653
Ο Πάουελ σε παλαιότερη δημόσια εμφάνισή του και ο Τραμπ σε τωρινή. Ποιος θα βγει νικητής; | REUTERS/Jonathan Ernst/File Photo/CreativeProtagon

Εχει σημασία που ο Πάουελ δεν θα ψηφίσει τον Τραμπ;

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουνίου 2020, 11:08
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 08/06/2020, 19:30
Ο Πάουελ σε παλαιότερη δημόσια εμφάνισή του και ο Τραμπ σε τωρινή. Ποιος θα βγει νικητής;
|REUTERS/Jonathan Ernst/File Photo/CreativeProtagon

Εχει σημασία που ο Πάουελ δεν θα ψηφίσει τον Τραμπ;

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουνίου 2020, 11:08
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 08/06/2020, 19:30

Ο Κόλιν Πάουελ είναι μια εμβληματική προσωπικότητα της αμερικανικής πολιτικής και του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος —ένας «true american hero», όπως αρέσκονται να λένε οι Αμερικανοί, που έβγαλε την παρασημοφορημένη στολή του στρατηγού για να φορέσει το κοστούμι του πολιτικού. Ως εκ τούτου η δήλωσή του ότι θεωρεί τον Ντόναντ Τραμπ κακό πρόεδρο και ότι σκοπεύει να ψηφίσει τον Τζο Μπάιντεν, τον υποψήφιο του Δημοκρατικού Κόμματος, συνιστά ένα πολιτικό γεγονός. Αλλωστε αποπνέει τον γενικότερο σκεπτικισμό του κατεστημένου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος απέναντι στο ενδεχόμενο να μείνει για μία ακόμη τετραετία στον Λευκό Οίκο ο αμετροεπής μεγιστάνας.

Είναι όμως μείζον πολιτικό γεγονός η δήλωση Πάουελ; Με το δεδομένο ότι πρόκειται για τον στρατηγό της Καταιγίδας της Ερήμου, της εκστρατείας δηλαδή κατά του Ιράκ του Σαντάμ Χουσεΐν το 1991, υπό την προεδρία του Τζορτζ Μπους του πρεσβύτερου, μοιάζει εκ πρώτης όψεως να είναι κάτι σημαντικό.

Ο Πάουελ είναι ένα πρότυπο της σπουδαίας Αμερικής που έχει κάνει σύνθημά του ο Τραμπ και το ότι λέει στο CNN πως ο σημερινός πρόεδρος είναι «αναποτελεσματικός» και ότι από τότε που ανέλαβε την προεδρία «έγινε χειρότερος», έχει ένα ειδικό βάρος, λίγοτερο από πέντε μήνες από την ημέρα που θα στηθούν οι προεδρικές κάλπες. Αλλωστε ο Πάουελ ξέρει από (κακούς) προέδρους —ήταν υπουργός Εξωτερικών του Τζορτζ Μπους του νεότερου, σε μια θητεία που αμαυρώθηκε από εκείνους τους φαιδρούς και ψευδείς ισχυρισμούς του στον ΟΗΕ ότι ο Σαντάμ είχε όπλα μαζικής καταστροφής.

Αλλά ο 83ετής σήμερα απόστρατος παραβιάζει ανοιχτές θύρες. Οντως είναι ως τώρα ο πιο σημαντικός παράγοντας του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος που αποστασιοποιείται δημοσίως από τον Τραμπ, αλλά ο τελευταίος ουδέποτε είχε τη στήριξη των παραδοσιακών στελεχών της παράταξης στην προσπάθειά του να κερδίσει τον Λευκό Οίκο. Ηταν πάντα ένας outsider που όμως με την αντισυμβατική ρητορική του κέρδισε την κομματική βάση και τελικά την προεδρία το 2016.

Οντως το να δηλώνει ο Πάουελ ότι θα ψηφίσει τον Μπάιντεν είναι ένα μήνυμα, ότι παρά τη νίκη του το 2016, ο Τραμπ δεν κατάφερε να κερδίσει το Κόμμα. Ομως ο Πάουελ και το 2016 δεν είχε ψηφίσει τον Τραμπ —είχε μάλιστα δηλώσει ότι θα ψηφίσει τη Χίλαρι Κλίντον (εδώ), η οποία και έχασε. Επίσης ούτε ο Τζορτζ και η Λόρα Μπους είχαν ψηφίσει τον Τραμπ πριν τέσσερα χρόνια. Το είχαν δηλώσει και η απάντηση του Τραμπ τότε ήταν χαρακτηριστική του αποτελέσματος: «Είναι λυπηρό» είχε πει, γελώντας.

Τώρα ξαναγέλασε, χλευάζοντας μέσω Twitter, τον στρατηγό.

Ο ίδιος, σε άλλο του tweet, πανηγύρισε ότι το ποσοστό αποδοχής του μεταξύ των ρεπουμπλικανών είναι 96%, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν υπήρξε ποτέ πιο απομονωμένος. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Τραμπ, το «γεράκι» Τζον Μπόλτον, ανακοίνωσε ότι σκοπεύει μέσα στον μήνα να εκδώσει το βιβλίο του για τις ημέρες του στον Λευκό Οίκο, μολονότι η προεδρία δεν έχει δώσει την έγκρισή της για τα όσα γράφονται.

O δε Μιτ Ρόμνεϊ, γερουσιαστής και προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών το 2012, κατέβηκε στους δρόμους της Ουάσινγκτον για να διαμαρτυρηθεί για τον Τζορτζ Φλόιντ, συμμετείχε δηλαδή σε αυτές ακριβώς τις διαδηλώσεις που ο Τραμπ έχει αποκηρύξει.

Το μεσημέρι της Κυριακής εξάλλου, το CNN δημοσίευσε δημοσκόπηση που έδωσε στον Τζο Μπάιντεν ένα μεγάλο προβάδισμα της τάξεως του 14% (55%-41%) έναντι του Τραμπ, γεγονός που ανάγκασε τον πρόεδρο των ΗΠΑ να συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη με την ομάδα επανεκλογής του. Ηταν τα χειρότερα ποσοστά του από τον Απρίλιο του 2019, καθώς οι Αμερικανοί είναι απογοητευμένοι από τη διαχείριση του κορονοϊού και την αντίδρασή του στον φόνο του Τζορτζ Φλόιντ.

Ο Τραμπ έχει πάντα την κλασική απάντηση: ότι το CNN μεταδίδει fake news, ενώ παραπέμπει στις δημοσκοπήσεις του 2016. Η αλήθεια είναι ότι στις ΗΠΑ, τα γκάλοπ σε εθνικό επίπεδο, δεν έχουν τόση σημασία και αυτό αποδείχτηκε πριν τέσσερα χρόνια, όταν τη Χίλαρι Κλίντον ψήφισαν σχεδόν τρία εκατ. Αμερικανοί περισσότεροι, αλλά ο Τραμπ κέρδισε με σχετική άνεση —χάρη στην πονηρή στρατηγική προσέγγισης ψηφοφόρων (βλ. Cambridge Analytica)— εκείνες τις πολιτείες που χρειαζόταν για να ορκιστεί 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...