648
Ο Μαρτίνς στον πάγκο - στο ματς με την Ομόνοια | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Ο Μαρτίνς έδιωξε τα σύννεφα, ο Ολυμπιακός βλέπει (πάλι) τα αστέρια

Sportscaster Sportscaster 24 Σεπτεμβρίου 2020, 11:54
Ο Μαρτίνς στον πάγκο - στο ματς με την Ομόνοια
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Ο Μαρτίνς έδιωξε τα σύννεφα, ο Ολυμπιακός βλέπει (πάλι) τα αστέρια

Sportscaster Sportscaster 24 Σεπτεμβρίου 2020, 11:54

Για πάνω από μια ώρα παιχνιδιού η Ομόνοια κρατούσε το 0-0 στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», δικαιώνοντας όσους είχαν προβλέψει οτι η πρωταθλήτρια Κύπρου θα ήταν «σκληρό καρύδι» για τον Ολυμπιακό.

Ο νορβηγός προπονητής της, Χένινγκ Μπεργκ (οι παλιοί θα τον θυμούνται ως έναν εξαιρετικό αμυντικό της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), έχει δημιουργήσει μια μαχητική ομάδα, που πολύ δύσκολα δέχεται γκολ. Στους τρεις εφετινούς ευρωπαϊκούς της αγώνες πριν συναντήσει τον Ολυμπιακό, που όλοι τους κρίθηκαν στην παράταση ή στα πέναλτι, είχε παθητικό μόλις ενός τέρματος. Ετσι απέκλεισε την Αραράτ, τη Λέγκια και τον Ερυθρό Αστέρα (μετρούσε 14 διαδοχικές προκρίσεις σε προκριματικούς Κυπέλλων Ευρώπης), και το βράδυ της Τετάρτης, απέναντι στους «ερυθρόλευκους», δεν είχε κανένα λόγο να αλλάξει τακτική.

Με ένα… πούλμαν παρκαρισμένο μπροστά στην εστία της, που θα το ζήλευε και ο πρώτος διδάξας, Ζοσέ Μουρίνιο, η Ομόνοια δεν επέτρεπε στους γηπεδούχους να απειλήσουν τον γκολκίπερ της, που μέχρι το 60 κινδύνευσε μόνο δυο φορές. Κι από την άλλη, ο Ολυμπιακός προσπαθούσε να διασπάσει το κυπριακό τείχος με την ομάδα του, ακόμη, υπό κατασκευήν. Χωρίς, καν, να έχουν ολοκληρωθεί οι μεταγραφές του, παίζοντας (για πρώτη φορά) απευθείας στα πλέι-οφ του Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ οι αντίπαλοί του είχαν, ήδη, τρεις προκριματικούς αγώνες «στα πόδια τους».

Ο Ομάρ και ο Τσιμίκας, που ήταν… μετρ στις πλαγιοκοπήσεις, δεν υπάρχουν πια. Οι αντικαταστάτες τους (Ραφίνια και Χολέμπας) δεν μπορούν να κάνουν αυτή τη δουλειά (και) λόγω ηλικίας. Ο Βαλμπουενά έπαιξε στα πλάγια (για να «χωρέσει» στην ενδεκάδα και ο Φορτούνης), που δεν είναι το καλύτερό του. Ο Φορτούνης δεν έχει επιστρέψει πλήρως από τον σοβαρό τραυματισμό και την πολύμηνη απουσία του. Ο Μασούρας ήταν «άφαντος». Ο Καμαρά και ο Μπουχαλάκης, που δεν έβρισκαν διαδρόμους στον γεμάτο κορμιά άξονα του γηπέδου, δοκίμαζαν κάποια μακρινά σουτ απελπισίας. Ο Ολυμπιακός είχε κατοχή μπάλας γύρω στο 67%, όμως το ματς πήγαινε… καρφί προς τη λευκή ισοπαλία. Ωσπου επενέβη ο Πέδρο Μαρτίνς.

Στο 60′, έξω ο Φορτούνης και ο Μασούρας, μέσα ο Ελ Αραμπί και ο Ραντζέλοβιτς. Ο game changer προπονητής, που έχει αποδείξει οτι ξέρει να αλλάζει τη ροή ενός αγώνα όσο λίγοι, έκανε, πάλι, το θαύμα του. Στο 68′ ο Ραντζέλοβιτς όρμησε προς την αντίπαλη περιοχή, κέρδισε πέναλτι (το οποίο ο κυπριακός σύλλογος αμφισβήτησε εντόνως), κι ο Βαλμπουενά το μετέτρεψε σε γκολ. Και στις καθυστερήσεις, ο Ελ Αραμπί «χόρεψε» τον Λοΐζου, και με ένα σουτ – κεραυνό έστειλε την μπάλα στην αριστερή γωνία του Φαμπιάνο.

Το γκολ ήταν υπέροχο, από τα πιο σημαντικά της καριέρας του (αφού φαίνεται να εξασφαλίζει μια πρόκριση αξίας άνω των 30 εκατομμυρίων ευρώ), αλλά και το πρώτο του έπειτα από μια μεγάλη περίοδο «αφλογιστίας». Ο 33χρονος μαροκινός φορ, που έχει πετύχει 28 γκολ σε 53 ματς με τη φανέλα του Ολυμπιακού, δεν είχε καταφέρει να σκοράρει στους οκτώ προηγούμενους αγώνες του: από τις 28 Ιουνίου, που οι «ερυθρόλευκοι» κατέκτησαν τον τίτλο της Σούπερ Λιγκ και «μαθηματικά» στο ντέρμπι με την ΑΕΚ. Ακόμη και πέναλτι είχε χάσει, σε αυτό το χρονικό διάστημα, ο αρχισκόρερ των Πειραιωτών.

Εκτός θεαματικού απροόπτου, ο Ολυμπιακός θα βρεθεί στα «αστέρια» του Τσάμπιονς Λιγκ για 20η φορά στην ιστορία του. Η συνέπειά του στα ραντεβού του με τους Ομίλους είναι εντυπωσιακή τα τελευταία χρόνια, με εννέα προκρίσεις σε ισάριθμους αγώνες από τον Αύγουστο του 2016 μέχρι σήμερα. Πριν από την Ομόνοια είχε αποκλείσει την Αρούκα, την Παρτίζαν, τη Ριέκα, τη Λουκέρνη, την Μπέρνλι, τη Βικτόρια Πλζεν, την Μπασάκσεχιρ και την Κράσνονταρ. Εξι από αυτές τις επιτυχίες σημειώθηκαν με «στρατηγό» τον Μαρτίνς, ο οποίος κάθε φορά βρίσκει τον τρόπο να αποφύγει τις «παγίδες» που κρύβουν οι καλοκαιρινοί προκριματικοί, ακόμη και για club μεγαλύτερου μεγέθους.

Ο Ολυμπιακός θα πάει ήρεμος στη ρεβάνς του «ΓΣΠ» της Λευκωσίας και, για άλλη μια φορά, θα εισπράξει τα μπόνους της UEFA που την τελευταία εικοσαετία τον έχουν γιγαντώσει. Εκτιμώνται, συνολικά, σε πάνω από 500 εκατ. ευρώ. Χωρίς να υπολογίζονται τα παράπλευρα οφέλη, για παράδειγμα από χορηγίες, ή από την υπεραξία που αποκτούν οι παίκτες του με την παρουσία τους στη βιτρίνα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...