1428
Χιλιάδες μάσκες από την Κίνα μόλις βγήκαν από το αεροσκάφος της ομάδας ποδοσφαίρου των Νιου Ινγκλαντ Πάτριοτς στο αεροδρόμιο της Βοστώνης | Reuters

Ο «πόλεμος της μάσκας» την εποχή του κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 4 Απριλίου 2020, 09:45
Χιλιάδες μάσκες από την Κίνα μόλις βγήκαν από το αεροσκάφος της ομάδας ποδοσφαίρου των Νιου Ινγκλαντ Πάτριοτς στο αεροδρόμιο της Βοστώνης
|Reuters

Ο «πόλεμος της μάσκας» την εποχή του κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 4 Απριλίου 2020, 09:45

Οποιος πρόλαβε τον Κύριο είδε.

Αυτή είναι η κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην Κίνα, τον Νο1 παγκόσμιο παραγωγό χειρουργικών μασκών για τον κορονοϊό, με πολλές χώρες να… σφάζονται σαν παλικάρια στα πόδια του Πεκίνου ως προς το ποιος θα αποκτήσει τις περισσότερες.

Στο επίκεντρο του «πολέμου της μάσκας» βρίσκονται δυο κράτη: οι ΗΠΑ και η Γαλλία, που έχουν πληγεί εξίσου από την πανδημία, άρα χρειάζονται εκατομμύρια μάσκες για το ιατρικό τους προσωπικό (και όχι μόνο…).

Όπως αποκαλύπτει ρεπορτάζ του Guardian, η «μάχη» με έπαθλο τα απαιτούμενα «όπλα» στον πόλεμο κατά του Covid-19 είναι αδυσώπητη και κάποιες χώρες ή μεμονωμένα άτομα επιστρατεύουν κάθε μέσο στη διάθεσή τους για να τα εξασφαλίσουν.

Σύμφωνα με γάλλους αξιωματούχους, πριν μερικά 24ωρα κάποιοι συγκεκριμένοι αμερικανοί αγοραστές (και όχι η ίδια η κυβέρνηση των ΗΠΑ) με «φουσκωμένα πορτοφόλια» κατάφεραν να βάλουν τελευταία στιγμή στο χέρι μάσκες που επρόκειτο να αποσταλούν από την Κίνα σε μία από τις σφοδρότερα χτυπημένες από τον κορονοϊό περιοχές της Γαλλίας, την Γκραντ Εστ.

κατά την βρετανική εφημερίδα, οι συγκεκριμένες μάσκες είχαν ήδη φορτωθεί σε ένα αεροπλάνο στο αεροδρόμιο της Σαγκάης που ήταν έτοιμο για απογείωση, όταν ξαφνικά έκαναν την εμφάνισή τους αμερικανοί αγοραστές, που πρόσφεραν τριπλάσια τιμή από εκείνη που θα πλήρωναν οι Γάλλοι.

Ο Ζαν Ροτνέρ, γιατρός και πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου της Γκραντ Εστ, είπε ότι μέρος της παραγγελίας των εκατομμυρίων μασκών που είχαν κάνει οι Αρχές της περιοχής του, όπου οι ΜΕΘ ξεχειλίζουν από ασθενείς της Covid-19, «εξαφανίστηκε» εξαιτίας άλλων αγοραστών.

«Εμφανίστηκαν στο αεροδρόμιο και απλά έδειξαν τα μετρητά», είπε στο ραδιοφωνικό σταθμό RTL ο αξιωματούχος.

Παρόλο που ο Ροτνέρ δεν αποκάλυψε ποιοι ήταν οι αγοραστές, για λογαριασμό ποιας χώρας εργάζονταν και σε ποια πολιτεία των ΗΠΑ εστάλη το φορτίο, η βρετανική εφημερίδα αποκάλυψε πως την ίδια ημέρα, στο ίδιο αεροδρόμιο βρισκόταν το αεροσκάφος της ομάδας ποδοσφαίρου των Νιου Ινγκλαντ Πάτριοτς, που εδρεύει στη Βοστώνη.

