242
Τοξικό μανιτάρι σαν αυτό της φωτογραφίας βρέθηκε στην Αυστραλία |

Ενα από τα πιο δηλητηριώδη μανιτάρια στον κόσμο βρέθηκε στην Αυστραλία – Συρρικνώνει τον εγκέφαλο

Protagon Team Protagon Team 3 Οκτωβρίου 2019, 14:33
Τοξικό μανιτάρι σαν αυτό της φωτογραφίας βρέθηκε στην Αυστραλία
|

Ενα από τα πιο δηλητηριώδη μανιτάρια στον κόσμο βρέθηκε στην Αυστραλία – Συρρικνώνει τον εγκέφαλο

Protagon Team Protagon Team 3 Οκτωβρίου 2019, 14:33

«Προσοχή μην αγγίζετε, κίνδυνος-θάνατος!», προειδοποιούν οι επιστήμονες όσους βρεθούν μπροστά σε ένα από πιο δηλητηριώδη μανιτάρια του πλανήτη, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο τροπικό δάσος που βρίσκεται κοντά στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Υφαλο της Αυστραλίας.

Ο μύκητας αυτός, που είναι γνωστός ως Δηλητηριώδες Κοράλλι της Φωτιάς και είναι περισσότερο γνωστός στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, βρέθηκε κοντά στο Κερνς, στην βόρεια Πολιτεία Κουίνσλαντ, σύμφωνα με τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου Τζέιμς Κουκ (JCU).

Περιέχει θανατηφόρες τοξίνες που μπορούν να απορροφηθούν μέσω του δέρματος.

«Αν το βρείτε, δεν πρέπει να το αγγίξετε και οπωσδήποτε να μην το φάτε», δήλωσε ο Ματ Μπάρετ, ειδικός στους μύκητες του τμήματος Αυστραλιανής Τροπικής Βοτανολογίας του πανεπιστημίου.

«Από τα περίπου 100 τοξικά μανιτάρια που είναι γνωστά στους ερευνητές, αυτό είναι το μόνο οι τοξίνες του οποίου μπορούν να απορροφηθούν από το δέρμα», υπογράμμισε.

Αν φαγωθεί, ο ξεχωριστός αυτός κόκκινος μύκητας προκαλεί φρικτά συμπτώματα: πόνο στο στομάχι, εμετό, διάρροιες, πυρετό και μούδιασμα, τα οποία ακολουθούνται έπειτα από ώρες ή ημέρες από απολέπιση του δέρματος στα χέρια και τα πόδια και συρρίκνωση του εγκεφάλου, πρόσθεσε.

Το πιο πιθανό είναι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο επικίνδυνος αυτός μύκητας να εμφανίστηκε φυσικά στο Κερνς, αν και υπάρχουν αναφορές για την παρουσία τους και από την Ινδονησία και την Παπούα Νέα Γουινέα, αναφέρει ο Μπάρετ σε ανακοίνωσή του.

Το είδος αυτό μύκητα, το οποίο φέρει την επιστημονική ονομασία «podostroma cornu-damae», βρέθηκε από έναν φωτογράφο σε ένα προάστιο του Κερνς, προτού αναγνωριστεί από τους ερευνητές, αναφέρεται σε ανακοίνωση του πανεπιστημίου Τζέιμς Κουκ.