736
Ρούπερτ Μέρντοκ: «Ορισμένοι από τους σχολιαστές μας πρόβαλαν [την λανθασμένη άποψη περί νοθείας]» | Creative Protagon /REUTERS

Ο Μέρντοκ παραδέχεται: οι ισχυρισμοί Τραμπ για τις εκλογές ήταν ψεύτικοι

Protagon Team Protagon Team 28 Φεβρουαρίου 2023, 17:36
Ρούπερτ Μέρντοκ: «Ορισμένοι από τους σχολιαστές μας πρόβαλαν [την λανθασμένη άποψη περί νοθείας]»
|Creative Protagon /REUTERS

Ο Μέρντοκ παραδέχεται: οι ισχυρισμοί Τραμπ για τις εκλογές ήταν ψεύτικοι

Protagon Team Protagon Team 28 Φεβρουαρίου 2023, 17:36

Από την ημέρα της ίδρυσης του, τον Οκτώβριο του 1996, το παναμερικανικό ειδησεογραφικό κανάλι Fox News έχει υπάρξει ο φάρος των απόψεων της συντηρητικής μερίδας του αμερικανικού πολιτικού ακροατηρίου. Το 2016 ήταν το πρώτο που υποστήριξε δημόσια την υποψηφιότητα του Ντόναλντ Τραμπ για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και το 2020 στήριξε λυσσαλέα την άποψη του πρώην προέδρου ότι η εκλογή του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία ήταν αποτέλεσμα εκλογικής νοθείας.

«Οι κομμουνιστές είχαν την Πράβδα, οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν το Fox News». Αυτό ήταν το κυρίαρχο σλόγκαν του Δημοκρατικού Κόμματος στην δεκαετία του 2000. Δεν είχαν και πολύ άδικο, καθώς το κανάλι ήταν η πρώτη επιτυχημένη απόπειρα δημιουργίας κομματικού ΜΜΕ στην ιστορία της χώρας. Η παρουσία του στα ερτζιανά έφερε μια μικρή επανάσταση με τον τρόπο που χρησιμοποιούσε την ιδεοληψία στην παρουσίαση της επικαιρότητας.

Η επιλογή της ιδεολογικοποίησης του Fox News δεν ανήκει στον ιδρυτή του, αυστραλό δισεκατομμυριούχο Ρούπερτ Μέρντοκ, ο οποίος, μετά την αγορά εφημερίδων και τηλεοπτικών σταθμών στην χώρα του και στη Μεγάλη Βρετανία, αποφάσισε να βάλει μιντιακό πόδι και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Η στόχευση της αμερικανικής Δεξιάς από το κανάλι ήταν μια επιχειρηματικά ιδιοφυής ιδέα του πρώτου διευθυντή του.

Ο διαβόητος Ρότζερ Ειλς επέλεξε από την αρχή να καλύψει αποκλειστικά τις ενημερωτικές απαιτήσεις ενός αποστασιοποιημένου συντηρητικού κοινού, που θεωρούσε την ισορροπημένη ενημέρωση των αμερικανικών media ως μια πονηρή μορφή χειραγώγησης από την πλευρά της κοινωνικοοικονομικής ελίτ της υπερδύναμης. Ο Ειλς προώθησε μια σειρά από ιδεολήπτες σχολιαστές, που υποστήριζαν φανατικά την κοσμοθεωρία των πιο ακραίων στοιχείων στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

Ετσι χτίστηκε η ηγεμονική επικράτηση του Fox News στις μετρήσεις της θεαματικότητας. Μετά την θεαματική πτώση του Ειλς, που προήλθε από σωρεία καταγγελιών για σεξουαλική παρενόχληση στις παρουσιάστριες του καναλιού, ο Μέρντοκ δεν ανέτρεψε το ιδεολογικό πρόσημο του, με αποτέλεσμα το Fox News να γίνει φερέφωνο των διαστρεβλωμένων –στα όρια της παράνοιας– απόψεων του Ντόναλντ Τραμπ, ότι τα αποτελέσματα των εκλογών του 2020 ήταν δημιούργημα νοθείας.