Το Boeing 767 ανήκε στο Ρόμπερτ Κραφτ, δισεκατομμυριούχο ιδιοκτήτη των Πάτριοτς και στενό φίλο του Ντόναλντ Τραμπ, ενώ σε αυτό επέβαινε ο κυβερνήτης της Μασαχουσέτης, Τσάρλι Μπέικερ.

Τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια…

Φυσικά κανείς εκ των Αμερικανών δεν αρνήθηκε την αγορά ενός φορτίου με εκατομμύρια μάσκες από την Κίνα.

Μερικές ώρες αργότερα, μιλώντας στο αεροδρόμιο της Βοστώνης, με την επιστροφή του αεροπλάνου από την Κίνα, ο Μπέικερ τόνισε ότι «αυτό το εργαλείο [οι μάσκες] θα κάνει μια τεράστια διαφορά. Δεν είναι μυστικό ότι ο συγκεκριμένος εξοπλισμός προσωπικής προστασίας ήταν μια τεράστια πρόκληση [προκειμένου να τον αποκτήσουμε]. Και θα συνεχίσουμε να εφευρίσκουμε και άλλους τρόπους προκειμένου να διατηρήσουμε τους εργαζομένους μας και τους ασθενείς μας ασφαλείς. Χρειαζόμαστε περισσότερα, πάντα θα χρειαζόμαστε περισσότερα», επεσήμανε.

Η καταγγελία του Ροτνέρ δεν ήταν η πρώτη που σημειώθηκε τις τελευταίες ημέρες.

Την Τετάρτη, οι Αρχές στην διοικητική περιφέρεια Προβάνς-Αλπ-Κοτ-Ντ’ Αζούρ της Γαλλίας υποστήριξαν ότι Αμερικανοί… υφάρπαξαν μάσκες που προορίζονταν για την Γαλλία.

«Παραγγελία από την Γαλλία αγοράστηκε από Αμερικανούς με μετρητά σε αεροδρόμιο της Κίνας, κυριολεκτικά στον διάδρομο απογείωσης. Έτσι το αεροπλάνο που ήταν να έρθει στη Γαλλία με το εμπόρευμα πήγε απευθείας στις ΗΠΑ» είπε ο Ρενό Μουσελιέ, πρόεδρος της περιφέρειας.

Οταν ρωτήθηκε από το RT France, ο Μουσελιέ εξήγησε ότι τόσο αυτός όσο και άλλοι πρόεδροι διοικητικών περιφερειών στη Γαλλία παρήγγειλαν εκατομμύρια μάσκες για να καλυφθούν οι ανάγκες πολιτών και νοσοκομείων στην περιοχή τους.

Ωστόσο χθες το πρωί η παραγγελία… άλλαξε ξαφνικά χέρια και προορισμό.

«Είναι μεγάλος ο αγώνας», είπε ο Μουσελιέ.

«Οι απατεώνες  είναι πολλοί και διάφοροι. Και το κερασάκι στην τούρτα είναι ότι ήρθε μια ξένη χώρα και πλήρωσε τρεις φορές πάνω την τιμή για το φορτίο που ήταν ήδη στο διάδρομο απογείωσης [στην Κίνα] έτοιμο να φύγει. Ετσι χάσαμε τις μάσκες και η περιφέρεια που τις είχε παραγγείλει είναι σε απόγνωση. Μια παραγγελία πληρωμένη και έτοιμη να φύγει άλλαξε προορισμό γιατί αγοράστηκε από κάποιον άλλον! Εμείς πληρώναμε σε τρεις δόσεις και αυτοί μετρητά, επί τόπου», κατέληξε.

Ειναι άγνωστο αν η καταγγελία αυτή σχετίζεται με εκείνη του Ρότνερ.

Βερολίνο εναντίον Ουάσινγκτον για «πειρατεία» μασκών

Για «σύγχρονη πειρατεία» κατηγορεί ευθέως τις Ηνωμένες Πολιτείες το Βερολίνο, μετά από ένα απίστευτο περιστατικό που έλαβε χώρα στο αεροδρόμιο της Μπανγκόκ, στην Ταϊλάνδη, όπου φαίνεται ότι αμερικανικές αρχές κατάσχεσαν (!) ένα αεροσκάφος που θα μετέφερε προστατευτικές μάσκες στη Γερμανία.

