595
Ομπάμα και Μπάιντεν στα χρόνια της συνύπαρξής τους στον Λευκό Οίκο. Ενα πολιτικό bromance που επιστρέφει | Twitter/Joe Biden

Τέσσερις λόγοι που κάνουν το μήνυμα του Ομπάμα υπέρ του Μπάιντεν πραγματικά ιστορικό

Protagon Team Protagon Team 14 Απριλίου 2020, 19:34
Ομπάμα και Μπάιντεν στα χρόνια της συνύπαρξής τους στον Λευκό Οίκο. Ενα πολιτικό bromance που επιστρέφει
|Twitter/Joe Biden

Τέσσερις λόγοι που κάνουν το μήνυμα του Ομπάμα υπέρ του Μπάιντεν πραγματικά ιστορικό

Protagon Team Protagon Team 14 Απριλίου 2020, 19:34

Ηταν ένα μήνυμα που μπορεί να σταθεί μόνο του στην αμερικανική πολιτική Ιστορία. Ο Μπαράκ Ομπάμα, μιλώντας επί 12 λεπτά για τη σπουδαιότητα της χρηστής διοίκησης και της σωστής διακυβέρνησης, αξίες που, όπως εξήγησε, ανέδειξε η χωρίς προηγούμενο εδώ και έναν αιώνα υγειονομική κρίση του κορονοϊού, δήλωσε δημόσια τη στήριξή του στην υποψηφιότητα του Τζο Μπάιντεν για την προεδρία των ΗΠΑ.

Μολονότι ήταν κάτι που αναμενόταν —καθώς ο Ομπάμα, όχι μόνο διαμόρφωσε ένα μοναδικό πολιτικό bromance με τον Μπάιντεν στα οκτώ χρόνια συνύπαρξής τους στον Λευκό Οίκο, αλλά και έδρασε παρασκηνιακά για να τον βοηθήσει να κερδίσει το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών (εδώ)— το μήνυμα του έως τώρα «ουδέτερου» 44ου προέδρου των ΗΠΑ έχει από μόνο του ξεχωριστό ενδιαφέρον.

Πρώτον διότι κατάφερε να μην αναφέρει ούτε μία φορά το όνομα του Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο οι Δημοκρατικοί θέλουν να διώξουν από τον Λευκό Οίκο μετά από τέσσερα χρόνια θητείας. Τον περιέγραψε ως προπαγανδιστή, ως αμετροεπή, αδαή και εν τέλει επικίνδυνο, αλλά δεν τον κατονόμασε.

Δεύτερον διότι επεσήμανε τη σημασία της επιστημοσύνης, κάτι που ανέδειξε η κρίση του κορονοϊού και είναι ένα τρομακτικό έλλειμμα της διοίκησης Τραμπ —ο Ομπάμα έκανε αναφορά και στην κλιματική αλλαγή, την οποία ως γνωστόν αρνείται ο σημερινός πρόεδρος των ΗΠΑ. «Οι πανδημίες έχουν τον τρόπο να κόβουν τον θόρυβο και την ανακύκλωση αερολογιών για να μάς θυμίζουν τι είναι πραγματικό και τι είναι σημαντικό. Η κρίση μάς θυμίζει ότι η διακυβέρνηση έχει σημασία. Οτι τα γεγονότα και η επιστήμη έχουν σημασία. Οτι οι κανόνες δικαίου έχουν σημασία. Οτι το να έχεις ηγέτες που είναι ενημερωμένοι και έντιμοι, που πασχίζουν να φέρουν τους ανθρώπους κοντά αντί να τους διχάζουν – αυτού του τύπου οι ηγέτες έχουν σημασία», είπε σε ένα σημείο που θα μπορούσε να διδάσκεται στις σχολές Πολιτικών Επιστημών.

Τρίτον, διότι το μήνυμα του Ομπάμα ήταν ένας ύμνος στον Μπέρνι Σάντερς, στον μεγάλο ηττημένο των προκριματικών εκλογών του Δημοκρατικού Κόμματος. Σε μια προφανή προσπάθεια να συσπειρώσει το κόμμα και να κινητοποιήσει εκείνα τα εκλογικά στρώματα που ενέπνευσε ο ριζοσπάστης και «σοσιαλιστής» γερουσιαστής του Βερμόντ, ψηφοφόρους δηλαδή που δεν νιώθουν καλά με τους «συστημικούς» υποψηφίους, ο Ομπάμα περιέγραψε με τα καλύτερα λόγια το όραμα του Σάντερς για μια δικαιότερη Αμερική. Την οποία θα κάνει πράξη ο Μπάιντεν.

Και τέταρτον διότι περιέγραψε τον Μπάιντεν ως έναν άνθρωπο με αξίες που έχουν τόσο λείψει από την αμερικανική κοινωνία αυτά τα χρόνια. Ως άνθρωπο με ενσυναίσθηση, ειλικρινή και ταπεινό, άνθρωπο με γνώση και εμπειρία. «Τέτοια στοιχεία δεν χρειάζονται μόνο στις πρωτεύουσες των πολιτειών μας και στα δημαρχεία μας, χρειάζονται και στην πρωτεύουσα του έθνους», τόνισε.

«Πιστεύω ότι ο Τζο έχει όλα τα προσόντα που χρειαζόμαστε από έναν πρόεδρο αυτή τη στιγμή», προσέθεσε, γι ανα θυμίσει λίγο αργότερα τα όσα έχει σε προσωπικό επίπεδο καταφέρει ο Μπάιντεν, ακόμα και να ανταπεξέλθει την απώλεια του γιου του, Μπο.

«Ο Τζο έχει την ψυχραιμία και την εμπειρία να μας καθοδηγήσει μέσα από μία από τις πιο σκοτεινές μας στιγμές και να μας θεραπεύσει σε μια μακρά ανάκαμψη», πρόσθεσε, και «γι ‘αυτό είμαι υπερήφανος που υποστηρίζω τον Τζο Μπάιντεν να γίνει πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών».

Στήριξη στον Μπάιντεν και από τον Μπέρνι Σάντερς

Την Δευτέρα ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς, ο τελευταίος από τους διεκδικητές του χρίσματος των Δημοκρατικών, έκανε γνωστό ότι στηρίζει τον Μπάιντεν.

Η στήριξη του Ομπάμα «θα είναι κάτι που θα αλλάξει τα πάντα για τον αντιπρόεδρο», είπε ο Άντζουαν Σιράιτ, υπεύθυνος για τη χάραξη της στρατηγικής του κόμματος.

«Είναι ένας ενοποιητικός παράγοντας που θα βοηθήσει να γεφυρωθεί το κόμμα μετά την έντονη εκστρατεία των προκριματικών και θα δείξει το δρόμο προς τα εμπρός», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...