838
| ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ο Μητσοτάκης «ζυγίζει» το πολιτικό κλίμα – νέες εισηγήσεις για αλλαγή του εκλογικού νόμου

Protagon Team Protagon Team 20 Αυγούστου 2022, 09:42
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ο Μητσοτάκης «ζυγίζει» το πολιτικό κλίμα – νέες εισηγήσεις για αλλαγή του εκλογικού νόμου

Protagon Team Protagon Team 20 Αυγούστου 2022, 09:42

Ηταν 14 Ιουνίου όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε εκείνη την αναλυτική συνέντευξη στην ΕΡΤ1 που είχε δοθεί μέσα στον ειδυλλιακό χώρο του Μουσείου της Ακρόπολης, είχε, μεταξύ άλλων, αποκρούσει δημοσίως κάθε εισήγηση για αλλαγή του εκλογικού νόμου —για τις μεθεπόμενες εκλογές, αφού στις επόμενες ως γνωστόν θα ισχύει η ψηφισμένη από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Ένωση Κεντρώων, απλή αναλογική.

«Μου ζητάτε να προσαρμόζω —επειδή έχω ακούσει και αυτές τις κουβέντες— να πάμε να αλλάξουμε, λέει, ξανά, τον εκλογικό νόμο. Είμαστε σοβαροί; Είμαστε σοβαροί; Θα αλλάζουμε τους κανόνες του παιχνιδιού ανάλογα με τι μας συμφέρει;», είχε πει τότε ο Πρωθυπουργός, απαντώντας στον δημοσιογράφο Γιώργο Κουβαρά.

Οι «κουβέντες», ή εισηγήσεις στελεχών, βασίζονταν στη λογική ότι ο εκλογικός νόμος που είχε ψηφίσει το 2020 η ΝΔ και θα ισχύει για τις δεύτερες κάλπες —με δεδομένο ότι η απλή αναλογική είναι ο δρόμος προς την ακυβερνησία και οδηγούμαστε άμεσα σε επαναληπτικές εκλογές— είναι μεν μια ενισχυμένη αναλογική αλλά όχι τόσο ενισχυμένη: απαιτεί περίπου 37% – 38% για αυτοδυναμία, ενώ ο προηγούμενος εκλογικός νόμος (τα οφέλη του οποίου απόλαυσε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015) μπορούσε και με 35% να δώσει οριακά μονοκομματική κυβέρνηση. Το ζητούμενο, εξάλλου, είναι η σταθερότητα της χώρας εν μέσω πολλαπλών εξωγενών κρίσεων και με τις κυβερνήσεις άλλων κρατών-μελών της ΕΕ να κλονίζονται.

Από εκείνη τη συνέντευξη πέρασαν 68 ημέρες. Έγιναν πολλά, στη δεξίωση για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας ο κ. Μητσοτάκης απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ή και ανασχηματισμού, αλλά μετά ακολούθησε η μείζων κρίση με το θέμα των παρακολουθήσεων από την υπαγόμενη στο Μέγαρο Μαξίμου Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Η κυβέρνηση υπέστη φθορά και αυτή δεν αποκλείεται να αποτυπωθεί στις δημοσκοπήσεις του Σεπτεμβρίου, καθώς αναλυτές εκτιμούν ότι η υπόθεση των υποκλοπών αποξένωσε ένα τμήμα των κεντρώων ψηφοφόρων που το 2019 συνέταξαν το περίφημο «αντί-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο» και ψήφισαν μαζικά τη ΝΔ. Την ίδια ώρα άλλωστε, ο Νίκος Ανδρουλάκης, αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και στόχος των παρακολουθήσεων έσπευσε να πάρει αποστάσεις από τον κ. Μητσοτάκη και να συνταχθεί ουσιαστικά με τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος πολώνει το κλίμα, εν όψει και της προαναγγελθείσας συζήτησης στην Ολομέλεια.

Ετσι, με δεδομένο ότι οι εκλογές είναι σε απόσταση μηνών, κατά κάποιους (και στη ΝΔ πλέον) το σενάριο αυτοδυναμίας του κυβερνώντος κόμματος στις μεθεπόμενες εκλογές απομακρύνεται, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τη σταθερότητα της χώρας σε ένα εξαιρετικά δυσμενές διεθνές περιβάλλον. Και οι εισηγήσεις για αλλαγή του εκλογικού νόμου προς την πιο ενισχυμένη αναλογική επανήλθαν.

