424
Μια βόλτα με ποδήλατο στη συνήθως πολύβουη Πιάτσα ντελ Ντουόμο, στο Μιλάνο. Τελευταίες έρευνες αποδεικνύουν ότι ο κορονοϊός υπήρχε στην περιοχή από τον Σεπτέμβριο του 2019, πριν καν ταυτοποιηθούν τα πρώτα κρούσματα στη Γουχάν της Κίνας | REUTERS/Flavio Lo Scalzo

Νέα θεωρία: ο κορονοϊός υπήρχε στην Ιταλία από τον Σεπτέμβριο του 2019!

Protagon Team Protagon Team 17 Νοεμβρίου 2020, 12:50
Μια βόλτα με ποδήλατο στη συνήθως πολύβουη Πιάτσα ντελ Ντουόμο, στο Μιλάνο. Τελευταίες έρευνες αποδεικνύουν ότι ο κορονοϊός υπήρχε στην περιοχή από τον Σεπτέμβριο του 2019, πριν καν ταυτοποιηθούν τα πρώτα κρούσματα στη Γουχάν της Κίνας
|REUTERS/Flavio Lo Scalzo

Νέα θεωρία: ο κορονοϊός υπήρχε στην Ιταλία από τον Σεπτέμβριο του 2019!

Protagon Team Protagon Team 17 Νοεμβρίου 2020, 12:50

Ο νέος κορονοϊός κυκλοφορούσε στην Ευρώπη από τον Σεπτέμβριο του 2019, πολύ πριν γίνουν αντιληπτά τα πρώτα κρούσματα στην πόλη Γουχάν της Κίνας, αναφέρουν τα αποτελέσματα μελέτης που έκανε το Εθνικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο (INT) της Ιταλίας στο Μιλάνο.

Ωστόσο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε ανακοινώσει στα τέλη Δεκεμβρίου 2019 ότι ενημερώθηκε από την Κίνα για κρούσματα μιας άγνωστης πνευμονοπάθειας, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί ο κορονοϊός να είχε ξεκινήσει το ταξίδι του για τη μόλυνση του ανθρώπου, χωρίς όμως να γίνει αντιληπτός.

Στην Ιταλία, το πρώτο κρούσμα καταγράφηκε επισήμως στις 21 Φεβρουαρίου 2020 σε μια μικρή πόλη κοντά στο Μιλάνο, στη βόρεια επαρχία της Λομβαρδίας. Στη Ελλάδα, το πρώτο κρούσμα είχε καταγραφεί στις 26 Φεβρουαρίου σε μία γυναίκα από τη Θεσσαλονίκη που είχε επιστρέψει από ταξίδι στη Λομβαρδία.

Εντούτοις, τα ευρήματα της νέας έρευνας των ιταλών ειδικών δείχνουν ότι ο κορονοϊός είχε εμφανιστεί στην Ιταλία και γενικότερα στην Ευρώπη πολύ νωρίτερα.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με ανάλυση στα δείγματα από 959 υγιείς εθελοντές οι οποίοι συμμετείχαν σε μελέτη για την πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 11,6% των συμμετεχόντων είχαν αναπτύξει προσφάτως αντισώματα στον κορονοϊό.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα δείγματα για ένα συγκεκριμένο είδος αντισωμάτων, που ονομάζονται «αντισώματα περιοχής πρόσδεσης του υποδοχέα» (RBD). Η περιοχή αυτή βρίσκεται στις ακίδες που χρησιμοποιεί ο κορονοϊός για να κάνει σύντηξη στα ανθρώπινα κύτταρα και να τα μολύνει.

Οπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι 111 από τους εθελοντές (ποσοστό 11,6%) έφεραν αντισώματα RBD.

Ετσι, οι γιατροί κατάλαβαν ότι πολλοί από αυτούς είχαν μολυνθεί από τον κορονοϊό το 2019, καθώς για παράδειγμα το 14% των συμμετεχόντων είχε δώσει τα δείγματα των βιολογικών υλικών από τον Σεπτέμβριο του 2019.

Οι επιστήμονες συνέχισαν την έρευνά τους και στο ίδιο πλαίσιο εξέτασαν τα δείγματα και για ακόμη ένα είδος αντισωμάτων, τα εξουδετερωτικά, ώστε να βεβαιωθούν για τα αρχικά ευρήματα.

Σε αυτά τα τεστ εντόπισαν δείγματα από τέσσερις ασθενείς με εξουδετερωτικά αντισώματα, οι οποίοι είχαν δώσει δείγμα υλικού την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου του 2019.

Κάτι που σημαίνει ότι είχαν νοσήσει τουλάχιστον 15 ημέρες πριν από Covid-19, αλλά δεν είχαν εκδηλώσει συμπτώματα, όπως εξηγεί στο Reuters o δρ Τζιοβάνι Απολόνε από το INT.

Τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν επίσης ότι ο κορονοϊός κυκλοφορούσε για καιρό και ύπουλα στον πληθυσμό.

«Εκείνη την εποχή είχε μειωμένη νοσηρότητα και θνησιμότητα, όχι επειδή εξαφανιζόταν ο κορονοϊός, αλλά επειδή ετοιμαζόταν να κάνει τη μεγάλη έκρηξη», συμπληρώνει ο ίδιος.

Διευκρινίζεται ότι ιταλοί επιστήμονες είχαν πει στο Reuters τον περασμένο Μάρτιο ότι το τελευταίο τρίμηνο του 2019 είχε παρατηρηθεί στη Λομβαρδία ασυνήθιστα υψηλός αριθμός κρουσμάτων σοβαρής πνευμονίας και γρίπης.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιταλική ιατρική επιθεώρηση Tumori Journal.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...