439
Το πάνελ στο συνέδριο του Economist. Από δεξιά ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης , ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και η συντονίστρια της συζήτησης | Nikos Libertas / SOOC

Ντάισελμπλουμ στο συνέδριο του Economist: «Αν χρειαστεί» η ελάφρυνση του χρέους

Protagon Team Protagon Team 25 Σεπτεμβρίου 2017, 20:24
Το πάνελ στο συνέδριο του Economist. Από δεξιά ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης , ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και η συντονίστρια της συζήτησης
|Nikos Libertas / SOOC

Ντάισελμπλουμ στο συνέδριο του Economist: «Αν χρειαστεί» η ελάφρυνση του χρέους

Protagon Team Protagon Team 25 Σεπτεμβρίου 2017, 20:24

«Περισσότερη ελάφρυνση χρέους θα έρθει το επόμενo διάστημα εφόσον χρειάζεται» τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, εξηγώντας πως αν η ανάπτυξη δεν είναι αυτή που περιμένουμε στην Ελλάδα υπάρχει ένας μακροχρόνιος μηχανισμός ελάφρυνσης (δείχνοντας προς την απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου).

Μιλώντας στο συνέδριο του Economist ο πρόεδρος του Eurogroup σημείωσε ότι «περάσαμε μια πολύ δύσκολη περίοδο, δεν χρειάζεται να σας θυμίσω την αρχή του 2015 όταν φτάσαμε πολύ κοντά σε μια κρίση που θα ήταν εξαιρετικά καταστροφική για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη» για να στείλει ακόμη ένα μήνυμα: «Θα προχωρήσουμε μαζί, αυτό σημαίνει ότι για πολλά χρόνια θα έχουμε πιο πολλές μεταρρυθμίσεις, θα έχουμε κι άλλη προσαρμογή; Ναι».

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής στη Γερμανία τόνισε ότι το νέο σκηνικό που διαμορφώθηκε δεν θα αλλάξει τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί στο Eurogroup. Για το πολιτικό σκέλος είπε ότι «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί καθώς ο λαϊκισμός είναι ακόμη σε φάση ανόδου, ακόμη και στη Γερμανία».

Ο πρόεδρος του Eurogroup ερωτώμενος υπογράμμισε ότι υπάρχουν όντως δύσκολα θέματα στην αξιολόγηση, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, αλλά τόνισε ότι «η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να υλοποιήσει όσα έχουν συμφωνηθεί» και ότι ο ίδιος νιώθει «σχετικά άνετα» για το θέμα αυτό καθώς πιστεύει ότι αποτελεί κοινό συμφέρον των Ευρωπαίων και της κυβέρνησης να προχωρήσει όσο γίνεται πιο ήπια η διαδικασία προς την έξοδο από το Μνημόνιο.

Απαντώντας, τέλος, σε ερώτηση για το Brexit ο κ. Ντάισελμπλουμ ήταν εμφανώς ειρωνικός. «Εύχομαι στη Βρετανία καλή τύχη» είπε, κάτι που προκάλεσε αίσθηση στην αίθουσα.

Χουλιαράκης: πλεόνασμα 2,2% εφέτος

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιάκης είπε στο ίδιο συνέδριο ότι η Ελλάδα θα πετύχει τον στόχο για ανάπτυξη 1,8% φέτος και 2,4% το 2018. Τόνισε ότι η Αθήνα αναμένει πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% ως 2,2% του ΑΕΠ φέτος (έναντι στόχου 1,75%) κάτι που σύμφωνα με τον αναπλ. υπουργό θα επιστρέψει την άνετη επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Ο κ. Χουλιαράκης σημείωσε επίσης ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης ως το τέλος του έτους θα δώσει στη χώρα «καθαρό αέρα» για να έρθει πολλές φορές σε επαφή με τις αγορές και να συζητήσει με τους εταίρους το πλαίσιο για μετά τον Αύγουστο του 2018, μιλώντας για καθαρή έξοδο (clean exit) από το Μνημόνιο.

Ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι παρά τις εκατοντάδες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει από το 2014, το ΔΝΤ αναθεώρησε επί τα χείρω την πρόβλεψή του για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη στο 1%. «Κάτι φαίνεται ότι δεν πάει καλά με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ και όχι με την ελληνική οικονομία» σχολίασε χαρακτηριστικά.

Τζακ Λιου: Χρειάζεται αναδιάρθρωση χρέους

Νωρίτερα, στο πάνελ που προηγήθηκε, ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάκ Λιου τόνισε ότι «το ΔΝΤ δεν βλέπει λύση που θα έχει διάρκεια χωρίς αναδιάρθρωση χρέους» στο ελληνικό ζήτημα.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...