1011
Η εγκυρότητα και η επαγγελματική αξιοπιστία του τηλεοπτικού παρουσιαστή ειδήσεων, Χιού Εντουαρντς, επλήγησαν εξίσου με την προσωπική ζωή του | CreativeProtagon

Ο αστέρας του ΒΒC και ένα σεξουαλικό-μιντιακό σκάνδαλο

Τέο Ιωάννου Τέο Ιωάννου 13 Ιουλίου 2023, 19:47
Η εγκυρότητα και η επαγγελματική αξιοπιστία του τηλεοπτικού παρουσιαστή ειδήσεων, Χιού Εντουαρντς, επλήγησαν εξίσου με την προσωπική ζωή του
|CreativeProtagon

Ο αστέρας του ΒΒC και ένα σεξουαλικό-μιντιακό σκάνδαλο

Τέο Ιωάννου Τέο Ιωάννου 13 Ιουλίου 2023, 19:47

Και το όνομα αυτού, Χιού Εντουαρντς. Ο σεβάσμιος δημοσιογράφος του βρετανικού δημόσιου ειδησεογραφικού κολοσσού βρέθηκε στο επίκεντρο ενός σκανδάλου (με, ή χωρίς εισαγωγικά) με επίκεντρο την παιδική πορνογραφία – και στο οποίο ενεπλάκησαν δημοσιογραφικά και δεοντολογικά, το BBC και η εφημερίδα Sun, του αυστραλού μεγιστάνα, Ρούπερτ Μέρντοχ.

Ολα ξεκίνησαν πριν από μία εβδομάδα, όταν η ταμπλόιντ Sun δημοσίευσε ρεπορτάζ, σύμφωνα με το οποίο ένας κορυφαίος δημοσιογράφος της χώρας πλήρωσε κάποιον νεαρό για εικόνες σεξουαλικού περιεχομένου. Αφού πέρασαν μερικές ημέρες ψιθύρων και εικασιών, ανακοινώθηκε ότι ο εν λόγω δημοσιογράφος είναι ο παρουσιαστής του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του BBC, Χιού Εντουαρντς.

Σύμφωνα με δήλωση που διένειμε την Τετάρτη η σύζυγός του, Βίκυ Φλιντ, ο Εντουαρντς «υποφέρει από σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας» και «λαμβάνει ενδονοσοκομειακή περίθαλψη όπου θα παραμείνει για το άμεσο μέλλον». Η σύντομη δήλωση δεν αναφέρθηκε καθόλου στους ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν κατά του δημοσιογράφου τις προηγούμενες πέντε ημέρες. «Οταν είναι αρκετά καλά για να το κάνει, σκοπεύει να απαντήσει σε όσα έχουν δημοσιευτεί», είπε η σύζυγός του.

Ο Εντουαρντς είναι διάσημη τηλεπερσόνα και πιο αναγνωρίσιμος στον δρόμο από γνωστούς ποδοσφαιριστές. Είναι γνωστός για τη μετρημένη μετάδοση των ειδήσεων — παλιομοδίτη, έστω και λίγο βαρετό, θα μπορούσε να τον χαρακτηρίσει κάποιος, αλλά με μια φωνή παρηγορητική, όσο ένα φλιτζάνι τσάι. Οπως ο ντοκιμαντερίστας Ντέιβιντ Ατενμπορο, ο Εντουαρντς θεωρείται ένα είδος εθνικού θησαυρού στη Βρετανία – ένα κόσμημα στο στέμμα του BBC.

Ο δημοσιογράφος εργάζεται για το BBC από τα μέσα της δεκαετίας του 1980, σκαρφαλώνοντας από τη θέση του ασκούμενου, σε έναν από τους πιο αναγνωρίσιμους παρουσιαστές του BBC News. Εκτός από την παρουσίαση του κεντρικού δελτίου ειδήσεων των 10 μ.μ. στην τηλεόραση, έχει ηγηθεί της κάλυψης σημαντικών ειδήσεων, όπως οι εκλογές και ο θάνατος της βασίλισσας Ελισάβετ.