Το κρατίδιο του Βερολίνου είχε παραγγείλει από μια, αμερικανικών συμφερόντων, εταιρεία στην Κίνα να κατασκευάσει 400.000 προστατευτικές μάσκες τύπου FFP2 και FFP3, οι οποίες φιλτράρουν το 90% των σωματιδίων.

Ο υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου του Βερολίνου, Αντρέας Γκάιζελ, επιβεβαίωσε σε γερμανικά μέσα ενημέρωσης ότι οι μάσκες «κατασχέθηκαν» και επομένως δεν ‘εφτασαν ποτέ στον προορισμό τους – το Βερολίνο.

«Θεωρούμε ότι αυτό αποτελεί πράξη σύγχρονης πειρατείας. Αυτός δεν είναι ο τρόπος να αντιμετωπίζονται συμμαχικές χώρες και εταίροι», είπε.

Σύμφωνα με πληροφορίες , οι μάσκες παραγγέλθηκαν από την αστυνομία του Βερολίνου στον κατασκευαστή 3M με έδρα την Κίνα.

Ωστόσο όταν το αεροσκάφος που θα τις μετέφερε στο Βερολίνο προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Μπανγκόκ για ανεφοδιασμό, οι μάσκες «κατασχέθηκαν», όπως υποστηρίζουν οι γερμανικές αρχές, από Αμερικανούς.

Ο δήμαρχος του Βερολίνου Μίκαελ Μίλερ, ήταν λάβρος έναντίον του Ντόναλντ Τραμπ:

«Οι πράξεις του προέδρου των ΗΠΑ δείχνουν οτιδήποτε άλλο εκτός από αλληλεγγύη και υπευθυνότητα. Είναι απάνθρωπες και απαράδεκτες. Η αμερικανική κυβέρνηση πρέπει να συμμορφωθεί με τους διεθνείς κανόνες ακόμη και σε περιόδους της πανδημίας του κορονοϊού που απειλεί τις ΗΠΑ», δήλωσε ο Μίλερ.

Παρόμοιες καταγγελίες από Καναδά και Βραζιλία

Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, χαρακτήρισε ανησυχητικές τέτοιου είδους αναφορές και ζήτησε από αξιωματούχους του να διερευνηθούν αντίστοιχοι ισχυρισμοί, σύμφωνα με τους οποίους φορτία μασκών που προορίζονται για τη χώρα του «αλλάζουν» ξαφνικά προορισμό.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ο προστατευτικός εξοπλισμός που προορίζεται για τον Καναδά θα φτάνει και θα μένει εδώ. Ζήτησα από υπουργούς μου να διερευνήσουν το ζήτημα» είπε την Πέμπτη ο Τριντό.

Εξάλλου, σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη, ο υπουργός Υγείας της Βραζιλίας, Λουίς Ενρίκε Μαντέτα, αποκάλυψε ότι πρόσφατες απόπειρες της χώρας του να αγοράσει γάντια και μάσκες από την Κίνα έπεσαν επίσης στο κενό.

«Σήμερα οι ΗΠΑ έστειλαν 23 από τα μεγαλύτερα εμπορικά αεροσκάφη τους στην Κίνα να παραλάβουν υλικό που είχαν αγοράσει. Αντιθέτως, πολλές από τις δικές μας αγορές, που ελπίζαμε να πραγματοποιηθούν προκειμένου να τροφοδοτήσουμε [το σύστημα υγείας μας], έπεσαν στο κενό. Ολόκληρος ο πλανήτης θέλει αυτά τα είδη. Αντιμετωπίζουμε πρόβλημα υπερβολικής ζήτησης», ανέφερε ο Μαντέτα.

