334
O Ταγίπ Ερντογάν στην άφιξή του στο Μαυσωλείο του Κεμάλ Ατατούρκ | Presidential Press Office/Handout via REUTERS

Ο Ερντογάν ξέφυγε: «Απληστοι και ανίκανοι» Μακρόν και Μητσοτάκης

Protagon Team Protagon Team 30 Αυγούστου 2020, 23:59
O Ταγίπ Ερντογάν στην άφιξή του στο Μαυσωλείο του Κεμάλ Ατατούρκ
|Presidential Press Office/Handout via REUTERS

Ο Ερντογάν ξέφυγε: «Απληστοι και ανίκανοι» Μακρόν και Μητσοτάκης

Protagon Team Protagon Team 30 Αυγούστου 2020, 23:59

Την Ημέρα της Νίκης, ο Ταγίπ Ερντογάν την πέρασε κατηγορώντας την Ελλάδα και τη Γαλλία —είναι και αυτός ένας τρόπος να περάσεις μια εθνική εορτή στην Τουρκία καθώς φαίνεται… Ο τούρκος πρόεδρος έφτασε στο σημείο να χαρακτηρίσει «άπληστους και ανίκανους» τους ηγέτες τόσο της Ελλάδας όσο και της Γαλλίας, χωρίς να δείχνει καμία διάθεση να αποκλιμακώσει, έστω και σε επίπεδο ρητορείας, την κρίση μεταξύ Αγκυρας, Αθήνας και Παρισιού στην ανατολική Μεσόγειο.

Ήταν νέες δηλώσεις κατά τη διάρκεια των εορτασμών της Ημέρας της Νίκης, εθνικής εορτής στη γείτονο που μνημονεύει την ήττα των ελληνικών δυνάμεων από τον στρατό του Μουσταφά Κεμάλ το 1922.

«Ο ελληνικός λαός δέχεται τι μπορεί να του συμβεί εξαιτίας των άπληστων και ανίκανων ηγετών του;», είπε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια τελετής απονομής διπλωμάτων σε αξιωματικούς στην Άγκυρα.

«Ο γαλλικός λαός ξέρει το τίμημα που θα πρέπει να πληρώσει εξαιτίας των άπληστων και ανίκανων ηγετών του;», πρόσθεσε.

«Οταν πρόκειται να δώσουμε μάχη, δεν διστάζουμε να δίνουμε μάρτυρες (…) Το ερώτημα είναι το εξής: αυτοί που στρέφονται εναντίον μας στη Μεσόγειο και (στη Μέση Ανατολή) είναι έτοιμοι για τις ίδιες θυσίες;», προκάλεσε εκ νέου ο Ερντογάν.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας, υψηλόβαθμα μέλη της κυβέρνησής του, των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, αλλά και ηγέτες της αντιπολίτευσης κατέθεσαν στεφάνι στο μαυσωλείο του ιδρυτή της τουρκικής δημοκρατίας Μουσταφά Κεμάλ στην Αγκυρα.

«Τα σημαντικά επιτεύγματά μας σε διαφορετικούς τομείς, αποτελούν την πιο ξεκάθαρη ένδειξη της θέλησής μας να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας», έγραψε ο Ερντογάν, στο βιβλίο μνήμης του μαυσωλείου. Ο ίδιος πρόσθεσε: «Είμαστε αποφασισμένοι να υποδεχτούμε το 2023, οπότε και θα γιορτάσουμε την 100η επέτειο από την ίδρυση της δημοκρατίας μας, ως μία πιο δυνατή, πιο ανεξάρτητη και με περισσότερη ευημερία, χώρα, σε οικονομικό, στρατιωτικό, πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο». Επιπλέον, ο τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στην κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, σημειώνοντας: «Η Τουρκία ειδικότερα, στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν θα υποκύψει στις απειλές, στον εκφοβισμό και στην εκβιαστική γλώσσα, θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της, που προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο, αλλά και τις διμερείς συμφωνίες».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...