442
Διασώστες ψάχνουν στα συντρίμμια στην πόλη Γκατζά στο Αζερμπαϊτζάν, η οποία χτυπήθηκε από πύραυλο κατά τη μάχη στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Στα δεξιά, ο Μπόρις Τζόνσον και ο προπάππος του, Αλί Κεμάλ | Reuters/Wikipedia/CreativeProtagon

Ο τούρκος προπάππος του και η σιωπή του Μπόρις Τζόνσον για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Protagon Team Protagon Team 14 Οκτωβρίου 2020, 15:45
Διασώστες ψάχνουν στα συντρίμμια στην πόλη Γκατζά στο Αζερμπαϊτζάν, η οποία χτυπήθηκε από πύραυλο κατά τη μάχη στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Στα δεξιά, ο Μπόρις Τζόνσον και ο προπάππος του, Αλί Κεμάλ
|Reuters/Wikipedia/CreativeProtagon

Ο τούρκος προπάππος του και η σιωπή του Μπόρις Τζόνσον για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Protagon Team Protagon Team 14 Οκτωβρίου 2020, 15:45

Εντύπωση προκαλεί η σιωπή του Μπόρις Τζόνσον για την επίθεση του Αζερμπαϊτζάν εναντίον των Αρμενίων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, την οποία έχουν καταδικάσει Ρωσία και Δύση.

Η μοναδική επίσημη αντίδραση της κυβέρνησης Τζόνσον είναι ένα «ανάλατο» κοινό ανακοινωθέν του υπουργού Εξωτερικών με τον καναδό ομόλογό του, με το οποίο καλούν τις δύο πλευρές να σταματήσουν τις εχθροπραξίες.

Οι Times του Λονδίνου αναρωτιούνται αν η σιγή ιχθύος του βρετανού πρωθυπουργού έχει να κάνει με το συγκινησιακά φορτισμένο, αναφορικά με τους Τούρκους και τους Αρμένιους, οικογενειακό παρελθόν του Τζόνσον.

Ο προπάππος του, Αλί Κεμάλ (φωτογραφία κάτω), ήταν κάποτε υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας. Αντίπαλος με τον Κεμάλ Ατατούρκ, δολοφονήθηκε με άγριο τρόπο από τον όχλο το 1922 όταν διαμαρτυρήθηκε για τη γενοκτονία των Αρμενίων.

Σύμφωνα με τους Times, ο Τζόνσον ίσως να φοβάται ότι αν δηλώσει κάτι για το ζήτημα, θα σχολιαστεί υπό το πρίσμα της οικογενειακής του ιστορίας και θα θεωρηθεί ότι αυτή τον επηρεάζει στη χάραξη της πολιτικής της Βρετανίας.

Πηγές της Ντάουνινγκ Στριτ, αρνήθηκαν ότι η οικογενειακή ιστορία του πρωθυπουργού επηρεάζει την κυβερνητική πολιτική.

Ο Αλί Κεμάλ και το τραγικό του τέλος

Ο τούρκος προπάππους του Τζόνσον ήταν δημοσιογράφος και κατόπιν πολιτικός, γνωστός για τις φιλελεύθερες και φιλοβρετανικές απόψεις του.

Παντρεύτηκε το 1903, μία Ελβετο-Αγγλίδα, την Γουίνιφρεντ Μπρουν, με την οποία απέκτησε ένα γιο, το 1909, ενώ βρισκόταν αυτοεξόριστος στο Μπόρνμαουθ. Ο γιος του ονομάστηκε Οσμάν Γουίλφρεντ.

Η Γουίνιφρεντ πέθανε στη γέννα και ο Αλί επέστρεψε, το 1912, στην Τουρκία, αφήνοντας τον γιο τους στη φροντίδα της οικογένειας της συζύγου του, στο Λονδίνο.

Ο Αλί Κεμάλ και η σύζυγος του Γουίνιφρεντ

Οι γονείς της Γουίνιφρεντ άλλαξαν το όνομά του σε Γουίλφρεντ Τζόνσον, δίνοντάς του το επίθετο της μητέρας του, για να τον προφυλάξουν από την εχθρότητα των Βρετανών απέναντι στους Τούρκους, στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Γουίλφρεντ, αργότερα, έγινε πατέρας του Στάνλεϊ Τζόνσον, του πατέρα του Μπόρις, ο οποίος έχει ονομάσει τον δικό του γιο με το όνομα του παππού του.

Ο Αλί Κεμάλ επέστρεψε στο πολιτικό προσκήνιο στην Τουρκία και ήρθε αντιμέτωπος με τους οπαδούς του Ατατούρκ. Ηθελε η Τουρκία να γίνει βρετανικό προτεκτοράτο και καταδίκασε τη γενοκτονία των Αρμενίων, του 1915.

«Πριν από τέσσερα ή πέντε χρόνια, έλαβε χώρα ένα ιστορικό έγκλημα, μπροστά στο οποίο τρέμει όλος ο κόσμος», είχε πει.

Τον Νοέμβριο του 1922, συνελήφθη σε κουρείο της Κωνσταντινούπολης με την κατηγορία της προδοσίας.

Κατά τη μεταφορά του στην Αγκυρα για να δικαστεί, όχλος Νεότουρκων του επιτέθηκε στη Νικομήδεια και τον λίντσαρε. Τον κρέμασαν σε κοινή θέα, με μία ταμπέλα με το όνομα Αρτίν Κεμάλ, το οποίο συνηθιζόταν στους Αρμένιους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...