878
Ξύλο και χημικά μέχρι και στον Λευκό Πύργο, μακριά από το «Βελλίδειο» | Achilleas Chiras / SOOC

Μέσα Τσίπρας, έξω επεισόδια και χημικά

Χριστίνα Ταχιάου Χριστίνα Ταχιάου 8 Σεπτεμβρίου 2018, 22:25
Ξύλο και χημικά μέχρι και στον Λευκό Πύργο, μακριά από το «Βελλίδειο»
| Achilleas Chiras / SOOC

Μέσα Τσίπρας, έξω επεισόδια και χημικά

Χριστίνα Ταχιάου Χριστίνα Ταχιάου 8 Σεπτεμβρίου 2018, 22:25

Πατείς με πατώ σε γινόταν έξω από το Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης», όπου στις 7 το απόγευμα του Σαββάτου θα άρχιζε η τελετή εγκαινίων για την 83η ΔΕΘ. Δεν ήταν εύκολο να φτάσει κάποιος, παρά μόνο με τα πόδια, καθώς οι δρόμοι ήταν κλειστοί. Μόνον οι πολύ επίσημοι έφταναν με αυτοκίνητα, από υπουργούς κι επάνω.

Εξω από το Συνεδριακό είχε στηθεί ένα τεράστιο video wall, ενώ στα σκαλιά του εξωτερικού χώρου είχαν τοποθετηθεί δεκάδες καρέκλες. Εκεί θα κάθονταν μέλη οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία είχαν εκφράσει επιθυμία να παραβρεθούν και να ακούσουν τον Αλέξη Τσίπρα να μιλά στην τελετή.

Θα χρησίμευαν ως ένα ωραίο ντεκόρ, να κάθονται στον εξωτερικό χώρο και να χειροκροτούν παρακολουθώντας το video wall. Eτσι, τους μοίρασαν κάτι χειρόγραφες προσκλήσεις –αυτό κατάλαβα από τις διαμαρτυρίες τους– οι οποίες τους εξασφάλιζαν καρέκλα έξω κι όχι μέσα, από εκεί που θα μιλούσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Κάποιοι εξ αυτών διαμαρτυρήθηκαν, ενώ η καθυστέρηση για να μπει ο κόσμος μέσα –πλην επισήμων- ήταν μεγάλη. Απειλήθηκε κι ένα επεισόδιο, αλλά ο σύντροφος γρήγορα ηρέμησε. Έτσι κι αλλιώς, με τόση Αστυνομία και Ασφάλεια γύρω, ποιος να τολμήσει να κάνει επεισόδιο;

Με συναδέλφους, βαθμολογούσαμε τα χειροκροτήματα του συγκεντρωμένου κόσμου κάθε φορά που έφτανε κάποιος επίσημος. Δυστυχώς δεν προλάβαμε όλες τις αφίξεις, όπως ας πούμε της υφυπουργού Μακεδονίας Θράκης, Κατερίνας Νοτοπούλου. Όμως, κάτι κάναμε. Με άριστα το 10, δώσαμε στον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση 6,5. Στους Υπουργούς Φλαμπουράρη και Παππά είπαμε να βάλουμε 7. Μεγάλο το σουξέ του Πάνου Σκουρλέτη, ο οποίος με άνεση πήρε ένα 8. Στο Γιάννη Δραγασάκη βάλαμε 6,6 και στην κυρία Αχτσιόγλου 7,5.

Τον Πάνο Καμμένο, ο οποίος έφτασε κεφάτος με τη σύζυγό του έχοντας το μεσημέρι απολαύσει ένα ωραίο τραπέζι με γερουσιαστές από τις ΗΠΑ στη «Μαύρη Θάλασσα», μια από τις πιο ακριβές ψαροταβέρνες στη Θεσσαλονίκη, τον αξιολογούμε στο 7. Στην κυρία Θάνου, δυστυχώς, βάζουμε 0. Κανείς δεν τη χειροκρότησε, κι ας ήταν η Πρωθυπουργός που εγκαινίασε τη ΔΕΘ το 2015.

Χειροκρότημα έπεσε ακόμη και για τον αμερικανό υπουργό Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος, αλλά και για τον πρέσβη των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ. Για να δείτε τον ενθουσιασμό των Συριζαίων για τους υπουργούς της κυβέρνησης, να σας πω ότι τελευταία –μετά τον Αλέξη Τσίπρα- έφτασε η Κατερίνα Παπακώστα, η οποία χειροκροτήθηκε από τους εναπομείναντες από το αρχικό πλήθος και μάλιστα ξαφνιάστηκε και η ίδια.

