382
Κούκλα του Μπέρνι Σάντερς στο κέντρο του Λος Αντζελες. Ο 74χρονος υποψήφιος πιθανότατα θα χάσει. Αλλα θα έχει κερδίσει να αλλάξει την προεκλογική εκστρατεία | REUTERS/Lucy Nicholson

Το πεισματάρικο τρίτο άλογο με το όνομα Μπέρνι Σάντερς

Κούκλα του Μπέρνι Σάντερς στο κέντρο του Λος Αντζελες. Ο 74χρονος υποψήφιος πιθανότατα θα χάσει. Αλλα θα έχει κερδίσει να αλλάξει την προεκλογική εκστρατεία
|REUTERS/Lucy Nicholson

Το πεισματάρικο τρίτο άλογο με το όνομα Μπέρνι Σάντερς

Στην κούρσα για την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής τρέχουν δύο άλογα. Ολοι θεωρούν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ και η Χίλαρι Κλίντον θα κερδίσουν το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, ο πρώτος, του Δημοκρατικού εκείνη. Μάλλον έτσι θα γίνει.

Τρέχει όμως ακόμα και ένα τρίτο άλογο, πεισματάρικο. Είναι ο Μπέρνι Σάντερς από το Βερμόντ, που μόλις το 2015 έγινε μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος. Δεν παρατάει την κούρσα. Θα δώσει, λέει, την μάχη ως το τέλος. Για τις αξίες του.

Εχει περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι το 2016 στην Αμερική, απ’ όλες τις χώρες του κόσμου, διεκδικεί να είναι υποψήφιος πρόεδρος της χώρας ένας άνθρωπος που καθαρά, αλλά όχι με κραυγές, δηλώνει σοσιαλιστής. Μπορεί να μην έχει το ιδεολογικό και οραματικό βάθος ενός Παπανδρέου, Λυσσαρίδη ή ενός Τσίπρα, που δηλώνουν το ίδιο, αλλά έχει μια πραγματιστική βάση αποστομωτική.

Οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές του, που δεν ενστερνίζονται και αναγκαστικά την ιδεολογία του, είναι οι νέοι. Νέοι επιστήμονες. Νέοι επαγγελματίες. Νέοι που βλέπουν τι γίνεται γύρω τους

Θέλει, λέει, να επανέλθουν στην Αμερική, μερικές από τις αξίες που αυτή εξήγαγε πολλά χρόνια πριν στην Ευρώπη, αλλά τώρα τις  έχει χάσει. Κράτος με ανθρώπινο πρόσωπο. Να πληρώνεται η άδεια τοκετού όπως και εκείνη των διακοπών. Εργασία, για την χαρά και την ποιότητά της. Oχι για την εξόντωση του ανταγωνιστή, την επικράτηση του αδίστακτου.

Ζητά, το καλό νοσοκομείο να είναι για όλους, όπως και τα καλά σχολεία, κολλέγια και πανεπιστήμια. Στην Αμερική σήμερα, ο μέσος χρόνος εξόφλησης ενός φοιτητικού δανείου από κάποιο παιδί της μεσαίας τάξης, είναι 35 χρόνια. Δηλαδή, αποφοιτάς στα 22-25 σου και δουλεύεις ως τα 57-50 σου να το ξοφλήσεις.

2016-06-07T041338Z_530015145_S1AETILVIWAB_RTRMADP_3_USA-ELECTION-SANDERS
Ο Μπέρνι Σάντερς σε συγκέντρωση στο Σαν Φρανσίσκο. Πίσω του η περίφημη γέφυρα Γκόλντεν Γκέιτ. Μπροστά του ένα ενθουσιώδες ακροατήριο (Reuters)

Ο Μπέρνι Σάντερς είναι 74 ετών. Εχει κερδίσει μέχρι στιγμής – αυτός, ένας σοσιαλιστής υποψήφιος! – την υποστήριξη του 45% των εκλεκτόρων του Δημοκρατικού Κόμματος.

Οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές του, που δεν ενστερνίζονται και αναγκαστικά την ιδεολογία του, είναι οι νέοι. Νέοι επιστήμονες. Νέοι επαγγελματίες. Νέοι που βλέπουν τι γίνεται γύρω τους. Βλέπουν τους άλλους δύο υποψηφίους, τον Ντόναλντ Τραμπ και τη Χίλαρι Κλίντον και λένε «no way, man! No way!».

2016-05-23T172827Z_1229770079_D1AETFSUSXAA_RTRMADP_3_USA-ELECTION-SANDERS
Νεαρή οπαδός του Σάντερς σε προεκλογική συγκέντρωσή του στο Λος Αντζελες (Reuters)

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...