238
Μαχητές των κουρδικών Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), υπό σημαίες των ΗΠΑ | REUTERS/Rodi Said

Ο Τραμπ αγνοεί τον Ερντογάν και εξοπλίζει τους Κούρδους της Συρίας

Protagon Team Protagon Team 9 Μαΐου 2017, 22:18
Μαχητές των κουρδικών Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), υπό σημαίες των ΗΠΑ
|REUTERS/Rodi Said

Ο Τραμπ αγνοεί τον Ερντογάν και εξοπλίζει τους Κούρδους της Συρίας

Protagon Team Protagon Team 9 Μαΐου 2017, 22:18

Τα αμερικανικά σχέδια για την προμήθεια όπλων στους Κούρδους της Συρίας, οι οποίοι μάχονται ενάντια στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, ενέκρινε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

Επειτα από μήνες διαβουλεύσεων, ο κ. Τραμπ άναψε «πράσινο φως» στην πρόταση για ενίσχυση των μαχητών των κουρδικών Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), τους οποίους οι ΗΠΑ θεωρούν αξιόπιστους στρατιωτικούς συμμάχους.

Η απόφαση της Ουάσιγκτον ελήφθη παρά τις έντονες αντιδράσεις της Αγκυρας, η οποία θεωρεί το YPG τρομοκρατική οργάνωση και παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK). Για την ακρίβεια, η απόφαση έρχεται μόλις 6 μέρες προτού φτάσει στην Ουάσιγκτον ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για επίσημη επίσκεψη. Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν έχει υπάρξει κάποια αντίδραση από την Τουρκία.

Οι YPG είναι η κυριότερη συνιστώσα των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (FDS), της αραβοκουρδικής συμμαχίας που μάχεται το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και στηρίζεται από τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με αξιωματούχους της Ουάσιγκτον που μίλησαν σε δημοσιογράφους του NBC, η αμερικανική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να ενισχύσει με οπλισμό τρεις οργανώσεις που πολεμούν για την άλωση της πρωτεύουσας των τζιχαντιστών, της Ράκα.

Στρατιωτικός αξιωματούχος τόνισε στο αμερικανικό δίκτυο ότι όταν αυτό συμβεί η διαδικασία εξοπλισμού των Κούρδων θα είναι πολύ σύντομη, καθώς τα οπλικά συστήματα και άλλα εφόδια είναι άμεσα διαθέσιμα.

Οι ίδιοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι στον εξοπλισμό που θα προσφερθεί περιλαμβάνονται σκαπτικά μηχανήματα, αυτόματα όπλα, πυρομαχικά, τεθωρακισμένα και μέσα επικοινωνιών. Ως τρόπος παράδοσης αναφέρεται είτε η χερσαία αποστολή με αυτoκινητοπομπές ή και ρίψεις από μεταγωγικά C130.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...