221
O σερ Ντέιβιντ Ατένμπορο στο βήμα της Cop26 | Steve Reigate/Pool via REUTERS

Ντέιβιντ Ατένμπορο: Μπορούμε να μετατρέψουμε την τραγωδία της κλιματικής αλλαγής σε θρίαμβο

Protagon Team Protagon Team 1 Νοεμβρίου 2021, 19:29
O σερ Ντέιβιντ Ατένμπορο στο βήμα της Cop26
|Steve Reigate/Pool via REUTERS

Ντέιβιντ Ατένμπορο: Μπορούμε να μετατρέψουμε την τραγωδία της κλιματικής αλλαγής σε θρίαμβο

Protagon Team Protagon Team 1 Νοεμβρίου 2021, 19:29

Το μήνυμα από έναν άνθρωπο που έχει ταυτιστεί με τα σπουδαία ντοκιμαντέρ του BBC για μια φύση που χάνεται οριστικά πρέπει να ακουστεί.

Ακμαίος στα 95 του, ο σερ Ντέιβιντ Ατένμπορο, από το βήμα της Cop26 στη Γλασκώβη, επικεντρώθηκε σε ένα και μόνο αριθμό, που όπως είπε ορίζει τη σχέση μας με τη φύση. Είναι η ποσότητα του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Στο πέρασμα των χιλιετιών, αυτός ο αριθμός είχε μεγάλες διακυμάνσεις, αναγκάζοντας τους μακρινούς προγόνους των σύγχρονων ανθρώπων να ζουν σε έναν απρόβλεπτο κόσμο.

Αργότερα όμως η συγκέντρωση του διοξειδίου σταθεροποιήθηκε και το κλίμα του πλανήτη έγινε ήπιο, ενώ η διακύμανση ήταν πάνω-κάτω ένας βαθμός Κελσίου. «Οσα καταφέραμε τα τελευταία 10.000 χρόνια ήταν χάρη σε αυτή τη σταθερότητα», είπε.

Η καύση ορυκτών καυσίμων και η βιομηχανική δραστηριότητα απειλούν να αποσταθεροποιήσουν αυτή την κατάσταση. «Ολοι αντιμετωπίζουμε πρόβλημα, η σταθερότητα από την οποία όλοι εξαρτιόμαστε καταρρέει», είπε σχετικά.

Προς τους ηγέτες του κόσμου, επισήμανε ότι το μέλλον των νέων θα πρέπει να δώσει το έναυσμα «να μετατραπεί η τραγωδία σε θρίαμβο». Τόνισε ότι γνωρίζουμε πώς να ενεργήσουμε, αλλά και ότι οι επόμενες γενιές θα κρίνουν τους σημερινούς ηγέτες από το πώς θα μειώσουν τη συγκέντρωση των αερίων του θερμοκηπίου.

«Στη ζωή μου», είπε ο Ντέιβιντ Ατέμνμπορο κλείνοντας σε αισιόδοξο τόνο την ομιλία του, «βίωσα τρομερή πτώση. Στη δική σας μπορείτε –και πρέπει– να δείτε μια θαυμαστή ανάκαμψη».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...