537
Το ορεινό χωριό των 1.400 κατοίκων -αποκομμένο από την υπόλοιπη Ισπανία | Wikipedia

Η πόλη της Ισπανίας που είναι «παρθένα» από κορονοϊό

Protagon Team Protagon Team 3 Απριλίου 2020, 17:15
Το ορεινό χωριό των 1.400 κατοίκων -αποκομμένο από την υπόλοιπη Ισπανία
|Wikipedia

Η πόλη της Ισπανίας που είναι «παρθένα» από κορονοϊό

Protagon Team Protagon Team 3 Απριλίου 2020, 17:15
Στις 14 Μαρτίου η πόλη Ζαχάρα ντε λα Σιέρα, μεταξύ Σεβίλλης, Μάλαγα και Κάντιθ, απέκλεισε όλες τις εισόδους της υπό τον φόβο του κορονοϊού.
Ο 40χρονος δήμαρχος Σαντιάγκο Γκαλβάν αποφάσισε, την ημέρα που η υπόλοιπη Ισπανία έμπαινε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, να κλείσει τις εισόδους της πόλης του.
Με αυτή του την… κίνηση-ματ, ο δήμαρχος ίσως και να συνετέλεσε τα μάλα στη σωτηρία της.
Σε μια χώρα που μετρά ήδη περισσότερα από 118.000 κρούσματα και 11.000 θανάτους, κανείς από τους 1.400 πολίτες της Ζαχάρα ντε λα Σιέρα δεν έχει νοσήσει από Covid-19.
«Έχουν περάσει περισσότερες από 14 ημέρες και δεν έχουμε κανένα κρούσμα. Νομίζω ότι αυτό είναι ένα καλό σημάδι» λέει στο CNN.
Τα δραστικά αυτά μέτρα του δημάρχου έχουν την πλήρη στήριξη των κατοίκων της πόλης και ιδιαίτερα των ηλικιωμένων, σε μια πόλη όπου το ένα τέταρτο των κατοίκων είναι άνω των 65 ετών.
Γιατί όντως ήταν δραστικά: Ο Γκαλβάν λέει ότι τις πρώτες μέρες έπρεπε να απομακρύνουν τους Γάλλους και τους Γερμανούς τουρίστες που αγνοούσαν τα μέτρα της τοπικής κυβέρνησης.
Τέσσερις από τις εισόδους της πόλης έκλεισαν ερμητικά.
Ανοιχτή έμεινε μόνο μία είσοδος με επανδρωμένο σημείο ελέγχου, όπου τα οχήματα ψεκάζονταν επισταμένα από δύο άντρες ντυμένους με τα προστατευτικά ρούχα που συνήθως χρησιμοποιούνται για τον ψεκασμό των ελαιώνων.
«Δεν υπάρχει αυτοκίνητο που να περνάει από το σημείο ελέγχου και να μην απολυμαίνεται» λέει ο δήμαρχος.
«Έχουμε καταφέρει να προσφέρουμε την ηρεμία στους πολίτες μας. Ξέρουν ότι κανείς και τίποτα “άγνωστο” δεν θα εισέλθει στην πόλη μας», προσθέτει.
Η Ζαχάρα ντε λα Σιέρα, μεταξύ Μάλαγα, Σεβίλλης και Κάντιθ
Ανάλογες κινήσεις απολύμανσης γίνονται και στο εσωτερικό της πόλης.
«Κάθε Δευτέρα και Πέμπτη, στις 5:30 μ.μ., μια ομάδα περίπου 10 ατόμων βγαίνει στους δρόμους για να απολυμάνει την πόλη, όλους τους δρόμους, τις πλατείες και το εξωτερικό των σπιτιών», λέει ο Γκαλβάν.
Μια τοπική επιχείρηση πληρώνει δύο γυναίκες για να λειτουργούν τα παντοπωλεία και να παραδίδουν τα φάρμακα προκειμένου να μειωθεί η κίνηση στους δρόμους, ιδιαίτερα για εκείνους που είναι πιο ευάλωτοι στον κορονοϊό.
Δουλεύουν περίπου 11 ώρες την ημέρα και οι παραγγελίες τους συνεχώς αυξάνονται.
«Οι κάτοικοι είναι πολύ χαρούμενοι, επειδή δεν χρειάζεται να βγουν έξω και ταυτόχρονα αισθάνονται προστατευμένοι ασφαλείς» λέει μια κάτοικος στο CNN.
«Λάβαμε τα σωστά μέτρα τη σωστή στιγμή και τώρα βλέπουμε τα αποτελέσματα», επισημαίνει ο δήμαρχος.
Επιπροσθέτως, η Ένωση Γυναικών «Zαχαρίγια» φροντίζει τους ηλικιωμένους που δεν μπορούν να μαγειρέψουν για τον εαυτό τους, αφήνοντας φαγητό στις πόρτες τους.
Αποψη από το κέντρο της ορεινής πόλης
Παράλληλα, οι κάτοικοι έχουν δημιουργήσει μία σελίδα στο Facebook μέσω της οποίας έχουν επικοινωνία μεταξύ τους και με τον έξω κόσμο.
Η πόλη έχει επίσης εξοπλίσει δύο αυτοκίνητα με μουσική και φώτα, «έτσι ώστε τα παιδιά να μπορούν να βγουν στα μπαλκόνια τους και να διασκεδάσουν» λέει ο δήμαρχος.
Ωστόσο, ο δήμαρχος γνωρίζει ότι, όση προσπάθεια και αν ρίξουν οι ίδιοι οι κάτοικοι, τελικά η πόλη του θα χρειαστεί βοήθεια από τη Μαδρίτη ή την περιφερειακή κυβέρνηση εάν συνεχιστεί η κατάσταση της καραντίνας.
«Θα χρειαστούμε ένα είδος οικονομικής ανάσας εάν τραβήξει πολύ ακόμη αυτή η κατάσταση» καταλήγει με νόημα ο Γκαλβάν.
Ο δήμαρχος της πόλης, Σαντιάγκο Γκαλβάν

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...