1141
Πολλά γέλια και καθόλου ένταση. Καμία σχέση με την προηγούμενη φορά του Ντάισελμπλουμ σε αυτήν την αίθουσα... | REUTERS/Costas Baltas

Η επιστροφή του Ντάισελμπλουμ στην Αθήνα, 32 μήνες μετά το «γουάου»

Protagon Team Protagon Team 25 Σεπτεμβρίου 2017, 15:56
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 25/09/2017, 19:10
Πολλά γέλια και καθόλου ένταση. Καμία σχέση με την προηγούμενη φορά του Ντάισελμπλουμ σε αυτήν την αίθουσα...
|REUTERS/Costas Baltas

Η επιστροφή του Ντάισελμπλουμ στην Αθήνα, 32 μήνες μετά το «γουάου»

Protagon Team Protagon Team 25 Σεπτεμβρίου 2017, 15:56
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 25/09/2017, 19:10

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Γερούν Ντάισελμπλουμ φεύγει από τις συναντήσεις με έλληνες αξιωματούχους αποφεύγοντας να κάνει πολλές δηλώσεις στους δημοσιογράφους. Εχουν περάσει 32 μήνες, αλλά όλοι θυμούνται εκείνη την επεισοδιακή κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γιάνη -«γουάου»- Βαρουφάκη, όταν ο πρόεδρος του Eurogroup είχε καταλάβει ότι κάτι δεν πάει καλά με την νέα ελληνική κυβέρνηση όσον αφορά στη διαχείριση της κρίσης και αποχωρούσε από το υπουργείο Οικονομικών στο Σύνταγμα θιγμένος. Ηταν Ιανουάριος 2015.

Τώρα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ αποχώρησε πάλι χωρίς να κάνει δηλώσεις -παρά μόνο μια μικρή φευγαλέα συνομιλία με δημοσιογράφους κατά την οποία είπε ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν θα έχουν πρόβλημα εφόσον αντιμετωπιστούν τα «κόκκινα δάνεια» (διαβάζεται και αντίστροφα αυτό). Η κατάσταση είναι πάντως εντελώς διαφορετική. Ο Ολλανδός επιβεβαίωσε με την παρουσία του όχι τη ρήξη αλλά ότι η Ελλάδα τα πηγαίνει καλύτερα και εμφανίστηκε αισιόδοξος για το μέλλον και για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης.

Στην πρώτη του επίσκεψη στην Αθήνα μετά από εκείνες τις πρώτες ημέρες της πρώτης φοράς Αριστερά, ο Ντάισελμπλουμ συναντήθηκε τη Δευτέρα με τον Προκόπη Παυλόπουλο και έπειτα με τον Αλέξη Τσίπρα για να ακολουθήσει το ραντεβού με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

242413
Αλλη εικόνα. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος καλωσορίζει τον Γερούν Ντάισελμπλουμ στο υπ. Οικονομικών (INTIMENEWS)

To κλίμα ήταν εντελώς διαφορετικό. Αυτή τη φορά υποδεχόμασταν έναν «φίλο» και όχι έναν «εχθρό». Ισχύει και το αντίστροφο: ο Ολλανδός είχε απέναντί του έναν Πρωθυπουργό και μια κυβέρνηση που έχει κάνει ό,τι έχουν ζητήσει οι δανειστές…

Υποδεχόμενος τον πρόεδρο του Εurogroup, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως αυτή τη φορά η επίσκεψη συνδέεται με ευχάριστες εξελίξεις για την ελληνική οικονομία και ότι πλέον η χώρα μας βρίσκεται στο τέλος των δυσκολιών. Ο Πρωθυπουργός είπε πως «πήραμε δύσκολες αποφάσεις αλλά πλέον βρισκόμαστε στο τέλος», για να συμπληρώσει πως μένουν τα τελευταία προαπαιτούμενα για να κλείσει η αξιολόγηση.

«Διανύουμε τα τελευταία μέτρα αυτής της δύσκολης διαδρομής» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση της κυβέρνησης να προχωρήσει προς το κλείσιμο της αξιολόγησης ώστε από εκεί και πέρα «να μπορέσουμε να συζητήσουμε της επόμενη μέρα της Ελλαδας».

«Εκτιμώ ότι αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος της επίσκεψης σας» είπε ο Πρωθυπουργός τονίζοντας παράλληλα «πως τα οικονομικά στοιχεία μάς γεμίζουν αισιοδοξία για το μέλλον».

Από την πλευρά του ο Γ. Ντάισελμπουμ ευχαρίστησε τον κ. Τσίπρα για την υποδοχή εκφράζοντας τη χαρά του που επισκέπτεται την Ελλάδα. «Δυστυχώς οι επισκέψεις μου είναι πάντα ολιγοήμερες για να απολαύσω την υπέροχη χώρα σας» σημείωσε. «Ωστόσο», συνέχισε ο ολλανδός πολιτικός, «είναι πολύ ευχάριστο που βρίσκομαι εδώ, τώρα που τα πράγματα πάνε πολύ καλύτερα, η εμπιστοσύνη και η αξιοπιστία έχει επιστρέψει στην ελληνική οικονομία ως αποτέλεσμα της δουλειάς που έχετε κάνει».

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ ευχαρίστησε τον κ. Τσίπρα και για τη συνεργασία τους, «μετά από μια περίοδο εντατικών συνομιλιών και δυσκολιών».

