί με συμπατριώτες τους εποχικούς εργάτες, επειδή τα ξένα χέρια δεν ήταν αρκετά
|REUTERS/Fabian Bimmer

Αερομεταφορά ξένων εργατών στα γερμανικά χωράφια μέσα στην πανδημία

Protagon Team Protagon Team 21 Μαΐου 2020, 20:54

Λέμε και εμείς εδώ, ότι η έλλειψη εργατικών χεριών στα χωράφια μας είναι οξύτατη και, συνεκδοχικά, ότι η «εισαγωγή» εποχικών εργατών από τις όμορες και θεωρητικά φτωχότερες χώρες είναι επιβεβλημένη. Αλλά τι να πουν και οι Γερμανοί, που η πανδημία παρα λίγο να τους τινάξει τις σοδειές στον αέρα.

Σε νορμάλ καιρούς, περίπου 300.000 ανατολικοευρωπαίοι εργάτες γης -ένα φθηνό εργατικό δυναμικό- θα πήγαιναν στη Γερμανία ανοιξιάτικα για να βγάλουν μεροκάματο δουλεύοντας στα χωράφια, στις εποχικές συγκομιδές, στα σπαράγγια, στις φράουλες, κ.λπ. Εφέτος όμως ο κορονοϊός έκλεισε τα σύνορα και κινδύνευσαν οι καλλιέργειες.

Η λύση που έδωσε η κυβέρνηση Μέρκελ στους παραγωγούς ήταν η κατ’ εξαίρεσιν άμεση αερομεταφορά ρουμάνων και βουλγάρων εργατών. Ετσι μετριάστηκε κάπως το πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών, ωστόσο δεν λύθηκε οριστικά. Σημειωτέον ότι εκδηλώθηκε και ανησυχία από τους ντόπιους ότι μπορεί να πήγαν στη Γερμανία και κάποιοι εργάτες μολυσμένοι από τον κορονοϊό.

To Βερολίνο επέτρεψε στους αγρότες να οργανώσουν πτήσεις τσάρτερ και να μεταφέρουν έως και 40.000 μετανάστες τον Απρίλιο και τον Μάιο, όμως λόγω κόστους κατέληξαν στα γερμανικά χωράφια λιγότεροι, περί τα 28.000 άτομα.

Οι κτηματίες είπαν στους Νew Υork Τimes ότι τα λεφτά που ξόδεψαν στις έκτακτες αυτές αερομεταφορές και στα «παρελκόμενά» τους ήταν πολλά, τα στερήθηκαν άλλες επενδύσεις τους, αλλά τελικά άξιζαν τον κόπο: και αυτοί είχαν ανάγκη των αλλοδαπών εργατών γης, και εκείνοι, οι εποχικοί μετανάστες, ήθελαν να κερδίσουν νόμιμα ζεστό χρήμα.

Οι γερμανοί κτηματίες στράφηκαν επίσης σε εργάτες μερικής απασχόλησης, ντόπιους, και τώρα οι περισσότεροι λένε ότι το εργατικό συνονθύλευμα που εργάστηκε στα κτήματά τους τούς επέτρεψε να πάρουν τις σοδειές αλλά και να φυτέψουν χωρίς να πέσουν έξω στα αρχικά πλάνα τους και στον σχεδιασμό της σεζόν.

Τώρα αναμένουν πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα με την πανδημία, πότε και πώς θα επιτραπούν οι κανονικές πτήσεις, ώστε να ξαναφέρουν αλλοδαπούς εργάτες, αφού το πρόγραμμα των θερινών καλλιεργειών είναι εν όψει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...