338
Ο Βίκτορ πετά πάνω από τις Αλπεις «φωτογραφίζοντας» τους παγετώνες που -δυστυχώς- λιώνουν | YouTube

Ο αετός που φωτογράφισε την τήξη των παγετώνων

Protagon Team Protagon Team 5 Οκτωβρίου 2019, 19:45
Ο Βίκτορ πετά πάνω από τις Αλπεις «φωτογραφίζοντας» τους παγετώνες που -δυστυχώς- λιώνουν
|YouTube

Ο αετός που φωτογράφισε την τήξη των παγετώνων

Protagon Team Protagon Team 5 Οκτωβρίου 2019, 19:45

Ο Βίκτορ είναι ένας υπερήφανος αετός. Στα εννέα του χρόνια μπορεί να καυχηθεί ότι έχει πραγματοποιήσει μοναδικές πτήσεις σε όλον τον κόσμο. Σε αυτές περιλαμβάνεται και μια με εκκίνηση τον υψηλότερο ουρανοξύστη του κόσμου, τον Μπουρτζ Χαλίφα, στο Ντουμπάι.

Ο Βίκτορ πετάει πάνω από τον υψηλότερο ουρανοξύστη του κόσμου (YouTube)

Ο Βίκτορ έφερε εις πέρας την πιο δύσκολη αποστολή του, την καταγραφή της κατάστασης των παγετώνων στις Αλπεις. Με «όπλο» μια κάμερα 360 μοιρών αλλά και το εντυπωσιακό άνοιγμα των φτερών του, που ξεπερνά τα δύο μέτρα, ο αετός απαθανάτισε τη σκληρή πραγματικότητα. Οι παγετώνες λιώνουν πολύ πιο γρήγορα απ’ όσο πίστευαν οι επιστήμονες. Και ακόμη μία φορά η ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με τις συνέπειες των πράξεών της.

Ο Ζακ-Ολιβιέ Τραβέρ εκπαιδευτής του αετού, δήλωσε στους Times του Λονδίνου ότι «οι εικόνες που μας παρέχει ο Βίκτορ, παρά την ομορφιά τους, μας εκθέτουν ανεπανόρθωτα καθώς δείχνουν την ταχύτητα με την οποία λιώνουν οι παγετώνες των Αλπεων λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη».

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των επιστημόνων, οι παγετώνες έχουν χάσει το 50% της μάζας τους σε σχέση με τις μεγαλύτερες καταγεγραμμένες τους τιμές.

Ο παγετώνας Πλανπισιέ στις Ιταλικές Αλπεις υποχωρεί λόγω της κλιματικής αλλαγής (Reuters)

Για παράδειγμα ο παγετώνας στο Ζουγκσπίτσε, το υψηλότερο βουνό της Γερμανίας, που βρίσκεται στα σύνορα με την Αυστρία, που υπολογιζόταν ότι θα εξαφανιστεί το 2035, αναμένεται να έχει λιώσει το 2023!

«Είναι πολύ λυπηρό. Το πρόβλημα είναι ότι καθώς οι παγετώνες λιώνουν, ζυγίζουν λιγότερο και χάνουν την ικανότητα να αναγεννηθούν» είπε κλείνοντας ο Τραβέρ.

Ο Βίκτορ, που ζυγίζει 4 κιλά, πέρασε μεγάλο μέρος του περασμένου μήνα «τραβώντας» φωτογραφίες για λογαριασμό της περιβαλλοντικής οργάνωσης Freedom Conservation.

Ο αετός πέταξε πάνω από την οροσειρά Ντάχσταϊν της Αυστρίας, το βουνό Πιτς Κορβάτς στην Ελβετία, το βουνό Μαρμολάδα στην Ιταλία, το Εγκίλ ντε Μιντί, στη Γαλλία και το Ζουγκσπίτσε στην Γερμανία. Πέντε κορυφές σε πέντε διαφορετικές χώρες μέσα σε 30 ημέρες. Εντυπωσιακό!

Δείτε το βίντεο από την περιπέτεια του Βίκτορ:

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...