640
Ο Ρουστού Ρετσμπέρ, θρύλος του τουρκικού ποδοσφαίρου, χτυπήθηκε από τον κορονοϊό | YouTube

Γιατί ο κορονοϊός έχει… αδυναμία στους αθλητές;

Sportscaster Sportscaster 30 Μαρτίου 2020, 15:31
Ο Ρουστού Ρετσμπέρ, θρύλος του τουρκικού ποδοσφαίρου, χτυπήθηκε από τον κορονοϊό
|YouTube

Γιατί ο κορονοϊός έχει… αδυναμία στους αθλητές;

Sportscaster Sportscaster 30 Μαρτίου 2020, 15:31

Αν το όνομα, Ρουστού, δεν σας θυμίζει κάτι, είναι ο τερματοφύλακας με τον οποίο η Τουρκία έφτασε μέχρι τους ημιτελικούς του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2002, στα γήπεδα της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας. Αυτός που συνήθιζε να βάφει τα μάγουλά του με μπογιές, σαν Ινδιάνος, πριν από τα παιχνίδια.

Ο Ρουστού Ρετσμπέρ, πρώην γκολκίπερ της Φενέρμπαχτσε, της Μπεσίκτας και της Μπαρτσελόνα, και ρέκορντμαν συμμετοχών (120) με την εθνική του ομάδα, που αποσύρθηκε από τη δράση το 2012 και είναι -σήμερα- μόλις 47 ετών, νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, παλεύοντας με τον κορονοϊό για τη ζωή του. Οχι μόνο δεν είχε κάποιο πρόβλημα υγείας, αλλά και συνέχιζε να παίζει ποδόσφαιρο, ερασιτεχνικά. Ωσπου βρέθηκε θετικός στον Covid-19. Η επιδείνωση της κατάστασής του ήταν ραγδαία, όπως αποκάλυψε με μια αγωνιώδη ανάρτησή της στο Instagram η σύζυγός του, Ιζίλ.

Ο νέος ιός, που έχει τρομοκρατήσει την υφήλιο, δεν έχει αφήσει στο απυρόβλητο τους ανθρώπους των σπορ. Και δεν αναφερόμαστε σε παράγοντες (όπως ο πρώην πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης, Λορένθο Σανθ, που υπέκυψε στη νόσο), ή σε προπονητές (όπως ο 21χρονος τεχνικός της Ατλέτικο Πορτάδα Αλτα, ομάδας Νέων της Μάλαγα, Φρανθίσκο Γκαρθία, που επίσης έχασε τη ζωή του), αλλά σε αθλητές. Πρώην και εν ενεργεία.

Ο Ορλάντο ΜακΝτάνιελ, ο αμερικανός παλιός πρωταθλητής στα υψηλά εμπόδια, απεβίωσε σε ηλικία 59 ετών, λίγες μέρες αφότου διαγνώστηκε με κορονοϊό. Σύμφωνα με το ESPN.com είχε νοσήσει στη διάρκεια ταξιδιού του στην Ουάσινγκτον, όπου είχε πάει για να επισκεφθεί στενό συγγενικό του πρόσωπο. Στα 61 «έφυγε» από τη ζωή ο ιταλός πυγμάχος Αντζελο Ροτόλι, πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής και πρωταθλητής Ευρώπης, που νοσηλευόταν σε νοσοκομείο του Μπέργκαμο. Και το μεσημέρι της Κυριακής (29/3) άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο της Σάντα Μαρία ντε Φέιρα ο 14χρονος πρωταθλητής Ισπανίας στο ποδόσφαιρο σάλας Εφήβων, Βίτορ Γκοντίνιο. Ισως, το νεαρότερο θύμα του Covid-19 στην Ευρώπη.

Πέρα από αυτά τα περιστατικά, που είχαν τραγική κατάληξη, ο αθλητισμός μετρά στην οικογένειά του πολλές περιπτώσεις εν ενεργεία (επαγγελματιών) αθλητών που χρειάστηκε να νοσηλευτούν με βαριά πνευμονία ή άλλες σοβαρές επιπλοκές. Μιλάμε για νέους ανθρώπους, όχι άνω των 30-35 ετών, και πολύ δυνατούς οργανισμούς. Γιατί δεν λειτούργησε σε αυτούς η θεωρία των ευπαθών ομάδων; Επειδή όσοι ασκούνται σε πολύ υψηλή ένταση αποτελούν την εξαίρεση του κανόνα, συμπεραίνουν νέες επιστημονικές μελέτες.

Τις ανέλυσε στο runnersworld.com ο καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, Ντέιβιντ Νίμαν. Με δυό λόγια: «Ενας αθλητής υψηλού επιπέδου και πολύ απαιτητικών επιδόσεων είναι πολύ πιο ευάλωτος σε λοιμώξεις του αναπνευστικού, στο τέλος της προπόνησης ή του αγώνα, από κάποιον που ασκείται ήπια, ή δεν αθλείται καθόλου. Ο οργανισμός θωρακίζεται στη διάρκεια της άθλησης, όμως αμέσως μετά πέφτει σε μια προσωρινή ανοσοκαταστολή, ευθέως ανάλογη με τον βαθμό της σωματικής καταπόνησης». Σύμφωνα με τον καθηγητή Νίμαν ένας μαραθωνοδρόμος, που μόλις ολοκλήρωσε τη διαδρομή του, έχει έξι φορές περισσότερες πιθανότητες να μολυνθεί από κάποιον ιό, σε σχέση με τον μέσο άνθρωπο.

Μαραθωνοδρόμος ήταν αυτός από τον οποίο άρχισε η διασπορά του κορονοϊού στην Ιταλία, ο «ασθενής μηδέν», σύμφωνα με στοιχειοθετημένο ρεπορτάζ της Daily Mail. Ο 38χρονος Ματία πρόλαβε να μολύνει 13 άτομα από τη μέρα που παραπονέθηκε για συμπτώματα γρίπης (14 Φεβρουαρίου) μέχρι τη στιγμή που, επιτέλους, υπεβλήθη σε τεστ (20 Φεβρουαρίου) για να βρεθεί θετικός στον ιό ενώ, ήδη, είχε πάθει πνευμονία.

Κορυφαίοι ποδοσφαιριστές, μπασκετμπολίστες (ανάμεσά τους, επτά NBAers), ποδηλάτες, βολεϊμπολίστες, τενίστες και αθλητές όλων των σπορ, δημοσιοποιούν, ο ένας μετά τον άλλον, ότι έχουν προσβληθεί από τον Covid-19. Δεν φταίει μόνον η έντονη σωματική τους δραστηριότητα που, ίσως, τους κατέστησε ευάλωτους, αλλά και οι ιδιαίτερες συνθήκες της καθημερινής τους ζωής: συγχρωτίζονται για πολλές ώρες με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας τους, ταξιδεύουν συχνά, παρίστανται σε εκδηλώσεις με πολύ κόσμο, βρίσκονται, διαρκώς, με πλήθος ανθρώπων γύρω τους.

Ο αβάσταχτα επιπόλαιος πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐχ Μπολσονάρου, που την περασμένη Τετάρτη υποστήριξε από τηλεοράσεως ότι δεν φοβάται τον κορονοϊό, επειδή έχει υπάρξει αθλητής, μάλλον θα πρέπει να το ξανασκεφτεί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...