649
Δορυφορική εικόνα από την εξέλιξη του φαινομένου «Γηρυόνης» πάνω από την Αττική | EMY

Ο «Γηρυόνης» έκλεισε και… άνοιξε τα σχολεία στην Αθήνα

Protagon Team Protagon Team 25 Νοεμβρίου 2019, 07:27
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 25/11/2019, 08:25
Δορυφορική εικόνα από την εξέλιξη του φαινομένου «Γηρυόνης» πάνω από την Αττική
|EMY

Ο «Γηρυόνης» έκλεισε και… άνοιξε τα σχολεία στην Αθήνα

Protagon Team Protagon Team 25 Νοεμβρίου 2019, 07:27
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 25/11/2019, 08:25

Η καταρρακτώδης βροχή που έπληξε το λεκανοπέδιο της Αττικής από τη νύχτα της Κυριακής προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στα Μέγαρα και οδήγησε την Περιφέρεια Αττικής στην απόφαση να δώσει εντολή ώστε να τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά για όλη την Αττική ως τουλάχιστον τις 10 το πρωί της Δευτέρας. Σε νεότερη ανακοίνωσή της και λόγω της εκτόνωσης των καιρικών φαινομένων της καταιγίδας «Γηρυόνης», έγινε γνωστό πως ύστερα από απόφαση του περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη, όλα τα σχολεία, εκτός από εκείνα του δήμου Μεγαρέων, θα λειτουργήσουν κανονικά μετά τις 10.

Στον δήμο Μεγαρέων λόγω των εκτεταμένων ζημιών που έχουν προκληθεί στην περιοχή, για την ασφάλεια των παιδιών, όλα τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά τουλάχιστον για τη Δευτέρα.

Ούτως ή άλλως η κατάσταση ήταν πολύ δύσκολη από το βράδυ. Προβλήματα αντιμετώπισε η περιοχή της Κινέτας, η οποία ως γνωστόν είχε πληγεί από καταστροφικές φωτιές το καλοκαίρι του 2018 (το πρωινό πριν την τραγωδία στο Μάτι), και χρειάστηκε να κλείσουν η παλαιά και η νέα Εθνική Οδός.

Μεγάλες καταστροφές προκλήθηκαν στα Μέγαρα που πνίγηκε από τεράστιους όγκους φερτών υλικών που ήρθαν από το βουνό. Τα τηλεοπτικά δίκτυα έδειξαν ανθρώπους σε απόγνωση, καθώς σύμφωνα με πολλούς έζησαν «μια δεύτερη Μάνδρα», ευτυχώς χωρίς ανθρώπινες απώλειες.

Μεγάλα προβλήματα υπήρξαν και στο οδικό δίκτυο. Πιο αναλυτικά, όπως ανέφερε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι πολύ έντονες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν σε όλο το μήκος του αυτοκινητόδρομου κατά τη διάρκεια της νύχτας είχαν ως αποτέλεσμα μεγάλη εισροή υδάτων και φερτών υλικών στο οδόστρωμα στην περιοχή της Κινέτας.

«Για προληπτικούς λόγους και την ασφάλεια όλων, η Τροχαία έδωσε εντολή για διακοπή της κυκλοφορίας από τα διόδια της Ελευσίνας έως τον Ισθμό, καθώς κλειστή παραμένει και η Παλαιά Εθνική Οδός σε διάφορα σημεία από την Κινέττα ως τους Αγίους Θεοδώρους» ανέφερε ανακοίνωση της «Ολυμπίας Οδού».

Συνεργεία της διαχειρίστριας εταιρείας του αυτοκινητοδρόμου άρχισαν να επιχειρούν στην περιοχή, ενώ όλος ο μηχανισμός τέθηκε σε επιφυλακή σε όλο το μήκος του δρόμου.

Οσον αφορά στη λειτουργία των σχολείων, πολλοί δήμοι της Αττικής, από τον Κορυδαλλό ως την Ηλιούπολη, είχαν προλάβει την ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής και είχαν ενημερώσει εγκαίρως, από το βράδυ της Κυριακής, δημότες, γονείς και παιδιά, ότι τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά, τα γυμνάσια και τα λύκεια θα ήταν κλειστά τουλάχιστον ως τις 10 π.μ.

Η ανακοίνωση της Περιφέρειας που εκδόθηκε λίγο μετά τις 6 π.μ. της Δευτέρας έχει ως εξής:

Λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων τα οποία αναμένεται να ενταθούν τις πρωινές ώρες, για την ασφάλεια των μαθητών με εντολή του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη, τα σχολεία σε όλο το Λεκανοπέδιο θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τις 10 το πρωί

Με αφορμή την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων στην Αττική τα οποία αναμένεται να ενταθούν τις πρωινές ώρες, η Περιφέρεια Αττικής με εντολή του Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη, έχοντας ως απόλυτη προτεραιότητα την ασφάλεια των μαθητών και των πολιτών και με δεδομένες τις δυσκολίες αλλά και την επικινδυνότητα στις μετακινήσεις αυτές τις ώρες, αποφάσισε να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία σε όλο το λεκανοπέδιο μέχρι και τις 10 το πρωί.

Παράλληλα, συστήνει σε όλους τους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις την ώρα της έντασης των φαινομένων.

Ανάλογα με την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων θα κριθεί εκ νέου και θα εκδοθεί νεότερη ανακοίνωση για το αν θα ξεκινήσουν τα σχολεία τη λειτουργία τους, μετά τις 10 το πρωί.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, λίγο μετά τις 7.20 π.μ. το κύριο τμήμα της κακοκαιρίας είχε περάσει από την περιοχή της Αττικής και κατευθυνόταν στο κεντρικό Αιγαίο.

Ετσι, μετά την ενημέρωση από την ΕΜΥ εκδόθηκε νεότερη ανακοίνωση από την Περ. Αττικής:

Με βάση την ενημέρωση από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για σταδιακή εκτόνωση των εντόνων καιρικών φαινομένων, με απόφαση του Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη, όλα τα σχολεία, εκτός από εκείνα του δήμου Μεγαρέων, θα λειτουργήσουν κανονικά μετά τις 10.

Στον δήμο Μεγαρέων λόγω των εκτεταμένων ζημιών που έχουν προκληθεί στην περιοχή, για την ασφάλεια των παιδιών, όλα τα σχολεία θα παραμείνουν σήμερα κλειστά.

Η Περιφέρεια Αττικής συστήνει σε όλους τους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις την ώρα της έντασης των φαινομένων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...