Η αρχική καταγγελία, που πρωτοδημοσιεύτηκε την περασμένη Παρασκευή, ήταν ότι ο παρουσιαστής πλήρωσε έναν νεαρό για ακατάλληλες φωτογραφίες, ξεκινώντας όταν εκείνος ήταν 17 ετών. Πηγή της εφημερίδας Sun ήταν η μητέρα και ο πατριός του νεαρού – αλλά μια επιστολή που εκδόθηκε για λογαριασμό του νεαρού από έναν δικηγόρο, περιέγραψε την υποτιθέμενη σχέση τους ως «σαχλαμάρα».

Η Ειδική Μονάδα Εγκλημάτων της Σκότλαντ Γιαρντ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ολοκλήρωσε την αξιολόγησή της και δεν βρήκε στοιχεία για πιθανή εγκληματική ενέργεια του Εντουαρντς. Στη Βρετανία, είναι παράνομο να δημιουργείς, ή να κατέχεις σεξουαλικές εικόνες οποιουδήποτε κάτω των 18 ετών.

Μετά την ανακοίνωση της αστυνομίας, το BBC ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει την εσωτερική του έρευνα. Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας έχει μέχρι στιγμής υπερασπιστεί τον χειρισμό του στην υπόθεση, αλλά ο γενικός διευθυντής του, Τιμ Ντέιβι, αναγνώρισε ότι οι κατηγορίες «είναι ξεκάθαρα επιζήμιες για το BBC – δεν είναι καλή η κατάσταση».

Η υπόθεση κυριάρχησε στη σφαίρα των μέσων ενημέρωσης του Ηνωμένου Βασιλείου εδώ και μέρες. Το BBC News τη δημοσιεύει σε live blogging.

Η Sun, η εφημερίδα που αποκάλυψε το υποτιθέμενο σκάνδαλο, δημοσίευσε και ένα άλλο ρεπορτάζ, υποστηρίζοντας ότι ο παρουσιαστής παραβίασε τους κανόνες καραντίνας της Covid τον Φεβρουάριο του 2021, για να συναντήσει έναν 23χρονο που είχε γνωρίσει σε έναν ιστότοπο γνωριμιών, και να στείλει αυτά που η εφημερίδα περιγράφει ως «αρκετά πιεστικά» μηνύματα.

Η εφημερίδα δημοσίευσε επίσης αυτό που ισχυρίζεται ότι είναι μια συνομιλία στο Instagram μεταξύ του παρουσιαστή και ενός 17χρονου, όπου ο παρουσιαστής έστελνε μηνύματα στον νεαρό, που περιλαμβάνουν emoji με καρδούλες. Το BBC δεν μπόρεσε να επαληθεύσει κανένα από αυτά τα μηνύματα.

Ο τρόπος με τον οποίο παρουσίασε το ρεπορτάζ η σκανδαλοθηρική εφημερίδα του Μέρντοκ, αλλά και η ειδησεογραφική αξιολόγηση του ίδιου του θέματος, έχουν ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση στο βρετανικό δημοσιογραφικό κατεστημένο, σχετικά με την ποιότητα της ειδησεογραφίας – και τις σκοπιμότητες που κρύβει.

Η χαμηλών τόνων αντίδραση της οικογένειας και οι ανακοίνωση της αστυνομίας, «έδρασαν σαν παγωμένο νερό στο πρόσωπο όλων των δημοσιογράφων», είπε ο Κρεγκ Ολιβερ, πρώην αφεντικό του Εντουαρντς στο δελτίο ειδήσεων. «Νομίζω ότι ένα από τα επακόλουθα, είναι ότι οι ειδήσεις ίσως πρέπει απλώς να επιβραδύνουν, ώστε να επιτρέψουν την ολοκλήρωση των επίσημων διαδικασιών – να επιτρέψουν την ανάδειξη των γεγονότων και μετά να ακολουθεί το ρεπορτάζ», είπε στο πρόγραμμα Today του Radio 4 του BBC.

