489
Ο Ντόναλντ Τραμπ σε παλιότερη συνέντευξη Τύπου | Reuters

Τρικυμία στους Ρεπουμπλικάνους: Μεγάλα στελέχη αρνούνται να στηρίξουν τον Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουνίου 2020, 15:15
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 07/06/2020, 18:30
Ο Ντόναλντ Τραμπ σε παλιότερη συνέντευξη Τύπου
|Reuters

Τρικυμία στους Ρεπουμπλικάνους: Μεγάλα στελέχη αρνούνται να στηρίξουν τον Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουνίου 2020, 15:15
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 07/06/2020, 18:30

Την πλάτη στον Ντόναλντ Τραμπ αρχίζουν και γυρίζουν ηχηρά στελέχη των Ρεπουμπλικάνων, που θεωρούν ότι η λανθασμένη διαχείριση της πανδημίας και οι 112.000 νεκροί, έως τώρα στις ΗΠΑ, καθώς και οι εξελίξεις μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, «ξεχείλισαν το ποτήρι», εναντίον του αμερικανού προέδρου.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή Φράνσις Ρούνεϊ, που σκέφτεται για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες να ψηφίσει υποψήφιο των Δημοκρατικών για πρόεδρο γιατί «ο Τραμπ θα μας τρελάνει όλους και γιατί η διαχείριση της πανδημίας από μέρους του προκάλεσε πολλούς θανάτους που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί».

Το ρεπορτάζ των New York Times αναφέρει ότι ο πρώην πρόεδρος Τζορτζ Μπους και ο γερουσιαστής Μιτ Ρόμνεϊ δεν θα στηρίξουν την επανεκλογή Τραμπ, ενώ και ο Τζεμπ Μπους δεν είναι ακόμα σίγουρος για την ψήφο του.

Η Σίντι ΜακΚέιν, χήρα του γερουσιαστή Τζον Μακέιν, ο οποίος ήταν σε ανοιχτή κόντρα με τον Τραμπ, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα στηρίξει Μπάιντεν, ωστόσο μπορεί να μην το κάνει δημόσια, καθώς ο γιος της προσβλέπει σε πολιτική καριέρα στο κόμμα των Ρεπουμπλικανών.

Σύμφωνα με τους New York Times, αρκετά μεγάλα ονόματα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να μη στηρίξουν τον Τραμπ στις επικείμενες προεδρικές εκλογές. Ακόμα κι αυτοί που το έχουν αποφασίσει όμως, διχάζονται ως προς το αν πρέπει να δείξουν ανοιχτά την αποδοκιμασία τους για τον Τραμπ ή ακόμη και την στήριξή τους για τον Μπάιντεν.

Πρώην Ρεπουμπλικανοί ηγέτες όπως ο Πολ Ράιαν και ο Τζον Μπένερ, τηρούν ακόμη σιγή ιχθύος για τις προθέσεις τους, ενώ κάποιοι άλλοι μπορεί να στηρίξουν κάποιο τρίτο πρόσωπο και όχι τον Μπάιντεν, προκειμένου να αποφύγουν την οργή του Τραμπ.

Ηδη τον αποκήρυξαν η γερουσιαστής Λίσα Μουρκάουσκι, ο δικός του πρώην υπουργός Αμυνας, Τζιμ Μάτις, καθώς και 89 στελέχη των ενόπλων δυνάμεων για την πρόθεσή του να κατεβάσει τον στρατό στους δρόμους εναντίον αμερικανών πολιτών.

Την Κυριακή, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και πρώην επικεφαλής των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων Κόλιν Πάουελ πρόσφερε την υποστήριξή του στον Τζο Μπάιντεν.

Ο Πάουελ, ο οποίος οδήγησε τον αμερικανικό στρατό στον Πόλεμο του Κόλπου, το 1991, υπό τον εκλιπόντα τότε πρόεδρο Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο, και στη συνέχεια διορίστηκε υπουργός Εξωτερικών υπό τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους τον νεότερο, δήλωσε ότι ο Τραμπ είναι «αναποτελεσματικός» και ότι από τότε που ανέλαβε την προεδρία έχει γίνει χειρότερος.

«Δεν μπορώ με κανέναν τρόπο να στηρίξω αυτή την χρονιά τον πρόεδρο Τραμπ», είπε σε συνέντευξή του στο CNN ο Πάουελ, ο οποίος δεν τον ψήφισε το 2016.

Ερωτηθείς αν θα ψηφίσει τον Μπάιντεν, ο Πάουελ απάντησε καταφατικά.

Πάντως, οι New York Times αναφέρουν πως, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο αμερικανός πρόεδρος συνεχίζει να έχει την ευρεία αποδοχή στο κόμμα του, με περισσότερους εκλεγμένους αξιωματούχους του Ρεπουμπλικανού κόμματος να είναι διατεθειμένοι να τον στηρίξουν σήμερα, απ’ ό,τι τέσσερα χρόνια πριν. Τα σταθερά πρόσωπα στο πλευρό του περιλαμβάνουν άτομα με μεγάλη επιρροή στο κόμμα, όπως ο Μιτς ΜακΚόνελ, ο Τεντ Κρουζ και η Λίντσεϊ Γκρέιαμ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...