«Ενώ η πανδημία εξαπλώνεται στον πλανήτη και ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται, όλο και περισσότερες καταγγελίες κάνουν την εμφάνισή τους για χώρες σε πανικό που χρησιμοποιούν αμφιλεγόμενες μεθόδους για να εξασφαλίσουν τα αναγκαία στην μάχη κατά του κορονοϊού. Οι τακτικές αυτές περιλαμβάνουν από μπλόκα σε εξαγωγές ιατρικών προμηθειών μέχρι την επιστράτευση κατασκόπων σε μυστικές αποστολές για την εύρεση τεστ», αναφέρει το δημοσίευμα της Guardian.

Και συνεχίζει: «Υπό τον φόβο των ελλείψεων και της καταπόνησης των συστημάτων Υγείας τους, αρκετά κράτη, όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Ρωσία, έχουν λάβει μέτρα όπως η δημιουργία αποθέματος μασκών και στολών προστασίας. Αυτό σημαίνει ότι έχουν περιορίσει τις εξαγωγές προστατευτικού ιατρικού εξοπλισμού».

Όπως αναφέρει η Guardian, η Τουρκία «φέρεται να πήγε ένα βήμα παραπέρα», αφού υπάρχουν αναφορές ότι όχι μόνο απαγόρευσε εξαγωγές προστατευτικού εξοπλισμού αλλά υπαναχώρησε από πωλήσεις μασκών σε ξένα κράτη, οι οποίες είχαν ήδη πληρωθεί.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στη βελγική Le Soir και την ιταλική Corriere della Sera, μάσκες τουρκικής κατασκευής που προορίζονταν για τις αντίστοιχες χώρες δεν έφτασαν ποτέ στον προορισμό τους.

Στην Ιταλία, γράφει η Guardian, χρειάστηκαν πάνω από δύο εβδομάδες μετά από το τηλεφώνημα που έκανε ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε στον Ερντογάν, προκειμένου να αποδεσμευτούν οι μάσκες.

Η Τουρκία απείλησε επίσης να επιτάξει εταιρείες παραγωγής οικιακών μασκών για να διασφαλίσει ότι τα προϊόντα θα παρέχονται αποκλειστικά στο κράτος, γράφει η Guardian. Σύμφωνα με τη Hurriyet, ο τούρκος υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα έθετε υπό τον έλεγχό της τα εργοστάσια, αν οι εταιρείες δεν συμφωνούσαν να πουλάνε αποκλειστικά τα προϊόντα τους στο υπουργείο Υγείας.

Η Κίνα, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής μασκών παγκοσμίως, ήταν η πρώτη χώρα που χτυπήθηκε από το ξέσπασμα της Covid-19 και είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν ότι δημιουργεί απόθεμα εξοπλισμού. Καθώς πλέον τα πράγματα έχουν αλλάξει, έχει εξελιχθεί σε μία από τις ελάχιστες χώρες που πωλούν ή δωρίζουν εκατομμύρια μάσκες στην Ευρώπη.

Όπως επισημαίνει η Guardian, ένα τέτοιο φορτίο με προορισμό την Ιταλία πέρασε από την Τσεχική Δημοκρατία, όπου κατασχέθηκε από τις Αρχές υπό αμφιλεγόμενες συνθήκες.

Οι τσεχικές Αρχές αρνήθηκαν τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν από ιταλικά ΜΜΕ, όπως το Giornale Radio Rai, περί κλοπής με την υποστήριξη του κράτους.

Είπαν ότι οι μάσκες είχαν μεταφερθεί σε μια αποθήκη βόρεια της Πράγας, όπου κατασχέθηκαν στο πλαίσιο επιχείρησης για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου. Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Τόμας Πέτριτσεκ, δήλωσε στη συνέχεια ότι η κυβέρνηση της Τσεχίας έστειλε 110.000 μάσκες στη Ρώμη ως αποζημίωση.

Ένα ανάλογο περιστατικό συνέβη στην Κένυα, όπου ένα φορτίο με μάσκες με προορισμό τη Γερμανία εξαφανίστηκε μυστηριωδώς κατά τη διέλευσή του από τη χώρα της ανατολικής Αφρικής. Σε αυτήν την περίπτωση ωστόσο δεν υπάρχει καμία ένδειξη εμπλοκής της κυβέρνησης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...