236
Ο Μάριο Ντράγκι προσέρχεται στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου | Reuters

Ντράγκι: Η Ελλάδα θα μπει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης αν συνεχιστεί η πρόοδος

Protagon Team Protagon Team 23 Σεπτεμβρίου 2019, 20:26
Ο Μάριο Ντράγκι προσέρχεται στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου
|Reuters

Ντράγκι: Η Ελλάδα θα μπει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης αν συνεχιστεί η πρόοδος

Protagon Team Protagon Team 23 Σεπτεμβρίου 2019, 20:26

Ανοιχτό παράθυρο για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας άφησε ο επικεφαλής του θεσμού, Μάριο Ντράγκι, θέτοντας ως προϋπόθεση την ενίσχυση της αξιοπιστίας της χώρας και τη μείωση των κόκκινων δανείων.

«Η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει σημαντική πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις τα τελευταία χρόνια και έχει καταγράψει μεγάλη ανάπτυξη. Αυτό αναγνωρίζεται, όπως δείχνουν και τα χαμηλά επιτόκια. Αν η αξιοπιστία ενισχυθεί και υπάρξουν οι προϋποθέσεις για την πιστοληπτική αναβάθμιση, η Ελλάδα θα μπορέσει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης», είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας σε μέλη της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου.

Ο κ. Ντράγκι, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ Γιώργου Κύρτσου αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει γίνει στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για να ενταχθεί στο QE.

Σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη, κρίσιμο στοιχείο είναι η διατήρηση των κατάλληλων συνθηκών στην αγορά. Παράλληλα, ανέφερε ότι χρειάζεται «να ενισχυθεί περαιτέρω η αξιοπιστία και η εμπιστοσύνη των κεφαλαιαγορών. Οπότε αυτό το στοιχείο είναι βασικό για τη διαμόρφωση της δημοσιονομικής πολιτικής. Τα αποτελέσματα έχουν ξεπεράσει τους στόχους, παραπάνω από μία φορά. Οπότε συνολικά οι οικονομικές εξελίξεις αναγνωρίζουν ότι υπάρχει πρόοδος στη χώρα».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Μάριο Ντράγκι στα κόκκινα δάνεια, χαρακτηρίζοντας τη μείωσή τους ως ζωτικής σημασίας. Όπως είπε, «υψηλό ποσό μη εξυπηρετούμενων δανείων οδηγεί σε ευπάθεια το τραπεζικό σύστημα, το οποίο έτσι δεν χρηματοδοτεί τον ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο, χρειάζεται η μείωση των κόκκινων δανείων χωρίς να ξεχνάμε τη κοινωνική πτυχή».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...