328
Από αριστέρα προς τα δεξιά, oι υπουργοί Εξωτερικών Πολωνίας, Γερμανίας και Γαλλίας, σε φωτογραφία κατά τη συνάντηση του λεγόμενου «Τριγώνου της Βαϊμάρης» την Πέμπτη στο Παρίσι | Τwitter / @ MSZ_RP

Τελεσίγραφο Μέρκελ – Μακρόν στον Ερντογάν: «Εχετε μία εβδομάδα»

Protagon Team Protagon Team 15 Οκτωβρίου 2020, 15:05
Από αριστέρα προς τα δεξιά, oι υπουργοί Εξωτερικών Πολωνίας, Γερμανίας και Γαλλίας, σε φωτογραφία κατά τη συνάντηση του λεγόμενου «Τριγώνου της Βαϊμάρης» την Πέμπτη στο Παρίσι
|Τwitter / @ MSZ_RP

Τελεσίγραφο Μέρκελ – Μακρόν στον Ερντογάν: «Εχετε μία εβδομάδα»

Protagon Team Protagon Team 15 Οκτωβρίου 2020, 15:05

Προθεσμία μιας εβδομάδας στην Τουρκία να ξεκαθαρίσει τη θέση της στην Ανατολική Μεσόγειο, έδωσαν σε αυστηρό ύφος την Πέμπτη Γερμανία και Γαλλία, την ώρα που το καθεστώς Ερντογάν συνεχίζει ακάθεκτο τις προκλητικές ενέργειες στην περιοχή, σε πλήρη περιφρόνηση των εκκλήσεων της ΕΕ και της διεθνούς κοινότητας (ΗΠΑ, Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ κ.τ.λ.).

«Είναι ξεκάθαρο σε εμάς ότι η Τουρκία προβαίνει διαρκώς σε προκλητικές ενέργειες, οι οποίες είναι απαράδεκτες», υπογράμμισε σύμφωνα με το Reuters, χωρίς «ναι μεν αλλά», ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν-Υβ Λεντριάν, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στο Παρίσι με τους ομολόγους του της Γερμανίας και της Πολωνίας (στο πλαίσιο της συνεργασίας των τριών χωρών από το 1991, του λεγόμενου «Τριγώνου της Βαϊμάρης»).

Η μπάλα πλέον, τόνισε χαρακτηριστικά, βρίσκεται στο γήπεδο της Αγκυρας, διαμηνύοντας ταυτόχρονα πως η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι έτοιμη να αλλάξει την ισορροπία ισχύος, αν η Τουρκία δεν επιστρέψει ή δεν ανταποκριθεί στον διάλογο.

Απαράδεκτη χαρακτήρισε τη νέα κάθοδο του «Oruc Reis» στη θαλάσσια περιοχή νοτίως του Καστελόριζου και ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας.

Ερωτηθείς για την πιθανότητα να αποφασιστούν κυρώσεις κατά της Τουρκίας στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής,  ο κ. Μάας αρκέστηκε να πει ότι θα περιμένει μια εβδομάδα για να αποφασίσει πώς θα αντιδράσει.

«Είναι η δεύτερη φορά», τόνισε, «που οι αναμενόμενες συνομιλίες (σ.σ. διερευνητικές) δεν πραγματοποιούνται και δεν ξέρουμε πότε θα συμβεί αυτό». «Θα πρέπει να περιμένουμε και να δούμε αν υπάρχει πρόοδος σε μία εβδομάδα και τότε θα αποφασίσουμε ποια στάση οφείλει να υιοθετήσει η ΕΕ», πρόσθεσε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών επέκρινε εξάλλου και τον ρόλο της Τουρκίας στη σύγκρουση Αρμενίων – Αζέρων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όπου υποστηρίζει το Αζερμπαϊτζάν εναντίον των αρμενικής καταγωγής κατοίκων της περιοχής.

«Δεν θα υπάρξει στρατιωτική νίκη σε αυτό το ζήτημα, γι’ αυτό και πρέπει να υπάρξει εκεχειρία», επανέλαβε ο Ζαν Ιβ Λεντριάν.

«Αυτό που μπορούμε να δούμε σήμερα είναι ότι η μοναδική χώρα που δεν καλεί σε σεβασμό –και δεν στηρίζει την τήρηση– της κατάπαυσης του πυρός είναι η Τουρκία και αυτό είναι επιζήμιο», κατέληξε στη συγκεκριμένη αναφορά του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...