291
5 Μαρτίου, Μόσχα: ο Ερντογάν και ο Πούτιν συζητούν το Συριακό υπό συνθήκες στρατηγικής ήττας για την Τουρκία | Pavel Golovkin/Pool via REUTERS

Ο Ερντογάν ικέτης στον Πούτιν για κατάπαυση πυρός στη Συρία

Protagon Team Protagon Team 5 Μαρτίου 2020, 14:45
5 Μαρτίου, Μόσχα: ο Ερντογάν και ο Πούτιν συζητούν το Συριακό υπό συνθήκες στρατηγικής ήττας για την Τουρκία
|Pavel Golovkin/Pool via REUTERS

Ο Ερντογάν ικέτης στον Πούτιν για κατάπαυση πυρός στη Συρία

Protagon Team Protagon Team 5 Μαρτίου 2020, 14:45

Ενα ελάχιστα κεκαλυμμένο SOS απευθύνει ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ώστε να περισώσει ό,τι γίνεται από τη νεο-οθωμανική μαξιμαλιστική πολιτική του στη Μέση Ανατολή.

Ο «σουλτάνος» έσπευσε στη Μόσχα την Πέμπτη 5 Μαρτίου με σκοπό να ζητήσει επειγόντως μια κάποια λύση στον τουρκοτζιχαντιστικό θύλακο Ιντλίμπ, ο οποίος βομβαρδίζεται ανηλεώς από τις ρωσοσυριακές δυνάμεις.

Μπορεί οι μετανάστες στο κατώφλι του Εβρου να είναι μια διαχειρίσιμη μάζα για τον Ερντογάν, όμως τα πτώματα των τούρκων φαντάρων που του στέλνουν οι Ρώσοι «πεσκέσι» από τη Συρία ασφαλώς και δεν είναι.

«Η κατάσταση στην Ιντλίμπ είναι τόσο βεβαρημένη που απαιτεί να έχουμε προσωπικές και απευθείας συνομιλίες» δήλωσε διπλωματικότατα και από θέση ισχύος ο Πούτιν κατά την έναρξη της συνάντησης των δύο πολιτικών, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Από πλευράς του ο Ερντογάν περιορίστηκε να δηλώσει ότι «η συνάντησή μας εδώ για την Ιντλίμπ είναι πολύ σημαντική». Και προσπάθησε να εξισορροπήσει τους αντίθετους ρόλους, τουλάχιστον για τα μάτια του κόσμου: «Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην περιοχή αυτή. Ολος ο κόσμος έχει τα μάτια του στραμμένα σε εμάς. Τα μέτρα και οι αποφάσεις που θα λάβουμε εδώ θα μετριάσουν την ένταση».

Με αναγκαστικά φιλόφρονα διάθεση προς τη Ρωσία, ο Ερντογάν έκανε και μία δήλωση για τις κάμερες: είπε ότι οι σχέσεις Τουρκίας και Ρωσίας βρίσκονται «σε κορυφαίο σημείο» και ότι ο ίδιος σκοπεύει να τις ενισχύσει περαιτέρω.

Υπενθυμίζεται ότι στο πρόσφατο χρονικό των ρωσοτουρκικών συγκρούσεων στην περιοχή Ιντλίμπ περιλαμβάνονται: ο θάνατος 33 τούρκων στρατιωτικών σε αεροπορική επίθεση του συριακού στρατού (με ρωσική υποστήριξη), ο θάνατος δύο τούρκων στρατιωτών και ο τραυματισμός δεκάδων άλλων σε νεότερη επίθεση την περασμένη Τετάρτη, καθώς και οι αεροπορικές επιδρομές που συνεχίζονται.

Από πλευράς τους, οι Τούρκοι διατείνονται ότι έχουν απαντήσει με κατάρριψη τριών συριακών αεροσκαφών και με τον θάνατο 3.000 στρατιωτών του Ασαντ…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...