431
| SOOC

Ο Μπουτάρης ζητά η ΔΕΘ να γίνεται χωρίς πολιτικούς – μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο;

Protagon Team Protagon Team 10 Σεπτεμβρίου 2018, 08:42

Ο Μπουτάρης ζητά η ΔΕΘ να γίνεται χωρίς πολιτικούς – μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο;

Protagon Team Protagon Team 10 Σεπτεμβρίου 2018, 08:42

Την πρότασή του να «αποπολιτικοποιηθεί» η ΔΕΘ επανέλαβε ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης στον απόηχο των όσων θλιβερών -και εφιαλτικών- συνέβησαν στην πόλη, στο περιθώριο της ομιλίας του Πρωθυπουργού το βράδυ του Σαββάτου στο «Βελλίδειο». Ο κ. Μπουτάρης χαρακτήρισε την ημέρα των εγκαινίων της 83ης ΔΕΘ «απαράδεκτη και καταστροφική για την εικόνα της πόλης» και τόνισε ότι η εικόνα ήταν εξίσου κακή και την Κυριακή, οπότε υποτίθεται ότι τα καταστήματα ήταν ανοιχτά για τον κόσμο, αλλά η ατμόσφαιρα είχε επιβαρυνθεί δραματικά από τα επεισόδια.

«Η αγορά ήταν ανοιχτή, όμως οι πελάτες φοβήθηκαν να κατέβουν στο κέντρο. Μόνο μεγάλα καταστήματα ήταν ανοιχτά. Ουσιαστικά η αγορά ήταν κλειστή. Είναι τελείως απαράδεκτο και το λέμε για πολλοστή φορά. Προτείναμε εδώ και χρόνια τα εγκαίνια της ΔΕΘ να είναι ένα πανηγύρι και μία γιορτή για την πόλη, ένα οικονομικό και εμπορικό γεγονός», παρατήρησε ο κ. Μπουτάρης.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης επανέλαβε την πρόταση «να σταματήσουν να γίνονται τα εγκαίνια της ΔΕΘ παρουσία πολιτικών αρχηγών. Εάν θέλουν να περάσουν πολιτικά μηνύματα ας κάνουν ένα πολιτικό φόρουμ. Ας πάνε όπου θέλουν εκτός κέντρου. Κι αυτοί που κάνουν τις φασαρίες και τις καταστροφές θα είναι πιο ελεγχόμενοι και δεν θα διαλύεται η πόλη. Κάψανε αυτοκίνητα, κάψανε κάδους, σπάσανε το σχολείο κοντά στο δημαρχείο».

Μπορεί άραγε να υπάρξει ΔΕΘ χωρίς να αποτελεί πολιτικό ορόσημο κάθε χρονιάς; Πολύ δύσκολο. Εδώ και 62 χρόνια, από τότε που ο Κωνσταντίνος Καραμανλής παρέστη στα εγκαίνια της έκθεσης του 1956, η ΔΕΘ λειτουργεί τρόπον τινά ως τελετή έναρξης της πολιτικής σεζόν, προσφέρει το σκηνικό για την απαραίτητη διαδικασία πολιτικής αποσυμπίεσης –από το καλοκαίρι και τις διακοπές στην σκληρή πραγματικότητα.

Η δήλωση του κ. Μπουτάρη έγινε στο περιθώριο των εγκαινίων του ειδικά διαμορφωμένου περιπτέρου του δήμου Θεσσαλονίκης, που βρίσκεται στην πύλη της ΧΑΝΘ, στην 83η Διεθνή Εκθεση. «Αυτό είναι ένα περίπτερο για την καθαριότητα και την ανακύκλωση, εκεί όπου θέλουμε να δώσουμε έμφαση», είπε ο κ. Μπουτάρης.

Οπως σημείωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στα εγκαίνια του περιπτέρου έδωσαν το παρών η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι και οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Α’ Θεσσαλονίκης, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης και Νίκος Παρασκευόπουλος. Εχει και αυτό τη σημασία του καθώς είναι εμφανές -και από τη συνέντευξη Τύπου του Αλ. Τσίπρα το Σάββατο- ότι στον ΣΥΡΙΖΑ ελπίζουν σε μια νέα υποψηφιότητα του κ. Μπουτάρη για τη δημαρχία της Θεσσαλονίκης, για να τους βγάλει από τη δυσάρεστη θέση να ψάχνουν για υποψήφιο. Εξ ου και ο κ. Τσίπρας στη συνάντηση που είχε με τον κ. Μπουτάρη την Παρασκευή του είπε: «Γιάννη, θα σκίσεις στις εκλογές». Μόνο που ο κ. Μπουτάρης δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι ύστερα από δύο τετραετίες στη δημαρχία, θα είναι εκ νέου υποψήφιος…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...