699
|

Ο «διαγωνισμός» για το κείμενο των ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 και η απάντηση του ΚΙΝΑΛ

Protagon Team Protagon Team 16 Νοεμβρίου 2020, 08:30

Ο «διαγωνισμός» για το κείμενο των ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 και η απάντηση του ΚΙΝΑΛ

Protagon Team Protagon Team 16 Νοεμβρίου 2020, 08:30

Σε πρώτη ανάγνωση, είναι μια εμφατική και ασυνήθιστα συλλογική απάντηση της (αριστερής) αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση, για τα μέτρα που έλαβε εν όψει της επετείου του Πολυτεχνείου, με αιχμή την αμφιλεγόμενη απόφαση απαγόρευσης των δημόσιων συναθροίσεων: Μαζεύτηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 και συνυπέγραψαν ένα κοινό κείμενο καταδίκης της «αυταρχικής», όπως τη χαρακτηρίζουν» απόφασης της κυβέρνησης. Το κείμενο απευθύνεται προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό, τον Πρόεδρο της Βουλής, κόμματα και αρμόδιους φορείς.

Αυτό το κείμενο, όμως, φαίνεται ότι έγινε και πεδίο ενός ιδιότυπου ανταγωνισμού μεταξύ τους: Ποιος θα προλάβει να δείξει ότι είναι πιο διαμαρτυρόμενος και με καλύτερα επαναστατικά αντανακλαστικά, την ώρα που βέβαια η χώρα μετρά έναν νεκρό κάθε 20 λεπτά από την επιδημία του κορονοϊού και γίνεται μια προσπάθεια να περιοριστούν τα κρούσματα.

Ο Αλέξης Τσίπρας, είπαν από την Κουμουνδούρου, ότι θα επικοινωνούσε για να συντονίσουν τη δράση τους με τους άλλους αρχηγούς τη Δευτέρα, ο Δημήτρης Κουτσούμπας τον πρόλαβε την Κυριακή. Αλλά ήταν το ΜέΡΑ25 που έσπευσε πρώτο να τους προλάβει όλους και να εκδώσει ανακοίνωση για το κείμενο, περιγράφοντάς το απλώς ως «κείμενο φορέων και προσωπικοτήτων που καταδικάζει την αντιδημοκρατική απόφασης της κυβέρνησης για καθολική απαγόρευση των δημόσιων συγκεντρώσεων». Μετά το ΚΚΕ βγήκε και είπε ότι ήταν δική του πρωτοβουλία, ότι το κείμενο υπογράφουν συνδικαλιστές από διάφορους πολιτικούς χώρους, δημοσιογράφοι, πανεπιστημιακοί, άνθρωποι του πολιτισμού, «οι οποίοι απαιτούν από την κυβέρνηση να αποσύρει αυτή την απαράδεκτη απόφαση», καθώς και ότι ήταν έπειτα από τηλεφωνήματα του κ. Κουτσούμπα στον κ. Τσίπρα και στον Γιάνη Βαρουφάκη, που πείστηκαν οι δύο τελευταίοι να υπογράψουν και οι βουλευτές τους.

Και ο ΣΥΡΙΖΑ; Ο ΣΥΡΙΖΑ έμεινε να γκρινιάζει για τη «αρνητική» στάση του Κινήματος Αλλαγής, παίρνοντας μάλιστα τη σκυτάλη από τον γενικό γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος πρώτος γνωστοποίησε ότι μίλησε με τη Φώφη Γεννηματά, αλλά η τελευταία, σύμφωνα με τον κ. Κουτσούμπα, «αρνήθηκε οι βουλευτές του κόμματός της να υπογράψουν το κείμενο, γιατί όπως είπε με αυτό τον τρόπο “παίζετε το παιχνίδι του Μητσοτάκη”». Ο κ Κουτσούμπας χαρακτήρισε «απαράδεκτη τη στάση της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, η οποία αρνείται να στηρίξει αυτή την πρωτοβουλία ενάντια στην αντιδημοκρατική απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ».

Η απάντηση του ΚΙΝΑΛ ήρθε με σχόλιο του γραφείου Τύπου.

«Είναι αυτονόητο ότι ο φετινός εορτασμός πρέπει να γίνει στο πλαίσιο τήρησης των υγειονομικών μέτρων χωρίς πορεία», δήλωσαν από το Κίνημα Αλλαγής, για να τονίσουν ότι δεν δικαιολογείται η «επίδειξη ισχύος της κυβέρνησης και τις ακραίες απαγορεύσεις τις οποίες καταδικάσαμε. Ρίχνει λάδι στη φωτιά με απαγορεύσεις που θυμίζουν τα “Αποφασίζομεν και διατάσσομεν”».

Το Κίνημα Αλλαγής καταλόγισε μεν στην κυβέρνηση ότι «επιδιώκει να οδηγήσει σε μια τεχνητή σύγκρουση για να αποκομίσει μικροκομματικά οφέλη», αλλά παρατήρησε ότι «δυστυχώς παγιδεύονται στη μεθόδευση της κυβέρνησης και άλλες πολιτικές δυνάμεις».

«Είναι προφανές ότι κάποιοι επιλέγουν τον διχασμό και μάλιστα με αφορμή και την επέτειο του Πολυτεχνείου. Εμείς δεν συμμετέχουμε σε μετωπικές κινήσεις, δεν συνεργούμε στην πόλωση. Η χώρα δεν αντέχει άλλη διχόνοια», υπογράμμισαν από το Κίνημα Αλλαγής.

Για την Ιστορία, το κείμενο που συνυπέγραψαν ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 και ΣΥΡΙΖΑ:

«Καταδικάζουμε την αυταρχική απόφαση της κυβέρνησης για την απαγόρευση του αγωνιστικού γιορτασμού της 17ης Νοέμβρη. Η απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, με την οποία απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις άνω των τριών ατόμων σε όλη την χώρα και για τέσσερεις ημέρες, υπό την απειλή υψηλών χρηματικών προστίμων, μας οδηγεί σε άλλες εποχές. Πρόκειται για μιαν απόφαση βαθιά αντιδημοκρατική αλλά και αντισυνταγματική, όπως επισημαίνει και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, αφού πλήττει τον πυρήνα του συνταγματικού δικαιώματος της συνάθροισης (άρθρο 11), επιβάλλοντας συνολική ανεπίτρεπτη αναστολή της ελευθερίας συνάθροισης και όχι απλά έναν ορισμένο τοπικό περιορισμό. Όμως, τέτοιου είδους γενική απαγόρευση επιβάλλεται μόνο σε συνθήκες κατάστασης πολιορκίας (άρθρο 48 του Συντάγματος) και υπό αυστηρά περιορισμένες και οριοθετημένες προϋποθέσεις. Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δικαιολογηθεί από λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Άλλωστε, οι φορείς του εργατικού και λαϊκού κινήματος έχουν αποδείξει στην πράξη ότι κινητοποιούνται λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας. Δεν καλύπτεται ούτε καν από τον αντιδραστικό νόμο για τις διαδηλώσεις, ο οποίος ρητά εξαιρεί τις συγκεντρώσεις για τις επετείους της Πρωτομαγιάς και της 17ης Νοέμβρη από τη γνωστοποίηση, την απαγόρευση ή τον περιορισμό τους. Τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι λαϊκές ελευθερίες αποτελούν κατάκτηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Η κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη γι’ αυτήν την εξέλιξη. Ακόμα και τώρα, πρέπει να αποσύρει την απαράδεκτη απόφαση».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...