412
Ο συγγραφέας Ζαν Ιβ Φερί και ο εικονογράφος Ντιντιέ Κονρά με τη νέα ηρωίδα τους | Reuters

Είναι η νέα ηρωίδα του Αστερίξ η Γκρέτα Τούνμπεργκ;

Protagon Team Protagon Team 25 Οκτωβρίου 2019, 07:52
Ο συγγραφέας Ζαν Ιβ Φερί και ο εικονογράφος Ντιντιέ Κονρά με τη νέα ηρωίδα τους
|Reuters

Είναι η νέα ηρωίδα του Αστερίξ η Γκρέτα Τούνμπεργκ;

Protagon Team Protagon Team 25 Οκτωβρίου 2019, 07:52

Σημεία των καιρών. Ολη η Γαλλία έχει κατακτηθεί. Ολη; Οχι ακριβώς! Ενα μικρό γαλατικό χωριό αντιστέκεται. Αυτή τη φορά όμως ο Αστερίξ και ο Οβελίξ δεν κυνηγούν μόνο αγριογούρουνα και μοιράζουν φάπες στους Ρωμαίους, αλλά έχουν και μια δυναμική γυναίκα στο πλευρό τους! Είναι μια ιστορική πρώτη. Επειτα από 60 χρόνια, οι θρυλικές περιπέτειες του «Αστερίξ» υποδέχονται την πρώτη ηρωίδα. Ο βραχύσωμος Γαλάτης κάνει ένα βήμα πίσω —μια δυναμική κοπέλα κάνει κουμάντο.

«Δεν ήταν μόνο το Αστερίξ που δεν είχε γυναίκες ηρωίδες. Ολα τα κόμικ στη δεκαετία του ’60 και σε αυτή του ’70 ήταν ανδροκρατούμενα, διότι τότε τα κορίτσια δεν διάβαζαν κόμικ, ή έτσι πίστευαν τότε οι δημιουργοί. Τώρα όμως είναι αλλιώς» εξήγησαν ο Ζαν Ιβ Φερί και ο Ντιντιέ Κονρά που διαδέχτηκαν τους θρυλικούς Ρενέ Γκοσινί και Αλμπέρ Ουντερζό.

Σε μία προσπάθεια εκσυγχρονισμού της πολυαγαπημένων κόμικ, στο «Αστερίξ και η κόρη του Βερκιγγετόριξ» τον πρώτο ρόλο τον έχει η Αδρεναλίνη, η έφηβη κόρη του γαλάτη ηγεμόνα Βερκιγγετόριξ. Η Αδρεναλίνη, με τις κόκκινες πλεξούδες της, το μαύρο παντελόνι της και τα εφηβικά της καμώματα θα κάνει τον Αστερίξ και τον Οβελίξ να τρέχουν και να μην την προλαβαίνουν.

Το καινούργιο τεύχος κυκλοφόρησε στην Ευρώπη στις 24 Οκτωβρίου. Είναι γραμμένο από τον Φερί και εικονογραφημένο από τον Κονρά, όπως και τα προηγούμενα τρία τεύχη.

Ωστόσο, η Αδρεναλίνη διαφέρει κατά πολύ από τις γυναίκες «φαμ φατάλ» με τα ξανθά μαλλιά που κατά καιρούς εμφανίζονται στη σειρά.

«Δεν θέλαμε να φτιάξουμε έναν χαρακτήρα που βασίζεται στη θελκτική του μεριά, όπως συνήθως κάνουμε με τους γυναικείους χαρακτήρες στο Αστερίξ. Τις περισσότερες φορές είναι νέες ελκυστικές γυναίκες που τραβούν την προσοχή του Οβελίξ και ο ρόλος τους τελειώνει εκεί», είπε ο Ντιντιέ Κονρά, συμπληρώνοντας: «Η Αδρεναλίνη είναι ανεπτυγμένη, όμως δεν έχει μεγαλώσει ακόμη, οπότε οτιδήποτε θηλυκό υπάρχει πάνω της φαίνεται στο πρόσωπο της».

Στο τελευταίο βιβλίο της σειράς ο Αστερίξ και ο Οβελίξ καλούνται να προστατέψουν την Αδρεναλίνη από τους Ρωμαίους, που έχουν απαγάγει τον πατέρα της. Το έργο τους, όμως, αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολο, καθώς το επαναστατικό της πνεύμα φέρνει τα πάνω κάτω στο χωριό των Γαλατών.

«Οσον αφορά το λεξιλόγιο, ήταν αρκετά διασκεδαστικό γιατί έπρεπε να δημιουργήσω εφηβικό σλανγκ εκείνης της εποχής. Δεν έχουμε πολλές πληροφορίες για αυτό, οπότε αποφασίσαμε να την κάνουμε να χρησιμοποιεί κάποιες φράσεις των σημερινών εφήβων.», δήλωσε ο Φερί στον Guardian

Και, φυσικά, για να είναι στο πνεύμα της εποχής, οι δημιουργοί του καινούριου τεύχους δήλωσαν πως οποιαδήποτε ομοιότητα με την έφηβη ακτιβίστρια, Γκρέτα Τούνμπεργκ είναι εντελώς συμπτωματική. Είναι;