704
O Κλοπ, φιγούρα σχεδόν κινηματογραφική, υπό καταρρακτώδη βροχή στο ματς της Λίβερπουλ με τη Γουλβς | Action Images via Reuters/Carl Recine

Ο Κλοπ στο κυνήγι του «ακατόρθωτου»

Sportscaster Sportscaster 23 Δεκεμβρίου 2018, 13:14
O Κλοπ, φιγούρα σχεδόν κινηματογραφική, υπό καταρρακτώδη βροχή στο ματς της Λίβερπουλ με τη Γουλβς
|Action Images via Reuters/Carl Recine

Ο Κλοπ στο κυνήγι του «ακατόρθωτου»

Sportscaster Sportscaster 23 Δεκεμβρίου 2018, 13:14

Είναι το πιο συναρπαστικό πρωτάθλημα του κόσμου, με διαφορά. Στην Premier League, τα πάντα μπορεί να συμβούν. Η Κρίσταλ Πάλας, ομάδα του τελευταίου τετάρτου της βαθμολογίας, πήγε το Σάββατο στο «Ετιχαντ» για να αντιμετωπίσει τη φοβερή ποδοσφαιρική μηχανή του Πεπ Γκουαρντιόλα. Σαν πρόβατο που οδηγείται στη σφαγή. Η τελευταία φορά που είχε νικήσει στο Μάντσεστερ ήταν πριν από 28 χρόνια. Η Σίτι προηγήθηκε στο σκορ και, στα πρώτα λεπτά του αγώνα, η κατοχή μπάλας ήταν 90%-10%. Ούτε ο πιο αισιόδοξος οπαδός του λονδρέζικου συλλόγου δεν περίμενε ότι η ομάδα του θα υποχρέωνε τους «Πολίτες» στη δεύτερη εφετινή τους ήττα (2-3).

Ηταν ένα χριστουγεννιάτικο δώρο προς τη Λίβερπουλ του Γιούργκεν Κλοπ, που την προηγούμενη μέρα είχε πετύχει τη 15η νίκη της σε 18 αγώνες (2-0 τη Γουλβς στο «Μολινό») κι έτσι αύξησε την απόστασή της από τη Σίτι στους τέσσερις βαθμούς. Στην άλλη έκπληξη της 18ης αγωνιστικής η Τσέλσι έχασε (0-1) από τη Λέστερ στο «Στάμφορντ Μπριτζ», χάνοντας μαζί και τις τελευταίες της ελπίδες να διεκδικήσει τον τίτλο στην Αγγλία.

Τα σημάδια ότι το τρόπαιο θα επιστρέψει στο «Ανφιλντ» έπειτα από 29 ολόκληρα χρόνια έχουν φέρει ενθουσιασμό στον κόκκινο τομέα του Λίβερπουλ. Την τελευταία τετραετία, η ομάδα που τα Χριστούγεννα βρέθηκε πρώτη στη βαθμολογία, στο τέλος αναδείχθηκε πρωταθλήτρια. Βεβαίως, κανένας δεν έχει ξεχάσει τα «παθήματα» του 2008 (με προπονητή τον Μπενίτεθ) και του 2013 (με τον Ρότζερς), όταν η Λίβερπουλ έκανε Γιορτές στην κορυφή και, τελικώς, έχασε τον τίτλο. Αλλά, τώρα πνέει αυτός ο άνεμος αισιοδοξίας που λέγεται Κλοπ.

Ο Γερμανός δεν έχει κατακτήσει τίποτα ακόμη, όμως φίλοι και αντίπαλοι του αναγνωρίζουν ότι η δική του Λίβερπουλ -η σημερινή- είναι η πιο πλήρης, αξιόπιστη, αποτελεσματική και απολαυστική εδώ και σχεδόν 30 χρόνια. Πολύ καλύτερη από τις δυο εκδόσεις της που είχαν βρεθεί, πάλι, στην κορυφή. Το 2008 τέτοια εποχή είχε συγκεντρώσει 39 βαθμούς. Το 2013, 36. Τώρα έχει 48. Είναι η μόνη αήττητη στο αγγλικό πρωτάθλημα (15 νίκες και τρεις ισοπαλίες) κι έχει δεχθεί μόλις 7 γκολ (έναντι 13 της Σίτι). Στους 11 από τους 18 αγώνες της δεν έχει δεχθεί τέρμα. Ποιος, η Λίβερπουλ, που μέχρι πέρυσι ήταν… η χαρά των αντίπαλων επιθετικών!