Fox News και Ντόναλντ Τραμπ συμπορεύθηκαν για έξι χρόνια (Shutterstock)

Την τελευταία διετία ο τηλεοπτικός κολοσσός έχει βρεθεί αντιμέτωπος με περισσότερες μηνύσεις για τους σχολιασμούς του από όσες έχει δεχθεί ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ. Το κανάλι, στο μεταξύ, έχει απομακρυνθεί αισθητά από τον Τραμπισμό εδώ και ένα χρόνο, οδηγώντας τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ και τους συμμάχους του σε συχνές δηλώσεις αποδοκιμασίας του.

Ο Μέρντοκ δεν είχε τοποθετηθεί προσωπικά δημοσίως για τις κατηγορίες περί διαστρέβλωσης της αλήθειας που αντιμετωπίζει το κανάλι του μέχρι σήμερα. Κάτι που μετατρέπει τις πρόσφατες δηλώσεις απομάκρυνσής του από τις ακραίες τοποθετήσεις των σχολιαστών του σε κίνηση σχεδόν ιστορικής σημασίας.

Αφορμή για την δημόσια παραδοχή του ότι «κάποιοι από τους σχολιαστές του καναλιού προσυπέγραψαν τους ψευδείς ισχυρισμούς ότι οι εκλογές του 2020 ήταν αποτέλεσμα κλοπής», ήταν η μήνυση που δέχθηκε το Fox News για συκοφαντική δυσφήμηση από την τεχνολογική εταιρία «Dominion Voting Systems», που επιβλέπει τις προεδρικές ψηφοφορίες.

Η Dominion έχει συχνά κατηγορηθεί από σχολιαστές του καναλιού ότι είναι επιρρεπής τόσο στην εγχώρια νοθεία, όσο και σε ηλεκτρονικές παρεμβάσεις από ξένους πράκτορες. Το Fox News αρνείται την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμησης, με τον ισχυρισμό ότι τα λόγια των παρουσιαστών του χρησιμοποιήθηκαν αποσπασματικά, εκτός του πραγματικού τους πλαισίου.

«Ορισμένοι από τους σχολιαστές μας πρόβαλαν [την λανθασμένη άποψη περί νοθείας]», είπε ο Μέρντοκ σε ένορκη κατάθεσή του την Δευτέρα. Ερωτηθείς σχετικά με ορισμένους ισχυρισμούς στον αέρα του καναλιού που απηχούν τις λανθασμένες απόψεις του Τραμπ, απάντησε: «Θα ήθελα να είμαστε πιο επιθετικοί στην καταγγελία τους, όπως συνειδητοποιώ εκ των υστέρων». Πρόσθεσε ότι προσωπικά παραμένει πολύ σκεπτικός σχετικά με τους ισχυρισμούς του πρώην προέδρου για τις εκλογές του 2020.

H Dominion έχει μηνύσει το Fox News για 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ, υποστηρίζοντας ότι το συντηρητικό μέσο μετέδωσε ψευδείς και κακόβουλες φήμες για εκλογική νοθεία, που έβλαψαν την επιχείρηση. Το Fox News υποστηρίζει ότι τα ειδησεογραφικά σχόλια προστατεύονται από το συνταγματικό δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου και ότι αναφέρονταν μόνο στους ισχυρισμούς του Τραμπ, χωρίς να τους υποστηρίζουν.

Σε δήλωση που δόθηκε στο BBC News, η μητρική εταιρία Fox αναφέρει ότι η μήνυση της Dominion «χαρακτηρίζει εσφαλμένα τα γεγονότα, επιλέγοντας ηχητικά αποσπάσματα εκπομπών, παραλείποντας το βασικό πλαίσιο και αλλοιώνοντας την ουσία των σχολίων». Προκειμένου να αποδειχθεί η συκοφαντική δυσφήμιση, οι δικηγόροι της Dominion θα χρειαστεί να υποστηρίξουν επιτυχώς ότι το Fox News παρουσίασε ψευδείς πληροφορίες, και το έκανε γνωρίζοντας ότι οι πληροφορίες ήταν αναληθείς.

Η δίκη είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει τον προσεχή Απρίλιο στην πολιτεία του Ντέλαγουεαρ, συμπτωματικά είναι η εκλογική περιφέρεια και η οικογεναιακή βάση του προέδρου Μπάιντεν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...