757
Διασώστες μεταφέρουν την σορό ενός επιβάτη του μοιραίου αεροσκάφους | ΑΠΕ-ΕΡΑ

Newsweek: Πύραυλος του Ιράν κατέρριψε το ουκρανικό Boeing

Protagon Team Protagon Team 9 Ιανουαρίου 2020, 19:07
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 09/01/2020 19:25
Διασώστες μεταφέρουν την σορό ενός επιβάτη του μοιραίου αεροσκάφους
|ΑΠΕ-ΕΡΑ

Newsweek: Πύραυλος του Ιράν κατέρριψε το ουκρανικό Boeing

Protagon Team Protagon Team 9 Ιανουαρίου 2020, 19:07
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 09/01/2020 19:25

Δίνουν και παίρνουν τα σενάρια για το τι οδήγησε στην πτώση του ουκρανικού αεροσκάφους λίγα λεπτά μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Τεχεράνης.

Σύμφωνα με έναν αξιωματούχο του αμερικανικού Πενταγώνου, το μοιραίο αεροσκάφος χτυπήθηκε πιθανότατα κατά λάθος, από το αντιαεροπορικό σύστημα της Τεχεράνης.

Την είδηση αυτή φαίνεται πως επιβεβαιώνουν στην ίδια πηγή, αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ αλλά και του Ιράκ.

«Η ουκρανική πτήση που συνετρίβη έξω από την Τεχεράνη, την πρωτεύουσα του Ιράν, χτυπήθηκε από ένα αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα» αναφέρουν χαρακτηριστικά σύμφωνα με το Newsweek.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Newsweek, η πτήση 752 των ουκρανικών αερογραμμών που απογειώθηκε από την Τεχεράνη με προορισμό το Κίεβο και συνετρίβη μόλις λίγα λεπτά μετά την απογείωση, πιστεύεται από το Πεντάγωνο πως χτυπήθηκε από ένα ρωσικής κατασκευής Tor-M1.

Πρόκειται για αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα, γνωστό στο NATO ως Gauntlet, σύμφωνα με τρεις αξιωματούχους που μίλησαν στο Newsweek.

Στο ίδιο σενάριο προσανατολίζεται, σύμφωνα με τον Guardian, και η Βρετανία, καθώς η Ντάουνινγκ Στριτ εξετάζει κάποιες «πολύ ανησυχητικές» αναφορές για το αεροπορικό δυστύχημα, σύμφωνα με τις οποίες, πριν τη συντριβή επλήγη όντως από πύραυλο.

Η εφημερίδα κάνει λόγο για κάποιες φωτογραφίες από το σημείο του δυστυχήματος που κάνουν τον γύρο του Διαδικτύου και δείχνουν, υποτίθεται και χωρίς να έχει ελεγχθεί η αξιοπιστία τους, θραύσματα από πύραυλο σαν και αυτόν που θα μπορούσε να ευθύνεται για την κατάρριψη του αεροσκάφους.

Η αεροπορική τραγωδία έγινε λίγα λεπτά μετά την απογείωση του Boeing από το αεροδρόμιο της Τεχεράνης.

Το αεροσκάφος έπιασε φωτιά λίγο πριν συντριβεί, σύμφωνα με μια πρώτη έκθεση Ιρανών ερευνητών, ενώ σκοτώθηκαν και οι 176 επιβαίνοντες.

Ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ουκρανίας, Ολέξι Ντανίλοβ ανέφερε στην βρετανική εφημερίδα ότι «η χώρα του εξετάζει διαφορετικά σενάρια για το δυστύχημα, μεταξύ αυτών και μια επίθεση πυραύλου».

Ηδη, Ουκρανοί ερευνητές έφτασαν στο Ιράν και περιμένουν να τους δοθεί άδεια για να εξετάσουν τον τόπο του δυστυχήματος και να εντοπίσουν τυχόν ίχνη πυραύλων.

