565
Ο Ελμερ Φαντ κυνηγάει πλέον τον Μπαγκς Μπάνι με δρεπάνι | Warner Bros

Ο Ελμερ Φαντ αφήνει το όπλο του

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουνίου 2020, 17:24
Ο Ελμερ Φαντ κυνηγάει πλέον τον Μπαγκς Μπάνι με δρεπάνι
|Warner Bros

Ο Ελμερ Φαντ αφήνει το όπλο του

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουνίου 2020, 17:24

Είναι κοντός, χοντρούλης, καραφλός, με κεφάλι σαν αβγό και μύτη μελιτζάνα, ψευδός με παράξενη παιδική φωνή, προφέρει το ρο και το λάμδα ως γάμα και έχει φτάσει αισίως τα 83 χρόνια. Μονίμως έξαλλος και συγχυσμένος, όπως άλλωστε δηλώνει και το επίθετό του (που προέρχεται από το befuddled), o Ελμερ Φαντ είναι ο αιώνιος εχθρός του αγαπημένου μας Μπαγκς Μπάνι. Δεν είναι λίγες οι φορές που πυροβολεί τον σκανδαλιάρη λαγό, στο τέλος όμως καταλήγει ο ίδιος τραυματισμένος. Βασικά δεν είναι μοχθηρός, αλλά ούτε και ο πιο έξυπνος άνθρωπος του κόσμου…

Για την ακρίβεια, ήταν έτοιμος μέχρι πρότινος να πυροβολήσει όποιον λαγό έβλεπε μπροστά του, αλλά όχι πια. Τα όπλα απαγορεύονται πλέον στη νέα σειρά κινουμένων σχεδίων «Looney Tunes», που προβάλλεται στο HBO Max και η οποία άρχισε πρόσφατα να παρουσιάζεται και στην Ελλάδα.

Τόσο αυτός, λοιπόν, όσο και ο φίλος του Γιοσεμάιτ Σαμ θα πρέπει να βρουν τώρα άλλους τρόπους να «πλακώνονται» με ανθρωπόμορφους λαγούς και κουνέλια κατά τη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου.

Καραμπίνα δεν εμφανίζεται πλέον στα Looney Tunes

Από το 1937, που πρωτοεμφανίστηκε ως Αβγοκέφαλος (Egghead) στο καρτούν «Egghead Rides Again» του κομίστα Τεξ Εϊβερι, και έναν χρόνο αργότερα για πρώτη φορά ως Ελμερ Φαντ στο «In a Feud there was», έχει υποστεί πολλές μεταμορφώσεις. Από το 1949 ο Ελμερ Φαντ άρχισε να εμφανίζεται με πλήρη εξάρτυση κυνηγού. (Δείτε στο τέλος του κειμένου την αρχή και το τέλος της βαγκνερικής παρωδίας «What’s opera, doc?» (1957), μία από τις κορυφαίες στιγμές των κόμικς.)

Η εικόνα αυτή τον ακολουθεί μέχρι σήμερα, που η Warner Bros αποφάσισε να του πάρει την καραμπίνα από το χέρι, όπως ακριβώς συνέβη παλαιότερα και με τον Λούκι Λουκ, όταν η λογοκρισία του επέβαλε να… κόψει το τσιγάρο, αντικαθιστώντας το με ένα στάχυ, που κρέμεται πια αντ’ αυτού από το στόμα του.

Οπως γράφει η Telegraph, τα κινούμενα σχέδια Looney Tunes ξανασχεδιάστηκαν ανταποκρινόμενα στην προσπάθεια περιορισμού των συνεχώς αυξανόμενων κρουσμάτων ένοπλης βίας στις ΗΠΑ.

Ιστορικά, από το 1940, που έκανε πρεμιέρα η σειρά «Merrie Melodies», τα κόμικς περιστρέφονται γύρω από τον Ελμερ Φαντ που κυνηγάει εμμονικά τον λαγό. Τότε στον «Αγριο Λαγό» («A Wild Hare») ακούστηκε για πρώτη φορά η εμβληματική ατάκα του  Μπαγκς Μπανι «What’s up, Doc?» ενώ βγαίνει από την τρύπα του με το επίσης εμβληματικό καρότο του στο χέρι.

Τα όπλα του Γιόσεμαϊτ Σαμ αποτελούν επίσης παρελθόν

Και τώρα η Warner Bros ανέθεσε τη δημιουργία μιας νέας σειράς κινουμένων σχεδίων με τους κλασικούς χαρακτήρες κοντά στο πνεύμα των πρωτότυπων, αλλά χωρίς όπλα. Οπως δήλωσε στους New York Times ο Πίτερ Μπράουνγκαρντ, εκτελεστικός παραγωγός της νέας σειράς: «Δεν θα έχουμε όπλα», αλλά, «καρτουνίστικη βία θα υπάρχει».

Με εξαίρεση την απαγόρευση των όπλων, τα κόμικς αποτελούν μια οπισθοδρόμηση σε άλλους καιρούς: «Προσπερνάμε αυτό το κύμα του αντι-bullying, “όλοι πρέπει να είναι φίλοι”, “όλοι πρέπει να τα πάνε καλά μεταξύ τους”. Τα Looney Tunes είναι σχεδόν το αντίθετο. Υπάρχουν δύο χαρακτήρες σε διένεξη, που μερικές φορές γίνονται αρκετά βίαιοι», εξηγεί ο Μπράουνγκαρντ.

Στη νέα εκδοχή του κλασικού καρτούν, λοιπόν, πυροβόλα δεν υπάρχουν στο οπλοστάσιο του Ελμερ Φαντ, τώρα πια κυνηγάει τον Μπαγκς Μπάνι με… δρεπάνι.

Τα Looney Tunes πρωτοεμφανίστηκαν το 1930 σε κινηματογράφους και από το 1960 μεταφέρθηκαν στην τηλεόραση. Τα νέα καρτούν προβάλλονται πλέον στην πλατφόρμα streaming HBO Max και σύμφωνα με τις μετρήσεις, έχουν μεγαλύτερη τηλεθέαση από ό,τι οι «Sopranos» και το «Game of Thrones».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...