397
Το εξώφυλλο του Time, στο τεύχος της 14ης Δεκεμβρίου | Time.com/CreativeProtagon

Time: «Η χειρότερη χρονιά όλων των εποχών»

Protagon Team Protagon Team 5 Δεκεμβρίου 2020, 22:24
Το εξώφυλλο του Time, στο τεύχος της 14ης Δεκεμβρίου
|Time.com/CreativeProtagon

Time: «Η χειρότερη χρονιά όλων των εποχών»

Protagon Team Protagon Team 5 Δεκεμβρίου 2020, 22:24

Οι συμβολισμοί τρομακτικοί. Καθώς το περιοδικό Time κρατά το ρολόι της συλλογικής μνήμης στον δυτικό κόσμο, η χρονιά που τελειώνει είναι κάτι αντίστοιχο με τον Αδόλφο Χίτλερ και τον Οσάμα μπιν Λάντεν, αν όχι κάτι χειρότερο.

Στο εξώφυλλο του εμβληματικού αμερικανικού περιοδικού, υπάρχουν τέσσερα ψηφία και μια διαγραφή τους με κόκκινο. Αυτά τα ψηφία σχηματίζουν το 2020.

«Η χειρότερη χρονιά όλων των εποχών» γράφει το Time στο εξώφυλλό του στο τεύχος που θα σταθεί στα περίπτερα καθώς οδεύουμε προς την αλλαγή του χρόνου.

Άλλες δύο φορές χρησιμοποίησε αυτό το χοντροκομμένο γραφιστικό στο εξώφυλλό του το περιοδικό: Τον Μάιο του 1945 όταν ο κόσμος απαλλάχτηκε από τον Χίτλερ και τον Μάιο του 2011 όταν ο κόσμος απαλλάχτηκε από τον ηγέτη της Αλ Κάιντα.

Τώρα ο κόσμος απαλλάσσεται από κάτι πιο ασαφές, μια χρονολογία. Που αν το καλοσκεφτείς δεν είναι και κάτι συγκεκριμένο, έχει να κάνει με το πώς αυθαίρετα ο άνθρωπος επιχειρεί να καταγράψει μια περιφορά της Γης γύρω από ένα μεσαίο αστέρι του γαλαξία μας, να συλλάβει τον χρόνο, να τον αιχμαλωτίσει. Και σε αυτήν την προσπάθεια, ο αριθμός 2020 θα στέκεται πλέον στο διηνεκές ως το annus horribilis για πολλές γενιές.

Το κείμενο για το εξώφυλλο του Time κλήθηκε να γράψει η Στέφανι Ζάκαρεκ, κριτικός κινηματογράφου, Νεοϋορκέζα —η Νέα Υόρκη χτυπήθηκε αλύπητα από τον κορονοϊό, έπαψε να είναι η πόλη που ποτέ δεν κοιμάται εξαιτίας του:

«Υπήρξαν χειρότερες χρονιές στην αμερικανική Ιστορία, και σίγουρα χειρότερες χρονιές στην παγκόσμια Ιστορία, αλλά οι περισσότεροι από εμάς που ζούμε σήμερα, δεν είδαμε ποτέ κάτι σαν αυτήν. Θα πρέπει να είσαι πάνω από 100 για να θυμάσαι την  καταστροφή από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και την πανδημία της γρίπης του 1918· να είσαι στα 90 σου για να έχεις μια ιδέα από την ανέχεια της Μεγάλης Υφεσης· και στα 80 σου για να έχεις οποιαδήποτε μνήμη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τη φρίκη του. Οι υπόλοιποι από εμάς δεν είχαμε προετοιμαστεί για κάτι τέτοιο: για την επανάληψη φυσικών καταστροφών που επιβεβαιώνουν πόσο έχουμε προδώσει τη Φύση· για μια εκλογική διαδικασία που έγινε στη βάση της φαντασίας· για έναν ιό που που προέκυψε, πιθανότατα, από μια νυχτερίδα για να ανατρέψει τις ζωές κυριολεκτικά όλων στον πλανήτη και να τελειώσει τις ζωής 1,5 εκατ. ανθρώπων σε όλον τον κόσμο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...