«Εγινε τόση πολλή δουλειά και τα νέα είναι καλά όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρωζώνη και σας ευχαριστώ για αυτό», επεσήμανε ο Γ. Ντάισελμπλουμ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Εχουμε κοινή πεποίθηση να κλείσει η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό, γνωρίζω τη δέσμευσή σας σε αυτή την κατεύθυνση», είπε ο Γ. Ντάισελμπλουμ, «και έχετε την υποστήριξή μου σε αυτό, από εκεί και πέρα θα δούμε την “καθαρή” έξοδο της Ελλάδας από τα προγράμματα ώστε να ανακτήσει την οικονομική της ανεξαρτησία και σε αυτό το κομμάτι θα δουλέψουμε μαζί».

Σύμφωνα με τα όσα είπε το βράδυ της Δευτέρας στη Βουλή ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, ο πρόεδρος του Eurogroup εκτίμησε ότι «η Ελλάδα οδεύει προς την καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια».

2017-09-25T110547Z_287659882_RC1E24CDF830_RTRMADP_3_EUROZONE-GREECE
Αλέξης Τσίπρας και Γερούν Ντάισελμπλουμ στο Μαξίμου. Δύο καλοί συνεργάτες (Reuters)

Σε πιο τεχνικό επίπεδο -αλλά και με περισσότερο χιούμορ- εξελίχθηκε η συνάντηση του Γερούν Ντάισελμπλουμ με τον κ. Τσακαλώτο στο υπουργείο Οικονομικών.

«Ξέρετε σταματήσαμε να βάζουμε στους τοίχους τις φωτογραφίες των υπουργών Οικονομικών μετά την είσοδο στο πρόγραμμα προσαρμογής το 2010» είπε ο κ. Τσακαλώτος στον χαλαρό διάλογο που είχε με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ μπροστά στις κάμερες κατά την έναρξη της συνάντησης τους στο υπουργείο.

«Αυτό είναι τόσο άδικο, γιατί οι υπουργοί μετά το 2010 έκαναν όλη τη σκληρή δουλειά» απάντησε ο Ντάισελμπλουμ, αναφορά που πολλοί ερμήνευσαν ως καρφί για τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Κατά τα άλλα ο Γ. Ντάισελμπλουμ έστειλε μήνυμα για «καθαρή έξοδο» (χωρίς νέα συμφωνία για πιστωτική γραμμή) της Ελλάδας από το πρόγραμμα, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι είναι εφικτό να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους και όσον αφορά το θέμα του χρέους επισήμανε ότι η θέση της Ευρωομάδας για τη βιωσιμότητα του (χρέους) δεν θα αλλάξει μετά το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών. Οι εκλογές σε μια χώρα δεν αλλάζουν τις συμφωνίες του Eurogroup, επισήμανε χαρακτηριστικά.

O πρόεδρος του Eurogroup τόνισε, πως τα τελευταία δύο χρόνια καλύφθηκε πάρα πολύς δρόμος για την Ελλάδα και πλέον έχει επανέλθει η εμπιστοσύνη και η προοπτική για την οικονομία και τους πολίτες.

06_09252017_001_img_64911506344433
Τσακαλώτος και Ντάισελμπλουμ, μια άλλη ατμόσφαιρα στο υπουργείο Οικονομικών (SOOC)

«Συζητήσαμε (με τον κ. Τσακαλώτο) για την τελευταία φάση του προγράμματος και είναι εφικτό να ολοκληρωθεί η γ’ αξιολόγηση πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους. Η ολοκλήρωσή της θα “ξεκλειδώσει” τις αποφάσεις για το χρέος και θα συμβάλει στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών. Αίσθησή μου είναι ότι το κλίμα αυτό υπάρχει ήδη από τις συνομιλίες που έχω με επενδυτές. Πρέπει να είναι καθαρή η έξοδος από το πρόγραμμα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας πως η Ελλάδα είναι πλήρες μέλος της Ευρωζώνης.

Ερωτηθείς σχετικά, ο Γ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι η επιτήρηση μετά το πρόγραμμα από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς είναι μια τυποποιημένη διαδικασία, ουσιαστικά ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης και αυτό θα ισχύσει και για την Ελλάδα για κάποια χρόνια. «Δεν υπάρχει πλέον η εποχή που οι χώρες (της Ευρωζώνης) είχαν πλήρη αυτονομία» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι αυτό, ωστόσο, δεν επηρεάζει την αυτονομία κάθε χώρας στη λήψη αποφάσεων. Σχετικά με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων επεσήμανε, ότι παρότι δεν έχει σαφή εικόνα διότι αυτό αφορά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ίδιος βλέπει τη δημοσιονομική πορεία της Ελλάδας με πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη και σιγουριά.

Από την πλευρά του ο κ. Τσακαλώτος, αφού ευχαρίστησε τον Γ. Ντάισελμπλουμ για τη συνεργασία που είχαν και τη βοήθεια που προσέφερε στη χώρα τα δύο τελευταία χρόνια, επεσήμανε ότι στόχος είναι μια καθαρή έξοδος χωρίς την ανάγκη άλλου προγράμματος. Θα υπάρχουν σκαμπανεβάσματα στους 10 μήνες που απομένουν, ωστόσο βασικό ζητούμενο είναι να υπάρχουν λύσεις.

Ερωτηθείς για πιθανά δημοσιονομικά μέτρα, ο κ. Τσακαλώτος απάντησε πως ο προϋπολογισμός εμφανίζεται ισοσκελισμένος, διότι κάποιες πηγές υπεραποδίδουν, καλύπτοντας αυτές που υστερούν και θα πειστούν οι θεσμοί ότι είμαστε σε καλό δρόμο.

Σχετικά δε με τις μελλοντικές εκδόσεις ομολόγων, ανέφερε πως θα υπάρξουν και άλλες δοκιμαστικές έξοδοι στις αγορές πριν από τη λήξη του προγράμματος, αλλά αυτό δεν είναι κάτι που ανακοινώνεται εκ των προτέρων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...