325
Ο Τζο Μπάιντεν σε ένα χαρακτηριστικό στιγμιότυπο κατά την έναρξη των εργασιών της συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη | REUTERS/Yves Herman

Ο Μπάιντεν στέλνει αμερικανικό στρατό στην Ευρώπη

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουνίου 2022, 12:54
Ο Τζο Μπάιντεν σε ένα χαρακτηριστικό στιγμιότυπο κατά την έναρξη των εργασιών της συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη
| REUTERS/Yves Herman

Ο Μπάιντεν στέλνει αμερικανικό στρατό στην Ευρώπη

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουνίου 2022, 12:54

Οι ΗΠΑ θα «ενισχύσουν τη στρατιωτική θέση τους στην Ευρώπη» ώστε το NATO να μπορεί «να απαντήσει σε απειλές από όλες τις κατευθύνσεις και σε όλους τους τομείς: στο έδαφος, στον αέρα και στη θάλασσα». Αυτό ανακοίνωσε το πρωί της Τετάρτης από τη Μαδρίτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Στη σύνοδο κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, «που γράφει Ιστορία», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, ο Μπάιντεν ανήγγειλε ενισχυμένη παρουσία των αμερικανικών στρατιωτικών μονάδων στην Ισπανία, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τις χώρες της Βαλτικής, τη Βρετανία, τη Γερμανία και την Ιταλία.

«Εχουμε έρθει στο ραντεβού» και «αποδεικνύουμε ότι το NATO είναι πιο απαραίτητο από ποτέ», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Μπάιντεν, έχοντας στο πλευρό του τον γενικό γραμματέα της Ατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ υπενθύμισε επίσης ότι η χώρα του έχει ήδη αναπτύξει αυτήν τη χρονιά «20.000 επιπλέον στρατιωτικούς στην Ευρώπη για να ενισχύσουμε τις γραμμές μας σε απάντηση στις επιθετικές πρωτοβουλίες της Ρωσίας».

Ο Μπάιντεν επιβεβαίωσε στη συνέχεια ότι η Ουάσινγκτον θα αυξήσει από 4 σε 6 τον αριθμό των αντιτορπιλικών στη ναυτική βάση της Ρότα στην Ισπανία.

Η πρώτη παγκόσμια δύναμη θα δημιουργήσει εξάλλου στην Πολωνία «ένα μόνιμο γενικό επιτελείο του 5ου Σώματος του αμερικανικού στρατού».

«Θα διατηρήσουμε μια επιπρόσθετη ταξιαρχία» που θα απαρτίζεται από συνολικά 5.000 άτομα, η οποία θα εδρεύει στη Ρουμανία, δήλωσε επίσης ο Μπάιντεν, και «θα προχωρήσουμε σε επιπρόσθετες αναπτύξεις στις χώρες της Βαλτικής».

«Θα στείλουμε δύο πρόσθετες μοίρες» μαχητικών αεροσκαφών F-35 στη Βρετανία και «θα αναπτύξουμε επιπρόσθετες δυνατότητες αντιαεροπορικής άμυνας στη Γερμανία και την Ιταλία», πρόσθεσε.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν «ήθελε μια “φινλανδοποίηση” της Ευρώπης», δηλαδή μια εξέλιξη των χωρών-μελών της Συμμαχίας προς τη θέση ουδετερότητας που είχε ιστορικά η χώρα αυτή, αλλά παίρνει αντιθέτως μια «“NATOποίηση” της Ευρώπης», σχολίασε εξάλλου ο πρόεδρος των ΗΠΑ, εκφράζοντας την ικανοποίησή του.

Η Φινλανδία, όπως και η Σουηδία, ετοιμάζονται να ενταχθούν στο NATO, μετά την άρση, χθες το βράδυ της Τρίτης, του βέτο της Τουρκίας, ενώ η Ατλαντική Συμμαχία δείχνει μια σχεδόν αψεγάδιαστη ενότητα από τότε που άρχισε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News