1048
Μια από τις πρώτες κινήσεις του Τζο Μπάιντεν θα είναι να επαναφέρει τις ΗΠΑ στη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, σε μια κίνηση εξαιρετικής πρακτικής σημασίας αλλά και υψηλού συμβολισμού | REUTERS/Kevin Lamarque

Ο Μπάιντεν ετοιμάζει ήδη την κυβέρνησή του

Protagon Team Protagon Team 7 Νοεμβρίου 2020, 19:12
Μια από τις πρώτες κινήσεις του Τζο Μπάιντεν θα είναι να επαναφέρει τις ΗΠΑ στη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, σε μια κίνηση εξαιρετικής πρακτικής σημασίας αλλά και υψηλού συμβολισμού
|REUTERS/Kevin Lamarque

Ο Μπάιντεν ετοιμάζει ήδη την κυβέρνησή του

Protagon Team Protagon Team 7 Νοεμβρίου 2020, 19:12

Αφότου ο Ντόναλντ Τραμπ έσπευσε να αυτοανακηρυχθεί νικητής της εκλογικής αναμέτρησης, πολύ πριν ολοκληρωθεί η καταμέτρηση όλων των ψήφων σε κρίσιμες πολιτείες, ο αντίπαλός του αρκέστηκε να συστήσει στους υποστηρικτές του και σε όλους τους Αμερικανούς ψυχραιμία και υπομονή. 

Και τα ξημερώματα του Σαββάτου (ώρα Ελλάδος), παρότι σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία βρίσκεται με το ένα πόδι μέσα στον Λευκό Οίκο, ο Τζο Μπάιντεν εμφανίστηκε μαζί με την Κάμαλα Χάρις, και επανέλαβε εκ νέου πως η καταμέτρηση των ψήφων είναι αργή – «μπορεί να καταστεί αποχαυνωτική» σημείωσε χαρακτηριστικά – αλλά αυτές οι ψήφοι αντιπροσωπεύουν ψηφοφόρους η φωνή των οποίων πρέπει οπωσδήποτε να ακουστεί.

Ωστόσο τα μέλη του επιτελείου του επέλεξαν να μην περιμένουν και από την επομένη των εκλογών στρώθηκαν αμέσως στη δουλειά και δεν έχουν ακόμα σταματήσει να εργάζονται έχοντας, μάλιστα, το βλέμμα τους στραμμένο στο μέλλον, με την πεποίθηση ότι τα ηνία των Ηνωμένων Πολιτειών από τα τέλη του ερχόμενου Ιανουαρίου θα τα κρατάει ο Τζο Μπάιντεν

Οι βασικοί σύμβουλοί του συνευρίσκονταν καθημερινά σε μια αίθουσα συνεδριάσεων στον δεύτερο όροφο του Westin Wilminngton, ενός ξενοδοχείου στο Γουίλμινγκτον του Ντέλαγουερ, το οποίο επιλέχτηκε την τελευταία στιγμή ως στρατηγείο του Δημοκρατικού υποψήφιου, ούτως ώστε να βρίσκεται κοντά στη μόνιμη κατοικία του, στα προάστια της πόλης. 

Εκεί ο Τζο Μπάιντεν φέρεται να αποφάσισε πως εάν, ή μάλλον όταν κερδίσει τελικά την προεδρία, θα σπεύσει καταρχάς να επαναφέρει τις Ηνωμένες Πολιτείες στη Συμφωνία για το Κλίμα του Παρισιού, προβαίνοντας, έτσι, σε μια κίνηση εξαιρετικής σημασίας σε πρακτικό επίπεδο αλλά και υψηλού συμβολισμού όσον αφορά την ασυνέχεια της νέας διακυβέρνησής του από τη διακυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ«Σήμερα, η κυβέρνηση Τραμπ εγκατέλειψε επίσημα τη Συμφωνία για το Κλίμα του Παρισιού. Και σε 77 ημέρες ακριβώς, μια κυβέρνηση Μπάιντεν θα επιστρέψει»ενημέρωσε τους υποστηρικτές του και όλους τους Αμερικανούς μέσω του Twitter την περασμένη Πέμπτη.  

Δίνοντας βάση στα λεγόμενα της Τζένιφερ Ο’Μάλεï Ντίλον, επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Τζο Μπάιντεν, η οποία εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξη για την επικράτηση του αφεντικού της σε κρίσιμες πολιτείες όπως Νεβάδα, η Πενσιλβάνια και η Αριζόνα, το Δημοκρατικό Κόμμα έσπευσε να λανσάρει το buildbackbetter.com, τον ιστότοπο για τη μετάβαση της εξουσίας από τον νυν στον νέο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών.  

