616
Ο Ντέιβιντ Σάτσετ ως εμβληματικός «Πουαρό» στην ομώνυμη τηλεοπτική σειρά | ITV

Ντέιβιντ Σάτσετ: «Ημουν ο Πουαρό που ονειρεύτηκε η Αγκαθα»

Protagon Team Protagon Team 4 Φεβρουαρίου 2019, 14:13
Ο Ντέιβιντ Σάτσετ ως εμβληματικός «Πουαρό» στην ομώνυμη τηλεοπτική σειρά
|ITV

Ντέιβιντ Σάτσετ: «Ημουν ο Πουαρό που ονειρεύτηκε η Αγκαθα»

Protagon Team Protagon Team 4 Φεβρουαρίου 2019, 14:13

«Αυτός είναι ο θάνατος ενός πολύ αγαπημένου φίλου. Για πολλά χρόνια (1989-2013) ήμουν εγώ και ο Πουαρό-και το να τον αποχωριστώ είναι ένας πόνος που δεν μπορώ να περιγράψω. Ο θάνατος του Πουαρό σηματοδοτεί το τέλος μίας μεγάλης διαδρομής για μένα. Το μόνο που ήθελα, ήταν να παίξω τον αληθινό Πουαρό της Αγκαθα Κρίστι. Για μένα ήταν τόσο αληθινός, όσο ήταν και για εκείνη: ένας σπουδαίος ντετέκτιβ, ένας αξιόλογος άνδρας, αν και, ίσως κάπου κάπου, λίγο εκνευριστικός. Σκέφτομαι ξανά τα τελευταία του λόγια προτού πεθάνει. Εκείνο το δεύτερο “Cher ami” (αγαπημένε μου φίλε) δεν προοριζόταν για τον επιστήθιο φίλο του Πουαρό, τον Αρθουρ Χέιστινγκς. Ηταν για τον πολυαγαπημένο μου φίλο, Πουαρό. Ελεγα αντίο και σε εκείνον-και το ένιωσα με όλη μου την καρδιά»: με αυτά τα τόσο τρυφερά και εγκάρδια λόγια, είχε αποχαιρετήσει ο βρετανός ηθοποιός Ντέιβιντ Σάτσετ τον πιο αγαπημένο του τηλεοπτικό ρόλο, εκείνον του Ηρακλή Πουαρό.

Ο Ντέιβιντ Σάτσετ έγραψε ιστορία στην τηλεοπτική σειρά «Οι περιπέτειες του Ηρακλή Πουαρό»

Το τελευταίο επεισόδιο της δημοφιλούς και στη χώρα μας σειράς «Οι περιπέτειες του Ηρακλή Πουαρό» προβλήθηκε τον Νοέμβριο του 2013. Ηταν η τηλεοπτική μεταφορά του τελευταίου βιβλίου της Αγκαθα Κρίστι από τις περιπέτειες του δαιμόνιου ντετέκτιβ, με τίτλο «Αυλαία». Σε αυτό το βιβλίο, όπως και στο αντίστοιχο επεισόδιο, ο Πουαρό πεθαίνει, αφού όμως προλάβει να εξιχνιάσει ένα ακόμη ανατρεπτικό έγκλημα – το τελευταίο της επιτυχημένης καριέρας του.

Σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Telegraph, ο 72χρονος ηθοποιός μίλησε για το επόμενο βήμα του, που είναι θεατρικό, αλλά και για τον εμβληματικό Πουαρό, που εξακολουθεί να τον στοιχειώνει και να τον προσδιορίζει.

Για το «φαινόμενο» Πουαρό

«Η σειρά έκανε συνολικά 70 επεισόδια και προσέλκυσε 700 εκατομμύρια τηλεθεατές από το 1989 ως το 2013. Εχουν περάσει έξι χρόνια από το τελευταίο επεισόδιο, αλλά όλη αυτή η αγάπη και η τρέλα για τον Πουαρό, συνεχίζεται. Πάντα θα βρεθεί κάποιος που θα με πλησιάσει και θα μου μιλήσει για εκείνον. Ο κόσμος λατρεύει αυτόν τον ήρωα. Συναρπάζει και εμπνέει, ίσως επειδή είναι δίκαιος, με το μέρος των καλών. Εξακολουθώ να λαμβάνω γράμματα θαυμαστών, που είναι πολύ συγκινητικά. Μου γράφουν ότι παρακολουθούσαν τη σειρά όσο βρίσκονταν στο νοσοκομείο και τους έκανε να νιώθουν καλύτερα. Κάποιοι άλλοι, που πήραν διαζύγιο, λένε ότι το σίριαλ τους βοήθησε, ήταν μία παρήγορη συντροφιά, ώστε να ξεπεράσουν τις δύσκολες στιγμές. Νιώθω πραγματικά ευγνώμων. Ο Πουαρό θα είναι εκεί μέχρι να πεθάνω. Αλλά και αφού πεθάνω».

Για τον Πουαρό του Τζον Μάλκοβιτς

«Ολοι περίμεναν να δω και να σχολιάσω τον Τζον Μάλκοβιτς που υποδύεται τον Πουαρό στη νέα μίνι σειρά “ABC murders”. Γι΄αυτό ακριβώς, προτίμησα να μην τον δω. Δεν ζήλεψα τις διθυραμβικές κριτικές που έλαβε για την ερμηνεία του, δεν νιώθω κανέναν ανταγωνισμό. Αν υπάρχει κάτι που με πληγώνει, είναι ότι μου λείπει προσωπικά ο Πουαρό».

«Ημουν αυτό που ήθελε η Αγκαθα Κρίστι»

«Η σκηνοθετική εντολή που είχα, ήταν να υποδυθώ τον Πουαρό, όπως ακριβώς τον έγραψε η Κρίστι. Ημουν ο Πουαρό που ονειρεύτηκε η Αγκαθα. Οταν λόγω της μεγάλης επιτυχίας της σειράς μου προτάθηκε να συνεχίσω με αστυνομικές ιστορίες που όμως δεν είχε γράψει η ίδια, είπα όχι».

Για τον νέο ρόλο του στο θέατρο

«Το έργο “The Price” (Το Τίμημα) του Αρθουρ Μίλερ που ανεβαίνει σε σκηνή του Λονδίνου από τις 5 Φεβρουαρίου 2019, έχει για μένα έναν ρόλο πρόκληση. Υποδύομαι έναν περιθωριακό τύπο. Εχω παίξει αντίστοιχους ρόλους στο παρελθόν. Ισως έχει να κάνει με την εξωτερική μου εμφάνιση. Δεν μοιάζω με χαρακτηριστικό Βρετανό. Ταιριάζει επίσης με τον ψυχοσύνθεσή μου. Πάντα κατανοούσα τους ανθρώπους που ζουν στην κόψη του ξυραφιού και δεν φοβούνται να βγουν εκτός περιγράμματος».

Ο Ντέιβιντ Σάτσετ σε στιγμιότυπο από τη λονδρέζικη παράσταση «Το τίμημα» (Wyndham’s Theatre)

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...