Είναι μια εξαιρετική και, παραδόξως γι’ αυτήν, σταθερή ομάδα. Παίρνει τα αποτελέσματα που θέλει, ακόμη κι όταν κάποιος από τους πρωταγωνιστές της απουσιάζει, ή είναι ντεφορμέ – να, άλλη μια διαφορά σε σχέση με το παρελθόν. Επιπλέον, έχει «άστρο». Κάτι που φάνηκε τον Οκτώβριο, στο ντέρμπι με τη Σίτι στο «Ανφιλντ», αλλά και στην αναμέτρησή της με την Τσέλσι στο «Στάμφορντ Μπριτζ». Η μόνη της ατυχία είναι… ο Γκουαρντιόλα.

Η Σίτι παίζει το καλύτερο ποδόσφαιρο στην Αγγλία. Ακόμη και τώρα, που βρίσκεται τέσσερις βαθμούς πίσω, θεωρείται ως το πρώτο φαβορί για τον τίτλο. Το παραδέχτηκε, εμμέσως πλην σαφώς, ο ίδιος ο Κλοπ όταν δήλωσε (την Παρασκευή) ότι για να τερματίσει πρώτη η δική του ομάδα, θα χρειαστεί να συγκεντρώσει 105 βαθμούς. Υπολογίζει, δηλαδή, ότι θα πρέπει να κάνει 19 νίκες στις 20 αγωνιστικές που απομένουν. Δείγμα του πόσο πολύ εκτιμά τη δυναμική της Σίτι και τον Γκουαρντιόλα, αλλά και της σεμνότητας που τον διακρίνει.

Εάν υπάρχει ένας προπονητής που μπορεί να αρπάξει το τρόπαιο μέσα από τα χέρια του Πεπ, αυτός είναι ο Γερμανός, που εκτός από αναμφισβήτητες ικανότητες διαθέτει και την απαραίτητη δόση «τρέλας». Αλλωστε, αυτόν τον άχαρο ρόλο, του «αουτσάιντερ», τον γνωρίζει καλύτερα από τον καθέναν. Γιατί ως προπονητής της Ντόρτμουντ καταδίωκε, επί χρόνια, την «άτρωτη» Μπάγερν Μονάχου: το πιο ακλόνητο φαβορί ανάμεσα σε όλα τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Η Γουλβς ήταν το υπ’ αριθμόν 32… θύμα του Κλοπ. Η μόνη ομάδα που είχε συναντήσει (στο Κύπελλο, το 2017) και δεν είχε κατορθώσει να νικήσει, από τότε που πάτησε το πόδι του στην Αγγλία. Πάει κι αυτή… Μέσα στο 2018 η Λίβερπουλ μετρά τις περισσότερες νίκες της στο αγγλικό πρωτάθλημα μετά την τελευταία χρονιά που το κατέκτησε (1990). Ο Γκουαρντιόλα κατέκτησε τον τίτλο της Premier League, ο Ζιντάν το Champions League, ο Ντεσάν το Παγκόσμιο Κύπελλο. Αλλά, καμία ομάδα δεν βελτιώθηκε -σε αυτούς τους 12 μήνες- όσο οι «Κόκκινοι» του Κλοπ.

Την Τετάρτη (26/12) η Λίβερπουλ υποδέχεται τη Νιούκαστλ. Υστερα, την Αρσεναλ (29/12). Και την τρίτη μέρα του 2019 παίζει με τη Σίτι στο «Ετιχαντ», σε ένα ντέρμπι που ενδέχεται να «δείξει» την πρωταθλήτρια Αγγλίας. Ή να σηματοδοτήσει την απαρχή ενός «θρίλερ», που η Premier League έχει πεθυμήσει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...