Φυσικά, προς το παρόν, στο site εμφανίζεται μόνον ο Τζο Μπάιντεν σκεπτικός, με λευκό πουκάμισο σε μπλε φόντο και ένα μήνυμα ξεκάθαρο και συνάμα περιεκτικό: «Ο αμερικανικός λαός θα καθορίσει ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Η καταμέτρηση των ψήφων συνεχίζεται σε πολλές πολιτείες σε ολόκληρη τη χώρα. Οι κρίσεις που αντιμετωπίζει η χώρα – η πανδημία, η οικονομική ύφεση, η κλιματική αλλαγή,  η φυλετική αδικία – είναι σοβαρές και η ομάδα μετάβασης θα συνεχίσει να προετοιμάζεται πυρετωδώς, ούτως ώστε η κυβέρνηση Μπάιντεν – Χάρις να μπορέσει να ξεκινήσει να εργάζεται από την πρώτη μέρα». 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ανα Λομπάρντι, απεσταλμένης της La Repubblica στο Ντέλαγουερ, το κυβερνητικό πλάνο του Μπάιντεν είναι ήδη έτοιμο και περιλαμβάνει ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ένα γενναιόδωρο πακέτο στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που πλήττονται δριμύτερα από τον κορονοïό, τη διεύρυνση του Obamacare με στόχο την κάλυψη εκατομμυρίων πολιτών, τη μεταρρύθμιση της αστυνομίας ή μάλλον των πολλών αμερικανικών αστυνομιών και την επανέναρξη του διαλόγου με το Ιράν. 

Επικεφαλής της ομάδας μετάβασης είναι ο πρώην γερουσιαστής Τεντ Κάουφμαν, πιστός φίλος του Μπάιντεν, και τα τελευταία εικοσιτετράωρα προσπαθεί να ολοκληρώσει τη λίστα με τα μέλη της νέας κυβέρνησης. Τον συνδράμουν μερικά από τα καλύτερα μυαλά του Δημοκρατικού Κόμματος: η Τζούλι Σίγκελ, σύμβουλος της Ελίζαμπεθ Γουόρεν, ο Τζοάνες Εϊμπραχαμ, εκτελεστικός διευθυντής του Ιδρύματος Ομπάμα,  η Εϊβριλ Χέινς πρώην υποδιευθύντρια της CIA και ο Τζέφρι Ζίεντς, κύριος σύμβουλος επί οικονομικών ζητημάτων στον Λευκό Οίκο του Μπαράκ Ομπάμα.  

Η επιτελική ομάδα του Μπάιντεν βρίσκεται διαρκώς σε επικοινωνία με μια συμβουλευτική επιτροπή που απαρτίζεται από 15 άτομα, αρκετά από τα οποία είναι πολύ πιθανό να συμμετέχουν στη νέα κυβέρνηση Μπάιντεν, όπως η πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Σούζαν Ράις, ο πρώην υπεύθυνος Δημόσιας Υγείας Βίβεκ Μέρθι και η πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Σάλι Γέιτς. 

Στην επιτροπή συμμετέχουν επίσης  ο Πιτ Μπούτιτζιτζ, ο ομοφυλόφιλος πρώην δήμαρχος του Σάουθ Μπεντ της Ιντιάνα που πρωταγωνίστησε στην πρώτη φάση των προκριματικών εκλογών, η γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν η οποία επίσης διεκδίκησε το προεδρικό χρίσμα και ο προοδευτικός γερουσιαστής του Οχάιο Σέροντ Μπράουν. 

Το κεντρώο κατεστημένο του Δημοκρατικού Κόμματος εκπροσωπούν προσωπικότητες όπως ο Τόνι Μπλίνκεν, πρώην αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Μπαράκ Ομπάμα και ο Λόρενς Σάμερ, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών τον οποίο, ωστόσο, απεχθάνεται η αριστερή πτέρυγα των Δημοκρατικών, εξαιτίας κάποιων δηλώσεων στις οποίες προέβη ως πρόεδρος του Χάρβαρντ περί κατώτερων δυνατοτήτων των γυναικών σε συγκεκριμένους τομείς όπως η μηχανική.  

Πρόκειται για μια διευρυμένη επιτροπή που καλύπτει ένα ευρύ πολιτικό φάσμα και στοχεύει στη σύνθεση μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Στην οποία ενδέχεται να συμμετάσχουν ακόμη και μετριοπαθείς Ρεπουμπλικανοί, οι οποίοι τάχθηκαν ανοιχτά υπέρ του Τζο Μπάιντεν, όπως ο πρώην κυβερνήτης του Οχάιο Τζον Κέισικ και ο νυν κυβερνήτης της Μασαχουσέτης Τσάρλι Μπέικερ. Ειδικά στην περίπτωση που οι Δημοκρατικοί δεν καταφέρουν να κερδίσουν την πλειοψηφία στη Γερουσία, η συμμετοχή τους στην κυβέρνηση θα μπορούσε να αποδειχτεί καίριας σημασίας για τον Τζο Μπάιντεν.   

Εννοείται πως το επιτελείο του επόμενου, όπως όλα δείχνουν, προέδρου των ΗΠΑ, έχει προετοιμαστεί και για το ενδεχόμενο να αρνηθεί ο Ντόναλντ Τραμπ να συνεργαστεί για την ομαλή μετάβαση της εξουσίας. Πάντως σύμφωνα με τον Μικ Μαλβέινι, πρώην προσωπάρχη του Λευκού Οίκου και στενό συνεργάτη του Ντόναλντ Τραμπ, εάν όντως ηττηθεί δεν πρόκειται να θέσει εμπόδια στην ανάληψη της εξουσίας από τον Τζο Μπάιντεν. Ο κ. Μαλβέινι προέβλεψε επίσης πως σε περίπτωση ήττας, ο ρεπουμπλικανός απερχόμενος, εκτός απροόπτου, πρόεδρος των ΗΠΑ ενδέχεται να διεκδικήσει εκ νέου μια δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο σε μία τετραετία. 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...