464
H Ανγκελα Μέρκελ σε ενημέρωση για τον κορονοϊό. Οι Γερμανοί την εμπιστεύονται όλο και περισσότερο | Michel Kappeler/Pool via REUTERS/File Photo

Ο κορονοϊός «ανέστησε» τους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ

Protagon Team Protagon Team 13 Απριλίου 2020, 11:22
H Ανγκελα Μέρκελ σε ενημέρωση για τον κορονοϊό. Οι Γερμανοί την εμπιστεύονται όλο και περισσότερο
|Michel Kappeler/Pool via REUTERS/File Photo

Ο κορονοϊός «ανέστησε» τους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ

Protagon Team Protagon Team 13 Απριλίου 2020, 11:22

Η διαχείριση της κρίσης του κορονοϊού από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας έχει ευρεία αποδοχή, αλλά επωφελούνται μόνο Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και Χριστιανοκοινωνιστές (CSU), όχι όμως και οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD). Την ίδια ώρα η πλειοψηφία των γερμανών πολιτών τάσσεται κατά της χαλάρωσης των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Ο αριθμός των θυμάτων από τη νόσο Covid-19, έφτασε τα 2.799 στη Γερμανία της Ανγκελα Μέρκελ, αισθητά χαμηλότερος σε σύγκριση με τη γειτονική Γαλλία που έφθασε τους 14.393 την Κυριακή.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της κυριακάτικης Bild, τα δύο συντηρητικά κόμματα (CDU/CSU) αυξάνουν τα ποσοστά αποδοχής τους κατά 4% σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση, το οποίο ανέρχεται πλέον στο 37%. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό τους από τον Σεπτέμβριο του 2017. Τα δημοσκοπικά οφέλη τους τις τελευταίες πέντε εβδομάδες ανέρχονται σε 13%!

Είναι μια εντυπωσιακή μεταστροφή της γερμανικής κοινής γνώμης, η οποία πριν από μόλις δύο μήνες δήλωνε απογοητευμένη από τους Χριστιανοδημοκράτες και την ίδια τη Μέρκελ –άλλωστε χαρακτηριστική ήταν η κρίση που είχε ταλανίσει το κόμμα, με την παραίτηση της αρχηγού Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ (εδώ), συμβάντα που τώρα έχουν ξεχαστεί.

Στον αντίποδα και παρά τη συμμετοχή τους στην κυβέρνηση, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) έχουν απώλεια 1% και το ποσοστό τους έχει υποχωρήσει στο 17%.

Οι Πράσινοι μετρούν επίσης απώλειες της τάξεως του 2% και τους ακολουθούν με 16%.

Το χειρότερο αποτέλεσμα από το 2017 καταγράφει η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), της οποίας το βρέθηκε είναι 10% (πτώση 1% σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση).

Σταθερό παραμένει και το ποσοστό του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke) με 9%.

Οι Φιλελεύθεροι (FDP) παραμένουν στο 6%, δηλαδή μόλις 1% παραπάνω από το όριο εισόδου στην Βουλή.

Σε άλλη δημοσκόπηση, η πλειοψηφία των Γερμανών δηλώνει κατά της χαλάρωσης των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης που έχουν επιβληθεί για τον περιορισμό της πανδημίας του κορονοϊού. Σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου YouGov, το 44% των ερωτηθέντων υποστήριξαν την παράταση των μέτρων πέραν της 19ης Απριλίου, το 12% μάλιστα τάσσεται υπέρ της ενίσχυσής τους! Μόνο το 32% τάσσεται υπέρ της χαλάρωσης και το 8% υπέρ της κατάργησης των περιορισμών που έχουν αποφασιστεί από την ομοσπονδιακή και τις τοπικές κυβερνήσεις. Το 5% δεν είχε γνώμη.

Η αποδοχή των περιορισμών εξακολουθεί να είναι μεγάλη: το 78% απάντησε σε σχετικό ερώτημα ότι τους τηρεί πλήρως, το 18% μόνο εν μέρει και 2% καθόλου. Αυτό σημαίνει ότι η πειθάρχηση στα μέτρα είναι μόνον ελαφρώς μικρότερη από την αρχή της απαγόρευσης των επαφών στα τέλη Μαρτίου. Τότε, το 83% δήλωνε ότι ακολουθούσε πλήρως τους κανόνες, το 12% μερικώς και το 2% τους αγνοούσε. Όσο μεγαλύτεροι σε ηλικία είναι οι ερωτηθέντες, τόσο μεγαλύτερη είναι η προθυμία τους να τηρούν τα μέτρα.

Την Τετάρτη, η καγκελάριος Μέρκελ θα συζητήσει με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων το τι θα γίνει μετά τις 19 Απριλίου. Στις 22 Μαρτίου είχαν αποφασίσει εκτεταμένους περιορισμούς στην κυκλοφορία, τους οποίους πριν από το Πάσχα παρέτειναν μέχρι τις 19 Απριλίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...