428
Ο παλαιός Σαντινίστα Ντανιέλ Ορτέγκα και η Μις Νικαράγουα-Υφήλιος: δύο ασύμπτωτοι κόσμοι | REUTERS (Yamil Lage/Pool και Jose Cabezas)

Νικαράγουα: Δικτατορία Ορτέγκα εναντίον Μις Υφήλιος

Protagon Team Protagon Team 17 Δεκεμβρίου 2023, 11:54
Ο παλαιός Σαντινίστα Ντανιέλ Ορτέγκα και η Μις Νικαράγουα-Υφήλιος: δύο ασύμπτωτοι κόσμοι
|REUTERS (Yamil Lage/Pool και Jose Cabezas)

Νικαράγουα: Δικτατορία Ορτέγκα εναντίον Μις Υφήλιος

Protagon Team Protagon Team 17 Δεκεμβρίου 2023, 11:54

Προ εβδομάδων, η 23χρονη Νικαραγουανή Σεϊνίς Παλάσιος κέρδισε τον διεθνή διαγωνισμό ομορφιάς Μις Υφήλιος και γνώρισε και αυτή την εφήμερη δόξα που επιφυλάσσουν η τυχαιότητα ή οι κατάλληλες διασυνδέσεις σε μερικούς (τυχερούς, υποτίθεται) θνητούς. «Ηταν πολυπόθητο το έπαθλό της» έγραψε η Repubblica – παράδοξη φράση, για την οποία εξηγήθηκε κατόπιν. Πάντως συμπλήρωσε την πρότασή της με την επισήμανση ότι ο Ντάνιελ Ορτέγκα, «ο πρώην αντάρτης που έγινε δικτάτορας», πλέον θεωρεί την κοπέλα «τρομοκράτισσα».

Στις 7 Νοεμβρίου 2021 έγιναν οι τελευταίες γενικές εκλογές στη χώρα της Κεντρικής Αμερικής, στις οποίες επανεξελέγη ο Ορτέγκα, για πέμπτη φορά, Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ομως η Ευρωπαϊκή Ενωση θεωρεί την εκ νέου επικράτηση του παλαιού επαναστάτη Σαντινίστα «ένδειξη απολυταρχικού καθεστώτος».

Από το 2018 οι καταγγελίες των Δυτικών αλλά και των δυτικόφιλων Νικαραγουανών πληθαίνουν: λένε ότι στη Μανάγκουα έχει εγκαθιδρυθεί «οικογενειακή δικτατορία» η οποία επιπροσθέτως ασκεί εξωτερική πολιτική υπέρ του Πούτιν. Αυτά είναι απαραίτητα στοιχεία για την κατανόηση της σημασίας της τωρινής είδησης.

Τώρα, λοιπόν, έγραψε το μέσο της Ρώμης, «ο Ορτέγκα, αιχμάλωτος του τεραστίου εγώ του, αποφασισμένος να παραμείνει στην εξουσία με νύχια και με δόντια, επιβάλλοντας πολυετείς φυλακίσεις και αναγκαστική εξορία στους επικριτές του, χαρακτήρισε την Παλάσιος ‘‘τρομοκράτισσα‘’ – και ας πανηγύρισε έξαλλα ο κόσμος τον τίτλο της με χορό και με τραγούδια στους δρόμους».

Η Repubblica έκρινε ότι «το καθεστώς χρειαζόταν τα πανηγύρια για να ξεχάσει ο κόσμος τα βάσανά του», όμως «ξαφνικά εμφανίστηκαν κάτι φωτογραφίες της κοπέλας από αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις του 2018» και το κλίμα άλλαξε εις βάρος της. «Η κοπέλα, που εδώ και μήνες βρίσκεται στις ΗΠΑ, κατηγορείται για συνωμοσία και προδοσία. Δεν αρκεί όμως η καταδίκη. Πρέπει να χτυπηθούν αμείλικτα και οι διοργανωτές των καλλιστείων, αυτοί που ώθησαν τη Μις Νικαράγουα να συνεχίσει και να κυνηγήσει το στέμμα της Μις Υφήλιος».

Και αυτό έγινε, κατά τους Ιταλούς. «Ο Ορτέγκα διέταξε συλλήψεις. Η ιδιοκτήτρια του μπραντ των καλλιστείων, Κάρεν Τσελεμπέρτι, πρόλαβε και την κοπάνησε στο Μεξικό μαζί με την κόρη της, όμως πιάστηκαν ο σύζυγός της και ο γιος τους ως συνένοχοι συνδιοργανωτές των καλλιστείων. Κατηγορούνται και αυτοί για συνωμοσία, προδοσία, τρομοκρατία, υποκίνηση μίσους, οργανωμένο έγκλημα, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Αυτές οι κατηγορίες δεν αφήνουν περιθώρια διαφυγής».

Το συμπέρασμα; «Αυτοί οι άνθρωποι και η Μις Υφήλιος πληρώνουν με φυλάκιση την επιτυχία που γέμισε υπερηφάνεια όλη τη χώρα, εξοργίζει όμως αυτούς που την κυβερνούν διά της βίας και του τρόμου. Η Παλάσιος είχε τολμήσει να διαμαρτυρηθεί για την αλαζονεία και τις σφαγές ενός δικτάτορα. Οι κατηγορίες εναντίον των κατηγορουμένων φέρουν τη σφραγίδα της αστυνομίας, όμως το κείμενο το συνέταξε ο ίδιος ο Ορτέγκα, ο δικτάτορας της Μανάγκουα, που έχει χάσει κάθε διεθνές έρεισμα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...