Η ιστορία και η διαχείρισή της, έχουν εγείρει «πολύ μεγαλύτερα ζητήματα για τη δημοσιογραφία», είπε επίσης στο πρόγραμμα ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του ITN, Στιούαρτ Πέρβις. «Υπό ποιες συνθήκες είναι θεμιτό για έναν ειδησεογραφικό οργανισμό να ερευνά και να γράφει για την ιδιωτική ζωή κάποιου με υψηλό δημόσιο προφίλ;», ήταν το ρητορικό του ερώτημα.

Εκπρόσωπος της Sun είπε ότι η εφημερίδα δεν σκοπεύει να δημοσιεύσει περαιτέρω ισχυρισμούς σχετικά με τον Εντουαρντς και θα συνεργαστεί με τη διαδικασία εσωτερικής έρευνας του BBC. Η δήλωση της Sun αναφέρει ότι δεν κατηγόρησε τον Εντουαρντς για εγκληματικότητα στην αρχική πρωτοσέλιδη ιστορία της.

Η εφημερίδα είχε αναφέρει ότι ο Εντουαρντς είχε πληρώσει το άτομο για φωτογραφίες, όταν εκείνο ήταν 17 ετών – αλλά δεν εξήγησε ότι τέτοιες ενέργειες συνιστούν παραβατική συμπεριφορά. Οι νέοι κάτω των 18 ετών ταξινομούνται ως παιδιά από το νόμο που καλύπτει τις σεξουαλικές εικόνες – ηλικία μεγαλύτερη από εκείνη της σεξουαλικής συναίνεσης, που είναι τα 16.

Σε μεταγενέστερες εκδοχές του ρεπορτάζ της, η Sun άλλαξε τη διατύπωση αυτού του ισχυρισμού σε «καταλαβαίνουμε ότι η επαφή μεταξύ των δύο ξεκίνησε όταν ο νεαρός ήταν 17 ετών». Υποκρισία, ή νομική κάλυψη; Η και τα δύο;

Σε κάθε περίπτωση, το ρεπορτάζ έκανε θρύψαλα τη ζωή του αγαπημένου παρουσιαστή – και οι επιπλοκές του ακόμα δεν έχουν αποκαλυφθεί πλήρως. Πολλοί επώνυμοι στο Twitter –ανάμεσά τους και τα μέλη των Monty Python, Τζον Κλιζ και Ερικ Αϊντλ– εκφράζουν την αγανάκτησή τους, τόσο για το ρεπορτάζ, όσο και για τις μεθόδους έρευνας της προσωπικής ζωής διασημοτήτων, από τα μέσα ιδιοκτησίας του Ρούπερτ Μέρντοκ.

Δημοσκοπήσεις σχετικά με την αξιοπιστία του ευρωπαϊκού Τύπου την τελευταία πενταετία, τοποθετούν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης στις τελευταίες θέσεις της λίστας αξιοπιστίας σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο. Ακόμα και η κάποτε ζηλευτή εγκυρότητα του BBC έχει πληγεί τα τελευταία χρόνια, με πολλούς να κατηγορούν την διορισμένη από τους Συντηρητικούς διοίκηση του οργανισμού.

Οι εν εξελίξει μαζικές αγωγές εναντίον των μέσων του Μέρντοκ από δεκάδες επωνύμους –μεταξύ τους, ο πρίγκιπας Χάρι και ο Σερ Ελτον Τζον– με κατηγορίες για παράνομες παρακολουθήσεις τηλεφώνων και εξόφθαλμη παραβίαση της ιδιωτικότητάς τους, έχουν ξεσηκώσει κύμα διαμαρτυρίας από αναλυτές, που ζητούν τη δημιουργία ενός νέου, ανεξάρτητου σώματος εποπτείας του Τύπου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...