847
Στελέχη της Αντιτρομοκρατικής στην περιοχή της Γέφυρας του Λονδίνου μετά την επίθεση | REUTERS/Peter Nicholls

Ο σφαγέας της Γέφυρας του Λονδίνου είχε μόλις αποφυλακιστεί για τρομοκρατία…

Protagon Team Protagon Team 30 Νοεμβρίου 2019, 10:21
Στελέχη της Αντιτρομοκρατικής στην περιοχή της Γέφυρας του Λονδίνου μετά την επίθεση
| REUTERS/Peter Nicholls

Ο σφαγέας της Γέφυρας του Λονδίνου είχε μόλις αποφυλακιστεί για τρομοκρατία…

Protagon Team Protagon Team 30 Νοεμβρίου 2019, 10:21

Η Βρετανία και πάλι σε κατάσταση-σοκ. Μια αιματηρή επίθεση στην καρδιά του προεορταστικού Λονδίνου, δύο αθώοι άνθρωποι νεκροί, ένας δράστης που ήταν γνωστός στις Αρχές, ένας τρομοκράτης της διπλανής πόρτας…

Ο δράστης της «τρομοκρατικής», όπως χαρακτηρίστηκε από τις Αρχές, επίθεσης με μαχαίρι το απόγευμα της Παρασκευής στην εμβληματική Γέφυρα του Λονδίνου —από την οποία έχασαν τη ζωή τους δύο άνθρωποι και τραυματίστηκαν τρεις, προτού πέσει νεκρός από τα πυρά της αστυνομίας, ήταν ο 28χρονος Ούσμαν Καν, ένας πρώην κρατούμενος ο οποίος είχε καταδικαστεί για τρομοκρατία, διευκρίνισε σήμερα ο αρχηγός της αντιτρομοκρατικής μονάδας της βρετανικής αστυνομίας Νιλ Μπάσου.

«Το πρόσωπο αυτό ήταν γνωστό στις αρχές, καθώς είχε καταδικαστεί το 2012 για τρομοκρατικές παραβάσεις. Ο δράστης είχε αφεθεί ελεύθερος υπό όρους τον Δεκέμβριο του 2018», σημείωσε ο υπεύθυνος της αστυνομίας σε ανακοίνωση που εκδόθηκε, στην οποία διευκρινίζεται ότι έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη στην κομητεία του Στάφορντσιρ, στην κεντρική Αγγλία, όπου διέμενε ο δράστης.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Associated Press, o Ούσμαν Καν είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 16 ετών για την συμμετοχή του σε ομάδα που ήθελε να διαπράξει βομβιστική επίθεση στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου και να συστήσει στρατόπεδο εκπαίδευσης τρομοκρατών στο Πακιστάν. Είχε αποφυλακιστεί πρόωρα…

Πριν από την έναρξη της συνέλευσης της επιτροπής για την αντιμετώπιση κρίσεων της βρετανικής κυβέρνησης (Cobra) κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι έχει υπογραμμίσει «εδώ και καιρό» ότι «είναι σφάλμα να επιτρέπεται στους βίαιους εγκληματίες να βγαίνουν από τη φυλακή πρόωρα».

Η επίθεση συνέβη στο ίδιο μέρος όπου είχε γίνει και πάλι επίθεση το 2017 και σημειώθηκε λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν από τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη Βρετανία.

Στοίχισε τη ζωή σε έναν άνδρα και μια γυναίκα. Τρεις άνθρωποι, ένας άνδρας και δύο γυναίκες, τραυματίστηκαν επίσης. Ο διευθυντής της δημόσιας υπηρεσίας υγείας της Βρετανίας (NHS) Σάιμον Στίβεν διευκρίνισε ότι ο ένας από τους τραυματίες βρισκόταν χθες το βράδυ σε «κρίσιμη, αλλά σταθερή» κατάσταση, ο δεύτερος «σε σταθερή κατάσταση», ενώ το τρίτο πρόσωπο υπέστη «λιγότερο σοβαρά τραύματα» από την επίθεση.

Σε διάλεξη για επανένταξη κρατουμένων…

«Εξακολουθούμε να βρισκόμαστε σε ένα πρώιμο στάδιο της έρευνας, αλλά αυτήν την στιγμή δεν ψάχνουμε κάποιο άλλο πρόσωπο σε σχέση με την επίθεση αυτή», υπογράμμισε ο Νιλ Μπάσου.

