519
O υφ. Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοινώνοντας τα νέα αυστηρότερα μέτρα για τις μετακινήσεις | ΕΡΤ/YouTube

Ο κύβος ερρίφθη: Μπλόκα της ΕΛ.ΑΣ. σε διόδια και εθνικές οδούς, διπλασιασμός προστίμων στα 300 ευρώ

Protagon Team Protagon Team 8 Απριλίου 2020, 18:31
O υφ. Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοινώνοντας τα νέα αυστηρότερα μέτρα για τις μετακινήσεις
|ΕΡΤ/YouTube

Ο κύβος ερρίφθη: Μπλόκα της ΕΛ.ΑΣ. σε διόδια και εθνικές οδούς, διπλασιασμός προστίμων στα 300 ευρώ

Protagon Team Protagon Team 8 Απριλίου 2020, 18:31

Ο Νίκος Χαρδαλιάς ήταν αυστηρός για τυχόν επίδοξους εκδρομείς του Πάσχα, ήδη από την ενημέρωση της Τρίτης (εδώ). Την Τετάρτη όμως έγινε πιο συγκεκριμένος ανακοινώνοντας νέα σκληρότερα μέτρα αποτροπής των άσκοπων μετακινήσεων και ειδικά αυτών την περίοδο του Πάσχα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε ότι ήδη από τις έξι το απόγευμα της Τετάρτης εγκαθίστανται στα διόδια, τις εθνικές οδούς, τους εθνικούς περιφερειακούς δρόμους και όσους οδικούς άξονες οδηγούν από και προς τα αστικά κέντρα, σημεία ελέγχου από την ΕΛ.ΑΣ. τα οποία θα λειτουργούν σε 24ωρη βάση.

Αντίστοιχα ενημέρωσε πως το Λιμενικό Σώμα έχει πάρει ήδη εντολή και προχωρά σε ανάλογους ελέγχους σε όλους τους πορθμειακούς σταθμούς.

Αυστηρότεροι και πυκνότεροι θα είναι οι έλεγχοι και σε λιμάνια, σιδηροδρομικούς σταθμούς και σταθμούς υπεραστικών ΚΤΕΛ.

Ουδείς θα μπορεί να ταξιδέψει χωρίς να φέρει πάνω του δήλωση Ε1 του τόπου μόνιμης κατοικίας του.

Αλλα και γι αυτούς που θα επιλέξουν να μετακινηθούν στον αναγραφόμενο τόπο κατοικίας τους, ο υφυπουργός κατέστησε σαφές ότι η μετακίνηση θα είναι άπαξ, δηλ. χωρίς δικαίωμα-δυνατότητα επιστροφής, κάτι που σημαίνει ότι με την μετακίνησή τους αυτή, επιλέγουν ουσιαστικά να μείνουν αποκλεισμένοι στην ιδιαίτερη πατρίδα τους -στα χωριά τους και τα νησιά- με ό, τι μπορεί να σημαίνει αυτό.

Εξαιρούνται της απαγόρευσης, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των  δυνάμεων Ασφαλείας, καθώς επίσης και το νοσηλευτικό προσωπικό, το προσωπικό της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και το τεχνικό προσωπικό κρίσιμων υποδομών του κράτους,  και πάλι όμως μόνο για τους σκοπούς εκπλήρωσης των καθηκόντων τους (συνοδεία σχετικού φύλλου πορείας ή εντολής μετάβασης).

Κανένα εισιτήριο δεν θα εκδίδεται χωρίς δήλωση Ε1 ή βεβαίωση μονίμου κατοικίας, ξεκαθάρισε ο κ. Χαρδαλιάς στέλνοντας ένα ακόμη αυστηρό και σαφές μήνυμα προς όσους ετοιμάζονται -όπως χαρακτηριστικά ανέφερε- να φορτώσουν τα ΙΧ τους και να εξαντλήσουν την εφευρετικότητά τους προκειμένου να δικαιολογήσουν την απόπειρά τους να εγκαταλείψουν τις πόλεις και να πάνε στα χωριά τους για το Πάσχα.

Στις περιπτώσεις που θα διαπιστωθεί άσκοπη μετακίνηση χωρίς τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, θα επιβάλλεται πρόστιμο 300 ευρώ (διπλάσιο δηλ. του προβλεπόμενου), θα αφαιρούνται οι πινακίδες του ΙΧ για 60 ημέρες και οι επιβαίνοντας θα υποχρεώνονται να επιστρέψουν πίσω.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας εξέφρασε εξάλλου τον προβληματισμό του για καταχρηστικές -όπως είπε- μετακινήσεις με βεβαιώσεις τύπου Α, οι οποίες φαίνεται ότι σε αρκετές περιπτώσεις έχουν εκχωρηθεί από εργοδότες σε άτομα που δεν είναι υπάλληλοί τους.

Στο πλαίσιο αυτό κάλεσε τους εργοδότες να επικαιροποιήσουν εντός 24 ωρών τους δικαιούχους των βεβαιώσεων από τις επιχειρήσεις τους.

Σε διαφορετική περίπτωση αν κατά τον έλεγχο διαπιστωθεί ότι ο φέρων τη βεβαίωση δεν είναι απασχολούμενος στην αναγραφόμενη επιχείρηση, ο εργοδότης θα βρεθεί αντιμέτωπος με τις κυρώσεις του νόμου περί ανασφάλιστων και το προβλεπόμενο πρόστιμο των 10.000 ευρώ, ενώ οι κάτοχοι των παράτυπων βεβαιώσεων με ποινικές κυρώσεις.

Τέλος, ο κ. Χαρδαλιάς «έκοψε τον βήχα» και σε όσους -κυρίως εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης ή/και της Εκκλησίας- ετοιμάζονταν πυρετωδώς για διανομή κατ’ οίκον του Αγίου Φωτός! Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στον δήμαρχο Αργυρούπολης-Ελληνικού, Γιάννη Κωνσταντάτο, που υποσχέθηκε να μοιράσει κατ’ οίκον το Αγιο Φως το Μεγάλο Σάββατο.

Σεβομάστε τις ευαισθησίες, αλλά δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τη μεταφορά του κατ΄οίκον και αμέτρητους ανθρώπους να μετακινούνται, ήταν το μήνυμα του υφυπουργού προς πάσα κατεύθυνση, σβήνοντας τη «φωτιά» προτού καλά – καλά ανάψει.