Δεν προλάβαμε να βαθμολογήσουμε το χειροκρότημα στην υπουργό Όλγα Γεροβασίλη, διότι ακριβώς την ώρα που έφτανε, χαμογελαστή – κομψή – αεράτη, έφτασε στο χώρο έξω από το «Ι. Βελλίδης» και η αποτρόπαιη αύρα των χημικών, που έπεφταν 200-300 μέτρα μακριά. Ο κρότος τους είχε ήδη φτάσει, αλλά δεν περιμέναμε και το κάψιμο ή και τη μυρωδιά. Καταλάβαμε ότι γίνονται σοβαρά επεισόδια μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών για το «Μακεδονικό».

Ετσι, όλοι μαζί, τρέξαμε από την κόλαση που έφερε ο αέρας προς το εσωτερικό του κτιρίου. Ήταν που ήταν μπάχαλο η διοργάνωση, έγινε κι αυτό, οπότε έχασε η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα. Το «ντεκόρ» με τις καρέκλες και το video wall διαλύθηκε ατάκτως. Ούτε ξέρει κανείς πόσοι μπήκαν, πόσοι ξαναβγήκαν, πόσοι ξαναμπήκαν και πόσος κόσμος ήταν μέσα τελικά. Εν τω μεταξύ, επειδή υπήρχαν μέτρα ασφαλείας με έλεγχο στην είσοδο με μηχανήματα, από τη στιγμή που χρειάστηκε να μπουν όλοι μέσα, φυσικά δεν έγιναν έλεγχοι. Αναρωτιόντουσαν μεταξύ τους οι φύλακες: «τώρα αυτούς πώς θα τους ξαναελέγξουμε;»

Ο Αλέξης Τσίπρας καθυστερούσε. Η ώρα είχε πάει 8 παρά 20 και δεν είχε ακόμη φανεί. Στο μεταξύ, η ατμόσφαιρα κάπως καθάρισε, διότι πλέον τα χημικά έπεφταν σε μεγαλύτερη απόσταση, οπότε έγινε μια προσπάθεια να στηθεί εκ νέου «το ντεκόρ». Έτσι κι έγινε, και στις 8 παρά 10 έκανε την εμφάνισή του ο κ. Τσίπρας.

Οι συγκεντρωμένοι τον καταχειροκρότησαν. Όταν, δε, είδαν ότι στο πλάι του ήταν η σύντροφός του, Μπέτυ Μπαζιάνα, ενθουσιάστηκαν. Με τις ιαχές «Γεια σου Μπέτυ!» και μετά από μερικά φιλιά που εισέπραξε ο Πρωθυπουργός, μπήκαν στον χώρο. Eδειχναν και οι δυο πολύ ευχαριστημένοι.

Ο κ. Τσίπρας είχε το πλατύ χαμόγελο της σιγουριάς, της ασφάλειας και της επιτυχίας. Aραγε τον είχε ειδοποιήσει κανείς για το τι συνέβαινε έξω;

Τον είχε ειδοποιήσει κάποιος για τα χημικά και τις φωτοβολίδες κρότου – λάμψης που έπεφταν στο πλακόστρωτο της παραλίας της Θεσσαλονίκης; Για το άγριο ξύλο στους διαδηλωτές; Συνάντησα αλλοδαπό συνάδελφο ο οποίος μου είπε πόση εντύπωση του έκανε το πολύ ξύλο αλλά και το πόσο άντεχαν στα χημικά χωρίς να φοράνε μάσκες κάποιοι διαδηλωτές καθώς και οι… παπάδες. Λίγο πριν τις 9 δέχτηκα κλήση από διαδηλωτή ο οποίος προσπαθούσε να μου μεταφέρει το κλίμα της αποπνικτικής ατμόσφαιρας και της βίας που ασκούνταν σε βάρος τους. Λίγο μετά τις 9 δέχτηκα κλήση από άνθρωπο ο οποίος πήγαινε σε τελείως διαφορετικό σημείο από εκείνο της διαδήλωσης για το «Μακεδονικό», και μάλιστα μακριά από το κέντρο, στην Τριανδρία. Μου είπε ότι δεν μπορούσε να αναπνεύσει από τα χημικά που είχαν πέσει στην περιοχή.

Μέσα, στο Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης» ο Αλέξης Τσίπρας έκανε την θριαμβική του ομιλία. Για μια Διεθνή Εκθεση η οποία ουσιαστικά δεν λειτουργεί την πρώτη ημέρα ως έκθεση αλλά ως σκηνικό για προεκλογικού τύπου υποσχέσεις, μεγάλα λόγια και διχαστικό κλίμα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...