Ωστόσο ο ίδιος κάλεσε τον κόσμο να εξακολουθήσει να βρίσκεται «σε επαγρύπνηση» και «να συνεχίσει να αποφεύγει» τη ζώνη αυτή της βρετανικής πρωτεύουσας στην οποία βρίσκονται πολλά γραφεία και τόποι εξόδου, η οποία θα παραμείνει περικυκλωμένη από την αστυνομία «για κάποιο διάστημα».

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο Ούσμα Καν παρευρέθηκε σε διάλεξη που είχε διοργανωθεί στο Fishmonger’s Hall, ένα κτίριο που βρίσκεται στην βόρεια άκρη της Γέφυρας του Λονδίνου, μέσα στο οποίο άρχισε την επίθεσή του.

Μετά ο δράστης συνέχισε την επίθεση και πάνω στην Γέφυρα του Λονδίνου, προτού τεθεί υπό έλεγχο από περαστικούς και στη συνέχεια πέσει νεκρός από τα πυρά της αστυνομίας, πέντε λεπτά αφότου αυτή ειδοποιήθηκε από τους παρευρισκόμενους στις 13:58 τοπική ώρα (15:58 ώρα Ελλάδος).

Η εφημερίδα The Times ανέφεραν ότι ο άνδρας φορούσε ηλεκτρονικό βραχιόλι κατά την παρουσία του στην διάλεξη αυτή που είχε θέμα την επανένταξη κρατουμένων και είχε διοργανωθεί από το πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ.

Αναστολή της προεκλογικής εκστρατείας

Η επίθεση αυτή, η οποία σημειώθηκε επίσης μερικές ημέρες πριν από την σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ την Τρίτη και την Τετάρτη στο Λονδίνο, στην οποία αναμένεται να συμμετάσχουν πολλοί αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, ανέστειλε την προεκλογική εκστρατεία στη Βρετανία ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 12ης Δεκεμβρίου. Το Συντηρητικό Κόμμα, το Εργατικό και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες την έβαλαν προσωρινά στο περιθώριο.

Οι πολιτικοί αρχηγοί και η Σκότλαντ Γιαρντ χαρακτήρισαν «ήρωες» και έπλεξαν το εγκώμιο των περαστικών που όρμησαν στον δράστη και πάλεψαν μαζί του, όπως φαίνεται στα βίντεο που καταγράφηκαν από αυτόπτες μάρτυρες και μεταδόθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να του πάρουμε το μαχαίρι για να μην τραυματίσει άλλον», δήλωσε στο BBC ο Στίβι Χερστ, ένας ξεναγός που βρισκόταν μεταξύ αυτών που επενέβησαν.

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε έναν άνδρα, ο οποίος φαίνεται σε πολλά βίντεο στο Twitter, τα οποία συγκλίνουν, να βγαίνει από τον καβγά με ένα μαχαίρι στο χέρι και να φωνάζει σε άλλους αυτόπτες μάρτυρες να μείνουν μακριά.

«Ορισμένοι από τους τύπους που είχαν πέσει πάνω του (στον δράστη) ήταν πρώην κρατούμενοι που είχαν πάει όλοι στο Fishmonger’s Hall», δήλωσε ο Τζέιμι Μπάχιτ, ένας 24χρονος υπάλληλος της υπηρεσίας καθαρισμού τον οποίο επικαλείται το AP, ο οποίος είπε ότι μίλησε με έναν από αυτούς που επενέβησαν.

Η Βρετανία έλαβε μηνύματα υποστήριξης από το εξωτερικό, μεταξύ των οποίων βρισκόταν και αυτό από τον Λευκό Οίκο, στο οποίο οι ΗΠΑ καταδίκαζαν «απερίφραστα όλες τις φρικτές ενέργειες κατά αθώων».

Τον Ιούνιο του 2017 ένα φορτηγάκι έπεσε πάνω στον κόσμο στην Γέφυρα του Λονδίνου, προτού οι τρεις που επέβαιναν σε αυτό επιτεθούν με μαχαίρι σε περαστικούς στην Borough Market. Απολογισμός: 8 νεκροί και περίπου 50 τραυματίες.

Αυτή ήταν μια από τις φονικές επιθέσεις στη Βρετανία για την οποία είχε αναλάβει την ευθύνη η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος εκείνη τη χρονιά.

Εκτοτε η τρομοκρατική απειλή έδειχνε να έχει υποχωρήσει λίγο: στις αρχές του Νοεμβρίου, το επίπεδο του αντιτρομοκρατικού συναγερμού στη Βρετανία είχε μειωθεί από «σοβαρό» σε «ουσιαστικό» και ο κίνδυνος για μια επίθεση θεωρείτο έκτοτε ως «πιθανός» και όχι «πολύ πιθανός».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...