Χαρακτηριστική η παρέμβαση του βουλευτή Νοτίου Τομέα της ΝΔ, Μπάμπη Παπαδημητρίου, ο οποίος με άρθρο του στα «Νέα Σαββατοκύριακο» υπό τον τίτλο «Οι περιστάσεις απαιτούν νέα αλλαγή συστήματος», ζήτησε ευθέως να ψηφιστεί νέος εκλογικός νόμος.

Έγραψε συγκεκριμένα: «Η σημερινή πλειοψηφία στη Βουλή φρόντισε, το 2019, να αλλάξει το εκλογικό σύστημα ώστε να υπάρξει διέξοδος στον προφανή κίνδυνο, σύμφωνα με τις τότε ισχύουσες προβλέψεις. Ομως, τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή το σπουδαίο γεγονός της ανεξήγητης παρακολούθησης των συνδιαλέξεων του Νίκου Ανδρουλάκη προτού κερδίσει την εκλογή του στην αρχηγία του ΠΑΣΟΚ, αλλά και άλλα γεγονότα χαμηλής σημασίας, πολλοί αναλυτές των πολιτικών πραγμάτων, σχεδόν όλοι, ανακάλυψαν, ξαφνικά, ότι ο συμβιβασμός που επέλεξε η πλειοψηφία μεταξύ αναλογικού και πλειοψηφικού εκλογικού συστήματος είναι ουτοπικός. Για δύο, όπως λέγουν, λόγους: Πρώτον, γιατί ο αρχηγός του τρίτου κόμματος ακολούθησε τον Αλέξη Τσίπρα, ήδη πριν τα πρόσφατα γεγονότα, στην απαράδεκτη θέση ότι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος δεν θα είναι αυτοδικαίως πρωθυπουργός του όποιου κυβερνητικού σχήματος θα εξασφάλιζε την εμπιστοσύνη της Βουλής. Δεύτερον, ότι μεταξύ Μητσοτάκη και Ανδρουλάκη άνοιξε άβυσσος, πολιτική και, ίσως, διαπροσωπική.

Προκύπτει λοιπόν αδιέξοδο; Πιθανότατο! Υπάρχει λύση; Η προφανής λύση είναι η ενίσχυση του συστήματος υπέρ της κυβερνησιμότητας. Με την περαιτέρω ενίσχυση δηλαδή του πρώτου κόμματος στη δεύτερη κατανομή των ψήφων στις εκλογές που πιθανότατα θα ακολουθήσουν το “μπάχαλο”. Γνωρίζω ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν επιθυμεί νέα αλλαγή του εκλογικού συστήματος. Εχει όμως υπέρτατη ευθύνη να διασφαλίσει, ενόψει των πραγματικών γεγονότων που αντιμετωπίζει η χώρα, την πολύτιμο σταθερότητα. Τα υπόλοιπα είναι στα χέρια των ψηφοφόρων. Και ο Θεός βοηθός…»

Τι θα κάνει ο κ. Μητσοτάκης; Τα πράγματα έχουν ξαναμπεί σε μια ζυγαριά, όπως γράφει η στην ανάλυσή της, επίσης στα «Νέα», η Ελένη Ευαγγελοδήμου, η οποία σημείωσε χαρακτηριστικά πως στο γαλάζιο στρατόπεδο επιχειρώντας αποκωδικοποίηση των γεγονότων υπάρχουν πλέον φωνές που υποστηρίζουν ότι ο κ. Μητσοτάκης θα επανατοποθετήσει στο τραπέζι του, αν δεν το έχει κάνει ήδη, τη «ζυγαριά» των πολιτικών αποφάσεων για τυχόν επαναχάραξη στρατηγικής και αναδιαμόρφωση προτεραιοτήτων στο υπόλοιπο του 2022.

«Μπροστά στις εξελίξεις για τις παρακολουθήσεις (όπως η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής), μια πιθανή ανεξέλεγκτη κλιμάκωση της πόλωσης – εκτιμούν οι ίδιες φωνές – μαζί με τις διαστάσεις που είναι προς το παρόν άγνωστο ότι θα λάβει τελικά το θέμα δεν αποκλείεται να οδηγήσουν τον Μητσοτάκη σε δεύτερες σκέψεις. Οσοι διατυπώνουν αυτό το σκεπτικό συμφωνούν ότι καθοριστικός παράγοντας για εκείνα που θα επιλέξει να «ξαναζυγίσει» ο Πρωθυπουργός θα είναι τα μηνύματα που θα λάβει συνολικά το πολιτικό σκηνικό από τις επικείμενες δημοσκοπήσεις. Αυτές που σε λίγες εβδομάδες, πριν και μετά από την αφετηρία ης πολιτικής σεζόν στη ΔΕΘ, θα καταγράψουν τον αντίκτυπο της κρίσης».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...