339
Ο Τζο Μπάιντεν μιλά στη Γλασκώβη | Andy Buchanan/Pool via REUTERS

Μπάιντεν: Την επόμενη δεκαετία πρέπει να νικήσουμε την κλιματική αλλαγή

Protagon Team Protagon Team 1 Νοεμβρίου 2021, 17:45
Ο Τζο Μπάιντεν μιλά στη Γλασκώβη
|Andy Buchanan/Pool via REUTERS

Μπάιντεν: Την επόμενη δεκαετία πρέπει να νικήσουμε την κλιματική αλλαγή

Protagon Team Protagon Team 1 Νοεμβρίου 2021, 17:45

Η Cop26 πρέπει να είναι η αρχή μιας δεκαετίας με φιλόδοξους στόχους για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, είπε ο Τζο Μπάιντεν, μιλώντας από το βήμα της Διεθνούς Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα.

«Είναι η δεκαετία στην οποία θα έχουμε την ευκαιρία να αποδείξουμε ότι μπορούμε, είπε ο αμερικανός πρόεδρος και πρόσθεσε: «Η κλιματική αλλαγή δεν είναι υποθετική, αλλά καταστρέφει τη ζωή ανθρώπων κάθε μέρα».

Τα τελευταία χρόνια, οι ΗΠΑ έχουν βιώσει τα προβλήματα που δημιουργούνται από την κλιματική αλλαγή «και κανείς από εμάς δεν μπορεί να γλιτώσει τα χειρότερα από όσα έρχονται αν αποτύχουμε να αδράξουμε αυτή την ευκαιρία», είπε.

Ο αμερικανός πρόεδρος είπε ακόμα ότι «μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον που θα ανεβάσει τα στάνταρ της ποιότητας ζωής σε όλο τον κόσμο», προσθέτοντας ότι αυτό είναι επιτακτική ανάγκη, από ηθικής και οικονομικής απόψεως.

Ο Μπάιντεν δεν μίλησε αναλυτικά για το σχέδιό του με το οποίο οι ΗΠΑ θα φτάσουν στην κλιματική ουδετερότητα το 2050, αλλά τόνισε ότι η χώρα θα τηρήσει την υπόσχεσή της να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου 50%-52% έως το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2005.

Είπε ακόμα ότι οι ΗΠΑ θα συνεισφέρουν χρηματικά, για πρώτη φορά, στο Ταμείο Προσαρμογής, αποστολή του οποίου είναι να βοηθήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Δεν ανέφερε το ύψος της χρηματοδότησης.

Τέλος, ο αμερικανός πρόεδρος ζήτησε συγγνώμη από τη διεθνή κοινότητα για την κίνηση του προκατόχου του να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα.

Οπως ανέφερε το BBC, οι ΗΠΑ φέρουν τεράστιο μερίδιο ευθύνης για την κλιματική κρίση, καθώς είναι η δεύτερη χώρα στον κόσμο, μετά την Κίνα, σε επιβλαβείς εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Συγκεκριμένα, το 2019, έφτασαν τους 5,1 εκατ. τόνους CO2, δηλαδή 15,5 τόνους ανά κάτοικο.

Επίσης, καμία άλλη χώρα στον κόσμο δεν έχει, ιστορικά, περισσότερες εκπομπές θερμοκηπικών αερίων από ό,τι οι ΗΠΑ: Από το 1750, οι ΗΠΑ ευθύνονται για την εκπομπή 410,2 δισ. τόνων διοξειδίου του άνθρακα. Δεύτερη, με τις μισές εκπομπές, είναι η Κίνα.

Δείτε την 12λεπτη ομιλία του Τζο Μπάιντεν, ξεκινώντας από το 1:55:00

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...