Ο Τραμπ υποψιάζεται «κάποιο λάθος»

Aπό δικής του πλευράς ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Πέμπτη 9 Ιανουαρίου ότι η συντριβή του ουκρανικού αεροσκάφους στο Ιράν ενδέχεται να οφείλεται σε σφάλμα. Επιπλέον πρόσθεσε ότι έχει ένα φοβερό αίσθημα σχετικά με την πτώση του αεροπλάνου, χωρίς, όμως, να πει κάτι περισσότερο διευκρινιστικό.

«Κάποιος μπορεί να έχει κάνει κάποιο λάθος» είπε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, επισημαίνοντας ότι έχει υποψίες σχετικά με το δυστύχημα, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Τριντό: Υπάρχουν στοιχεία που παραπέμπουν σε ιρανικό πύραυλο

Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε και ο καναδός πρωθυπουργός, Τζάστιν Τριντό, σημειώνοντας «πως πολλές υπηρεσίες πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένης και της καναδικής, έχουν συγκεντρώσει στοιχεία που παραπέμπουν σε κατάρριψη από ιρανικό πύραυλο».

Αλλά και ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ζήτησε τη διενέργεια «πλήρους, αξιόπιστης και διαφανούς έρευνας» για την τραγωδία.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με αναφορές για τα αίτια της συντριβής, εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στρίτ απάντησε: «Δεν θα κάνω υποθέσεις επ΄αυτού, όμως αναφορές που βλέπουμε είναι πολύ ανησυχητικές».

Ιράν: «Παράλογη η θεωρία της κατάρριψης»

Η «φημολογία» ότι το ουκρανικό αεροσκάφος που συνετρίβη την Τετάρτη κοντά στην Τεχεράνη μπορεί να χτυπήθηκε από πύραυλο «δεν έχει καμία λογική», διαβεβαίωσαν οι ιρανικές αρχές.

«Πολλές πτήσεις, διεθνείς και εσωτερικού, πετούσαν την ίδια στιγμή στον ιρανικό εναέριο χώρο, στο ίδιο ύψος των 8.000 ποδών και αυτή η ιστορία περί πυραυλικού πλήγματος στο αεροπλάνο δεν μπορεί κατά κανένα τρόπο να είναι σωστή» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Μεταφορών του Ιράν.

«Αυτές οι φήμες δεν έχουν λογική», προσθέτει αυτή η ανακοίνωση, που επικαλείται τον Αλί Αμπεντζαντέχ, τον πρόεδρο του Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας και υφυπουργό Μεταφορών του Ιράν.

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που ένας πύραυλος χτυπάει το Boeing

Τα σενάρια που θέλουν το Boeing 737-800 της Ukraine International Airlines να χτυπήθηκε από ιρανικό πύραυλο, πριν συντριβεί στο έδαφος, φαίνεται να επιβεβαιώνει ένα βίντεο, που περιήλθε στην κατοχή των New York Times και το οποίο «ανέβηκε» στην ιστοσελίδα της μεγάλης αμερικανικής εφημερίδας.

Το βίντεο, όπως επιβεβαιώνουν οι ΝΥΤ, δείχνει έναν ιρανικό πύραυλο να χτυπά ένα αεροπλάνο στον ουρανό της Παράντ, κοντά στο αεροδρόμιο της ιρανικής πρωτεύουσας, Τεχεράνης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, πρόκειται για το σημείο, στο οποίο το ουκρανικό αεροσκάφος με τους 176 επιβαίνοντες σταμάτησε να μεταδίδει το σήμα του, πριν συντριβεί.

Στο βίντεο φαίνεται μια μικρή έκρηξη να σημειώνεται όταν ο πύραυλος χτυπάει το αεροπλάνο, το οποίο ωστόσο δεν εξερράγη.

Το τζετ συνέχισε να πετάει για μερικά λεπτά και έκανε στροφή προς το αεροδρόμιο, όπως γράφουν οι Times της Νέας Υόρκης.

Το αεροπλάνο πέταξε πάνω από το αεροδρόμιο, τυλιγμένο στις φλόγες, πριν εκραγεί και συντριβεί στο έδαφος, σκοτώνοντας ακαριαία και τους 176 επιβαίνοντες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...