322
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο | Patrick Semansky/Pool via REUTERS

Το ‘πε και το ‘κανε ο Πομπέο: συνάντησε μόνο τον Πατριάρχη, στο Φανάρι

Protagon Team Protagon Team 17 Νοεμβρίου 2020, 12:57
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο
|Patrick Semansky/Pool via REUTERS

Το ‘πε και το ‘κανε ο Πομπέο: συνάντησε μόνο τον Πατριάρχη, στο Φανάρι

Protagon Team Protagon Team 17 Νοεμβρίου 2020, 12:57

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος συναντήθηκε την Τρίτη στο Φανάρι, στην Κωνσταντινούπολη, με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, στο πλαίσιο της περιοδείας του αμερικανού αξιωματούχου στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

Η συνάντηση έχει ιδιαίτερη πολιτική σημασία, καθώς ο Μάικ Πομπέο δεν θα δει, σύμφωνα με το πρόγραμμα, τούρκους αξιωματούχους.

Σε tweet ο αμερικανός υπουργός γράφει: «Είναι τιμή μου που συναντιέμαι με τον Παναγιότατο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και που επισκέπτομαι τον πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου. Ως ηγέτης του ορθόδοξου κόσμου, το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι βασικός εταίρος καθώς συνεχίζουμε να στηρίζουμε τη θρησκευτική ελευθερία σε όλο τον κόσμο».

Στις φωτογραφίες που συνοδεύουν το tweet φαίνεται ο αμερικανός υπουργός να συνομιλεί με τον κ. Βαρθολομαίο και να επισκέπτεται τον ναό. Συνοδεύεται από τη σύζυγό του Σούζαν, η οποία είναι χριστιανή ορθόδοξη.

Τη σημασία του έχει και το γεγονός ότι, όπως ανέφερε το Open, ο αμερικανός υπουργός αποκαλούσε κατά την επίσκεψή του την Κωνσταντινούπολη «Κωνσταντινούπολη» και όχι «Ιστανμπούλ», εξοργίζοντας τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Εν τω μεταξύ, το πρωί της Τρίτης ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε, όπως έγινε γνωστό, προγραμματισμένη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Η επικοινωνία πραγματοποιήθηκε πριν από τη συνάντηση του κ. Βαρθολομαίου με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών.

Ο Μάικ Πομπέο πραγματοποιεί περιοδεία σε χώρες της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, ένα είδος αποχαιρετισμού πριν από το τέλος της θητείας του Ντόναλντ Τραμπ, άρα και της δικής του.

Χθες, Δευτέρα, βρισκόταν στο Παρίσι, όπου συναντήθηκε με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, με αντικείμενο συζήτησης, μεταξύ άλλων, την «πολύ επιθετική στάση» της Τουρκίας και του Ταγίπ Ερντογάν.

Από το Παρίσι ο αμερικανός υπουργός μετέβη χθες Δευτέρα στην Κωνσταντινούπολη, όπου δεν προγραμμάτισε κάποια συνάντηση με τούρκο αξιωματούχο, μια ασυνήθιστη απόφαση στο πλαίσιο ενός ταξιδιού όπου ο Μάικ Πομπέο θα έχει συναντήσεις με ομολόγους του και ηγέτες κρατών.

Η απόφαση μάλιστα του αμερικανού υπουργού προκάλεσε τη δυσαρέσκεια της Αγκυρας, η οποία δεν έκρυψε την ενόχλησή της για το ότι η Ουάσινγκτον θέτει ψηλά στην ατζέντα τις θρησκευτικές ελευθερίες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...