504
Ο Νίκολας Μπερνς το 2016 σε μια από τις συχνές επισκέψεις του στην Αθήνα | Menelaos Myrillas / SOOC

Νίκολας Μπερνς: «Οι ΗΠΑ πρέπει να προασπιστούν την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας»

Protagon Team Protagon Team 6 Δεκεμβρίου 2020, 09:45
Ο Νίκολας Μπερνς το 2016 σε μια από τις συχνές επισκέψεις του στην Αθήνα
|Menelaos Myrillas / SOOC

Νίκολας Μπερνς: «Οι ΗΠΑ πρέπει να προασπιστούν την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας»

Protagon Team Protagon Team 6 Δεκεμβρίου 2020, 09:45

Έχουν περάσει σχεδόν δύο δεκαετίες από τότε που ο Νίκολας Μπερνς αποχώρησε από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, είναι πλέον ένας καθηγητής στο  Χάρβαρντ και βετεράνος της αμερικανικής διπλωματίας, ωστόσο τα της περιοχής και το πώς λειτουργεί η Ουάσινγκτον και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τα γνωρίζει εξαιρετικά καλά. Και με δεδομένο ότι είναι ένα άτομο του περιβάλλοντος του Τζο Μπάιντεντ, το τι λέει έχει ιδιαίτερη σημασία.

Η συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα της Κυριακής» και στον Άγγελο Αθανασόπουλο, ο 64χρονος Νίκολας Μπερνς περιγράφει το πώς πρέπει να κινηθεί η αμερικανική διπλωματία την επόμενη τετρατία, σε αντιδιαστολή με τα χρόνια της διακυβέρνησης Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο εξάλλου χαρακτηρίζει ίσως τον χειρότερο πρόεδρο στην αμερικανική Ιστορία.

Ο Νίκολας Μπερνς αναλύει την επιστροφή των ΗΠΑ στον διεθνή ρόλο που τις είχαμε συνηθίσει.

«Κοιτάξτε τι είπε ο Τζο Μπάιντεν όχι μόνο πριν αλλά και μετά τις εκλογές», λέει, για να συμπληρώσει: «Δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα επιστρέψουν στη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα. Εκανε μάλιστα μία συμβολική όσο και πρακτική κίνηση ορίζοντας τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι ως Ειδικό Προεδρικό Απεσταλμένο για το Κλίμα. Αυτή είναι μία μεγάλη δέσμευση για τις ΗΠΑ. Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος έχει επίσης δηλώσει ότι οι ΗΠΑ θα επιστρέψουν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μία κομβική κίνηση εν μέσω πανδημίας. Και ας μην ξεχνάμε βέβαια ότι επί δεκαετίες είναι υποστηρικτής του ΝΑΤΟ και της στρατηγικής μας σχέσης με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτές οι κινήσεις θα μας επιτρέψουν να επιστρέψουμε στο τραπέζι των ηγέτιδων δυνάμεων, εκεί που θα έπρεπε να βρισκόμαστε, σε αντίθεση με ό,τι συνέβη με τον πρόεδρο Τραμπ. Πιστεύω ότι μας αποδυνάμωσε. Ηταν ένας πολύ “φτωχός” πρόεδρος, ίσως ο χειρότερος πρόεδρος που έχουμε ζήσει στην Ιστορία των ΗΠΑ».

Όσο για την Τουρκία, ο Νίκολας Μπερνς λέει ότι είναι στο χέρι του Ταγίπ Ερντογάν αν θα χρειαστεί καρότο ή μαστίγιο των ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία και ξεκαθαρίζει ότι κατά την άποψή του οι ΗΠΑ οφείλουν να εγγυηθούν την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας.

«Αυτή τη στιγμή, η Τουρκία αποτελεί πρόβλημα. Λανθασμένα και ασύνετα αμφισβητεί, όπως γνωρίζετε πολύ καλά, την ελληνική κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα στο Ανατολικό Αιγαίο, ενώ παράλληλα αμφισβητεί τα δικαιώματα τόσο της Ελλάδος όσο και της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο. Η συμπεριφορά της Τουρκίας δεν βοηθά καθόλου σε Συρία, Ιράκ και Λιβύη, ενώ το ίδιο συμβαίνει με το Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Η Τουρκία εξάγει αστάθεια αυτή τη στιγμή. Βλέπετε επίσης τη στήριξη προς την Ελλάδα – αυτό είναι εμφανές και στις δηλώσεις της αμερικανικής κυβέρνησης καθώς και άλλων χωρών όπως η Γαλλία. Δεν είναι σύμπτωση αυτό. Προσωπικά και ως πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα πιστεύω ότι η κυβέρνησή μας θα έπρεπε να προασπιστεί και να υποστηρίξει την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας».

Στις ΗΠΑ θαυμάζουν τον Μητσοτάκη

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο Μπερνς δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Νομίζω ότι υπάρχει μεγάλη εμπιστοσύνη στον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη. Είναι ένας πολιτικός που τον θαυμάζουν στις ΗΠΑ και οι πολιτικές που έχει ξεκινήσει έχουν οδηγήσει σε προόδους στην ελληνική οικονομία. Το βλέπετε αυτό από τον τρόπο με τον οποίο μελλοντικοί επενδυτές κοιτούν προς την Ελλάδα», λέει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...